2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

 • Τι να προσέξετε όταν αναζητάτε ένα ακίνητο με χαμηλή ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση
 • Τι ρόλο παίζει η τοποθεσία
 • Ποια τα μειονεκτήματα των χαμηλών και ποια των υψηλών ορόφων
 • Με πηγές ακτινοβολίας πρέπει να αποφύγετε την γειτνίαση και ποιες οι αποστάσεις ασφαλείας
 • Ποιες πηγές ακτινοβολίας επηρεάζουν περισσότερο την αξία μεταπώλησης του ακινήτου

Ο παρακάτω οδηγός σας βοηθά να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση για την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του ακινήτου που σας ενδιαφέρει.

Πριν προχωρήσετε στην επιλογή ή την απόρριψη κάποιου ακινήτου σας προτείνουμε να μετρήσετε τα πραγματικά επίπεδα ακτινοβολίας, δεδομένου ότι:

 • Δεν αποτελεί κανόνα ότι στα θεωρητικά πιο επιβαρημένα ακίνητα θα καταγράφονται υψηλά επίπεδα μαγνητικών πεδίων.
 • Υψηλές τιμές ακτινοβολίας προκαλούνται και σε μια πληθώρα άλλων περιπτώσεων που δεν παρουσιάζονται παρακάτω.

 «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά, (...) ότι η ασύρματη τεχνολογία εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία,(...) ότι η διχογνωμία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει ενταθεί, (...) καλεί τα κράτη μέλη, να θέσουν στη διάθεση του κοινού χάρτες που θα αποτυπώνουν την έκθεση σε γραμμές υψηλής τάσης, σε ραδιοσυχνότητες και σε μικροκύματα, ιδίως σε όσες προέρχονται από ιστούς τηλεπικοινωνιών, από ραδιοφωνικούς αναμεταδότες και από τηλεφωνικές κεραίες» Ψήφισμα 2008/2211 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

 

1

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, τα ασύρματα μόντεμ ίντερνετ, τις βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων κ.α.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Οι ασύρματες ακτινοβολίες στις πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι αυξημένες τόσο σε ένταση όσο και σε ποικιλία σημάτων λόγω της ύπαρξης περισσότερων κεραιών κάθε τύπου.
 • Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών καταγράφονται συχνά υψηλές τιμές ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων εξαιτίας της πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi)
 • Οι χαμηλότεροι όροφοι είναι συνήθως οι λιγότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από εξωτερικές πηγές (ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.α.) ενώ οι υψηλότεροι όροφοι και οι κατοικίες με ανοιχτό ορίζοντα (περισσότερη θέα) είναι πιο εκτεθειμένες στις ασύρματες ακτινοβολίες.
 • Σε περιοχές που βρίσκονται σχετικά κοντά σε πάρκα κεραιών (π.χ. στην Αθήνα κοντά σε πάρκο Υμηττού: Παπάγου, Ζωγράφου κ.α.) καλό είναι να μην υπάρχει οπτική επαφή της κατοικίας με τις κεραίες (καλύτερα να παρεμβάλλονται κτίρια).
 • Αποφύγετε κατοικίες που έχουν οπτική επαφή με κάποια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση <500 μέτρων (συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας: δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια του ΟΤΕ, της Cosmote, της Vodafone και της Wind, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α. σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα κλπ)
 • Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά καμουφλαρισμένες (σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες μέσα σε καμπαναριά κ.α.) για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.

 • Αποφύγετε τη γειτνίαση με κέντρα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια.
 • Ζητήστε να ανεβείτε στην ταράτσα του υπό αγορά ακινήτου για μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα την πιθανή ύπαρξη κάθε τύπου κεραιών.

 

«Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.» The Freiburger Appeal - Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [5]

Υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει;

Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Στη σελίδα της ΕΕΤΤ θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.

Εισάγοντας τη διεύθυνση σας μπορείτε να επιλέξετε να εμφανιστεί η λίστα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων ή <500 μέτρων ή σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία ή το χώρο εργασίας σας.

Προτείνουμε να αναζητήσετε τις κεραίες που βρίσκονται σε απόσταση <500 μέτρων, οι οποίες είναι και πιο πιθανό να επηρεάζουν το χώρο σας (ιδιαίτερα αν υπάρχει οπτική επαφή).

Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας!

Έχετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά εκπεμπουν κανονικά…

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Πιο οικονoμικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή HF38B της Gigahertz που καταγράφει εύκολα τις τιμές ακτινοβολίας από τις πιο κοινές ασύρματες πηγές. Η τιμή διήμερης ενοικίασης είναι 55€ (τελική τιμή με ΦΠΑ και δωρεάν μεταφορικά από και προς το χώρο σας).

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων σε ένα ευρύτερο φάσμα (εντοπισμός περισσότερων πηγών) αλλά και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

2

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται όταν υπάρχει κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε ηλεκτροφόρους αγωγούς (στα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ και των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σε μετασχηματιστές, στις ηλεκτρικές συσκευές κ.α.).

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Συνήθως, όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή τόσο υψηλότερα τα μαγνητικά πεδία που εκπέμπουν τα καλώδια της ΔΕΗ.
 • Προτιμήστε ακίνητα με απόσταση >10 μέτρων από καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ (οι συνηθέστερες αιτίες υψηλών μαγνητικών πεδίων).
 • Προτιμήστε ακίνητα με απόσταση >150 μέτρων από γραμμές υψηλής τάσης.
 • Αποφύγετε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα σε περίπτωση που τα καλώδια παροχής ρεύματος της δεν είναι εμφανή (εναέρια) αλλά είναι υπογειοποιημένα. Αποφύγετε ακίνητα που γειτνιάζουν με μετασχηματιστές ή υποσταθμούς της ΔΕΗ.
 • Αποφύγετε κατοικίες με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης (εξαίρεση η ενδοδαπέδια θέρμανση με σωληνώσεις νερού ή με θωρακισμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς διπλού πυρήνα).
 • Σε παλαιότερες κατοικίες με μεταλλικές σωληνώσεις νερού ή/και και καλοριφέρ συχνά καταγράφονται υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων λόγω της ύπαρξης ρευμάτων διαρροής (net currents).

«Νέες κατοικίες δεν πρέπει να χτίζονται σε σημεία όπου τα μαγνητικά πεδία υπερβαίνουν τα 200nT για περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα» Συστάσεις επιστημονικού πάνελ Εθνικού Συμβουλίου για την Προστασία από Ακτινοβολίες των Η.Π.Α. (NCRP) [6]

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα μαγνητικά πεδία στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Πιο οικονομικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή μαγνητικών πεδίων NFA30M της Gigahertz. Η τιμή διήμερης ενοικίασης είναι 55€ (τελική τιμή με ΦΠΑ και δωρεάν μεταφορικά από και προς το χώρο σας).

Ο μετρητής NFA30M είναι πολύ απλός στη χρήση και σας δείχνει απευθείας την συνολική τιμή μαγνητικού πεδίου με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο NFA30M μπορεί να καταγράφει αθόρυβα τις μετρήσεις στην ενσωματωμένη κάρτα μνήμης του, οπότε μπορείτε να μετρήσετε τα μαγνητικά πεδία ακόμη και χωρίς να γίνετε αντιληπτοί.

Έχετε υπόψη σας ότι τα μαγνητικά πεδία παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα επίπεδα της ενεργειακής κατανάλωσης στην περιοχή την κάθε χρονική στιγμή. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται τις ώρες μεγάλης ενεργειακής ζήτησης, οι οποίες είναι κατά κανόνα οι μεσημβρινές ώρες τους θερινούς μήνες (λόγω χρήσης κλιματιστικών) και οι πρώτες βραδινές ώρες κατά τους χειμερινούς (λόγω φωτισμού και θέρμανσης). Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται τις νυχτερινές ώρες.

Όσο μεγαλύτερο δείγμα μετρήσεων καταγράψετε σε κάθε υποψήφια κατοικία τόσο εγκυρότερη εκτίμηση του μέσου όρου μαγνητικών πεδίων μπορείτε να κάνετε. Ιδανικά αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να αφήσετε τον μετρητή να καταγράφει συνεχώς για μία ολόκληρη ημέρα.

Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

Οι μετρήσεις μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων θεωρούνται οι πιο σημαντικές για την εκτίμηση της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης ενός ακινήτου επειδή τα πεδία αυτά δεν είναι εύκολο ή/και είναι πολύ ακριβό να μειωθούν εκ των υστέρων.

3

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά οφείλονται στην παρουσία ηλεκτρικής τάσης στα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ, στο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, στις ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Τα ηλεκτρικά πεδία στο εσωτερικό των κατοικιών εξαρτώνται κυρίως από την κοντινή παρουσία ηλεκτρικών συσκευών και τα καλώδια στους τοίχους και υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθούν. Παλαιότερες κατοικίες ενδεχομένως να έχουν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικών πεδίων λόγω φθοράς στην μόνωση των καλωδίων, ελλείπων γειώσεων κ.α.
 • Τα ηλεκτρικά πεδία από εξωτερικές πηγές όπως οι γραμμές υψηλής τάσης, δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κατοικιών καθώς γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση οι ξύλινες κατοικίες). Υψηλές τιμές ηλεκτρικών πεδίων ενδεχομένως να καταγράφονται σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση <200 μέτρων.
 • Ωστόσο, τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης, εκτός από πηγή θορύβου (ιδιαίτερα σε υγρό καιρό), ελκύουν τοξικά αέρια μικροσωματίδια και τα φορτίζουν κάνοντας πιο επικίνδυνα να επικολλήσουν στο δέρμα και τους πνεύμονες [1].
 • Το πρόβλημα του ιονισμού των μικροσωματιδίων μπορεί να είναι σημαντικό σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε εργοστάσια, σε καλλιέργειες που ψεκάζονται). Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν με τη βοήθεια του αέρα μέχρι και 5 χμ μακριά. Σε μικρότερο βαθμό αυτό ισχύει και για τις γραμμές μέσης τάσης.

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρικά πεδία στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Η μέτρηση των ηλεκτρικών πεδίων, ειδικά από εξωτερικές πηγές όπως τα καλώδια υψηλής τάσης, δεν είναι απλή για τον ερασιτέχνη.

Αν επιθυμείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρικά πεδία πριν την αγορά κατοικίας, μπορείτε να μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

Πως επηρεάζει η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση την αξία των ακινήτων

Παρατηρείται ήδη μια τάση να αποφεύγονται από τους επίδοξους αγοραστές ακίνητα που γειτονεύουν με προφανείς πηγές ακτινοβολίας, γεγονός που επηρεάζει την αξία πώλησης τους.

 • Περισσότερο έχει ερευνηθεί η επίπτωση στην αξία των ακινήτων λόγω της γειτνίασης με γραμμές υψηλής τάσης που αποτελούν και την περισσότερο αναγνωρίσιμη πηγή ακτινοβολίας. Έρευνα του τμήματος Real Estate Management του πανεπιστήμιου Oxford Brooks [2], έδειξε ότι η θέα τέτοιων αγωγών ηλεκτρισμού μειώνει τον αριθμό των επίδοξων αγοραστών έως και 80%, ανάλογα με την απόστασή τους από την προς πώληση ιδιοκτησία. Οποιοδήποτε οίκημα σε απόσταση λιγότερη από 75 μ. θα υποστεί έκπτωση στην τιμή πώλησης. Έως και 46% των αγοραστών είχαν πρόβλημα να πάρουν δάνειο για την ιδιοκτησία, ανάλογα με την απόσταση από τους πυλώνες και τα καλώδια.
 • Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν μεγάλο μειονέκτημα για τις προς πώληση κατοικίες. Το φαινόμενο δεν έχει πάρει ακόμη μεγάλες διαστάσεις γιατί αν και οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να έχουν μια τέτοια κεραία δίπλα τους, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία τους είτε γιατί δεν τις αναγνωρίζουν είτε γιατί πολλές φορές καμουφλάρονται. Ωστόσο η αναγνωρισιμότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των συνηθισμένων μορφών καμουφλαρίσματός τους (ασυνήθιστες καμινάδες, διαφημιστικές πινακίδες κλπ) αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
 • Στη Μεγάλη Βρετανία αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναφέρουν ότι το σπίτι τους είναι αδύνατο να πωληθεί λόγω της γειτνίασης του με αυτές. Στην ιστοσελίδα της Powerwatch [3] δημοσιεύεται επιστολή μεσιτικού γραφείου σε υποψήφιο πωλητή η οποία αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της ανέγερσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε σημείο πλησίον της κατοικίας σας, θα πρέπει να μειώσουμε την τιμή πώλησης κατά 60.000£. Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν αρνητική επίδραση στους υποψήφιους αγοραστές»
 • Η βρετανική οργάνωση Mast Sanity, που πραγματοποίησε μια έρευνα για την αξία των ακινήτων πριν και μετά την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας διαπίστωσε ότι η αξία τους μειώθηκε 20-25% [4].

 

 

[1] Fews A.P., Henshaw D.L. et al - 1999, Corona ions from powerlines and increased exposure to pollutant

[2] Sims S & Dent P – 2005, Urban Studies Journal, April, http://usj.sagepub.com/cgi/content/abstract/42/4/665

[3] www.powerwatch.org.uk

[4] Alasdair and Jean Philips, Mobile Phone Masts and Wireless Computing

[5] www.laleva.cc/environment/freiburger_appeal.html

[6] Συστάσεις επιστημονικού πάνελ του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες (National Council Of Radiation Protection and Measurement - NCRP), Scientific Committee 89-3 Report on Extremely Low Frequency Electric and Magnetic Fields, http://www.electric-fields.bris.ac.uk/NCRP1995Draftproposals.htm

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

 

 

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Home Biology

Υπηρεσίες και προϊόντα, βασισμένα στις αρχές της Βιολογίας Κτιρίων (Building Biology), της επιστήμης που μελετά τους επιβαρυντικούς παράγοντες στο εσωτερικό περιβάλλον διαβίωσης

Ενημέρωση

Η μεγαλύτερη ελληνική πηγή πληροφόρησης για τις σύγχρονες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία

Μετρήσεις

Πωλήσεις/ενοικιάσεις μετρητών ακτινοβολίας και Έλεγχοι Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας από τον Νο1 ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Λύσεις

Πρωτοποριακά υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης και οδηγοί με απλές συμβουλές για την μείωση της καθημερινής έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Βρείτε περισσότερα άρθρα για το θέμα που σας ενδιαφέρει και πλοηγηθείτε γρήγορα σε βασικές σελίδες:

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

Προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης

Προστατευτείτε από την ακτινοβολία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων συσκευών κ.α. με θήκες, καλύμματα, μπογιές, κουρτίνες, μεμβράνες τζαμιών, κουνουπιέρες και πλέγματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν/απορροφούν τις ακτινοβολίες ποσοστό >90%

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  55€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Ενημερωθείτε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας τα καλώδια της ΔΕΗτις ασύρματες συσκευέςτη ραδιενέργειατο ραδόνιογύρω σας - Πως θα μετρήσετε την ακτινοβολία και πως θα προστατευτείτε

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Περισσότερα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ασύρματες συσκευές

 • Ασύρματες είναι οι συσκευές που διαθέτουν κεραίες Wi-Fi, Bluetooth, DECT όπως ασύρματα μόντεμ, βάσεις ασύρματων τηλεφώνων (δικές σας ή των γειτόνων σας)baby monitors, laptop, tablet, έξυπνες συσκευές που εκπέμπουν ακόμα και σε κατάσταση αναμονής (stand by) κ.α.
 • Νέες έρευνες έχουν συνδέσει τις ασύρματες ακτινοβολίες με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία κ.α.
 • Οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πιθανά καρκινογόνα, ενώ σύμβουλοι του ΠΟΥ πλέον ζητούν την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens).
 • Μετρήστε την ακτινοβολία που δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές σας ή αυτές των γειτόνων σας με έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων (η πρόταση μας: μετρητής Gigahertz HF38B – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 499 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.
 • Μειώστε την ακτινοβολία που δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων με πρωτοποριακά προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης - βάφοντας τοίχους/οροφές με μπογιές, κουνουπιέρες στα κρεβάτια, πλέγμα κάτω από το δάπεδο ή μεταλλιζέ ύφασμα κάτω από χαλί ή μοκέτα κ.α.

 • Θωρακίστε το ασύρματο μόντεμ / τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου ή άλλη ασύρματη συσκευή συνεχούς εκπομπής με τις θήκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

 • Προστατεύστε τα ευπαθή γεννητικά όργανα ή το έμβρυο (σε περίπτωση εγκυμοσύνης) από την ακτινοβολία των smartphone/tablet/laptop με τα καλύμματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Περισσότερα για τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ

Καλώδια και μετασχηματιστές ΔΕΗ

 • Τα καλώδια της ΔΕΗ αποτελούν την κύρια πηγή μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων - πιθανά καρκινογόνα με βάση έρευνες για διπλασιασμό παιδικής λευχαιμίας σε επίπεδα που καταγράφονται συχνά, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
 • Πιο συχνή αιτία ανεβασμένων μαγνητικών πεδίων είναι τα εναέρια ή υπόγεια καλώδια χαμηλής τάσης, που υπάρχουν παντού (ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όταν βρίσκονται πολύ κοντά στις κατοικίες, στην ίδια πλευρά του δρόμου και κοντά σε μετασχηματιστές).
 • Κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης (μεταλλικοί πυλώνες), εκτός από μαγνητικά πεδία, καταγράφουμε επίσης ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία (συνήθως μόνο σε εξωτερικούς χώρους).
 • Μετρήστε την ακτινοβολία από τα καλώδια της ΔΕΗ με έναν μετρητή ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων (η πρόταση μας για καλώδια χαμηλής/μέσης τάσης: μετρητής Gigahertz NFA30M – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση,  1285 ευρώ αγορά / η πρόταση μας για καλώδια υψηλής τάσης: μετρητής Trifield TF2 – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 259 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.
 • Τα ηλεκτρικά πεδία από καλώδια υψηλής/μέσης τάσης δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κατοικιών (εξαίρεση οι ξύλινες κατοικίες ή δίπλα σε παράθυρα) και εξωτερικά μπορούμε να τα αποφύγουμε κάτω από δέντρα, κάτω από πέργκολες με αναρριχητικά φυτά ή πλέγμα θωράκισης κ.α.
 • Μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας στα μαγνητικά πεδία μειώνοντας τις ώρες παραμονής μας στα πιο επιβαρυμένα σημεία ή αλλάζοντας την χρήση των χώρων ή την διάταξη των επίπλων έτσι ώστε τα σημεία υψηλής χρήσης (κρεβάτι, γραφείο, καθιστικό) να μην βρίσκονται στα πιο επιβαρημένα σημεία.
 • Η θωράκιση των μαγνητικών πεδίων γίνεται με φύλλα κραμάτων μετάλλων υψηλής μαγνητικής διαπερατότητας, έχει μεγάλο κόστος και δεν εγγυάται την επίτευξη υψηλού ποσοστού θωράκισης (επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες). Πρώτα προτείνουμε να εξετάζονται οι λύσεις απομάκρυνσης των καλωδίων σε συνεννόηση με την τοπική ΔΕΔΔΗΕ (όταν δέχεται να κάνει εργασίες, με το κόστος να επιβαρύνει τον καταναλωτή).

Περισσότερα για τα καλώδια και τους υποσταθμούς ρεύματος

Ραδιενέργεια

 • Ραδιενέργεια παράγεται από το υπέδαφος, δομικά υλικά (κεραμικά πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα, τσιμέντο, ελαφρόπετρα, πέτρες από ηφαιστειακή τέφρα, φωσφογύψος κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, κεραμικά σκεύη, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, εργοστασίων τσιμέντου, αλουμίνας και φωσφορικών λιπασμάτων, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη κ.α.
 • Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να προκληθούν και εξαιτίας διαρροών από σταθμούς πυρηνικής ενέργειας (143 εργοστάσια στην Ευρώπη με κοντινότερα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχία - προσεχώς και σε Τουρκία).
 • Μετρήστε τα επίπεδα ραδιενέργειας στο χώρο σας με ένα μετρητή ραδιενέργειας (η πρόταση μας: o μετρητής Geiger Quartarad RD1212 – 45 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 65 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 329 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.

Περισσότερα για τη ραδιενέργεια

Ραδόνιο

 • Ραδιενεργό αέριο που εκλύεται από το υπέδαφος και υπάρχει παντού – στην Ελλάδα καταγράφονται ανεβασμένες τιμές ραδονίου σε ~10% των κατοικιών!
 • Επιβαρύνονται περισσότερο οι χαμηλοί όροφοι και τα υπόγεια, ιδιαίτερα σε περιοχές με ανεβασμένε επίπεδα ραδονίου – βρείτε την περιοχή σας στον χάρτη με τα επίπεδα ραδονίου στην Ελλάδα.
 • Ανήκει στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα και είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα (πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο).
 • Μετρήστε τα επίπεδα ραδονίου στο χώρο σας με τον μετρητή Corentium Home – 55 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 249 ευρώ αγορά.
 • Τα ανεβασμένα επίπεδα ραδονίου αντιμετωπίζονται με καλύτερο αερισμό των χώρων,  ανοίγοντας περισσότερο τα παράθυρα ή εγκαθιστώντας σύστημα τεχνητού εξαερισμού και με το σφράγισμα ενδεχόμενων ρωγμών σε τοίχους, δάπεδα και σωληνώσεις.

Περισσότερα για το ραδόνιο

Δεκάδες γνωστές και άγνωστες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας

 • Ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται και σε μία πληθώρα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από  άλλες πηγές όπως έξυπνοι μετρητές ρεύματος, συστήματα συναγερμού, φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, εσωτερική ηλεκτρική καλωδίωση, ηλεκτρολογικοί πίνακες, φωτιστικά φθορισμού, ηλεκτρικές συσκευές χωρίς γείωση / με μοτέρ / με μετασχηματιστή, μαγνητισμένο χάλυβα σε σκυρόδεμα κ.α.
 • Μετρήστε την ακτινοβολία που δέχεστε από όλες τις εμφανείς και μη πηγές ακτινοβολίας ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης της κατοικίας ή του χώρου εργασίας από μηχανικό της Home Biology.

Περισσότερα για τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά σας

Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά σας;

Βρείτε τις πλησιέστερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στους χώρους σας βάζοντας την διεύθυνση σας στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Πόση ακτινοβολία δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας

Πόση ακτινοβολία δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας;

Δείτε πως θα εντοπίσετε και θα μετρήσετε την ακτινοβολία από τα ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi  μόντεμ, baby monitor και άλλες ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας (ενεργοποιήστε τους υπότιτλους). 

Πως θα μειώσετε την έκθεση σας σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Πως θα μειώσετε την έκθεση σας σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό με συμβουλές προστασίας από τις πιο συνηθισμένες πηγές ακτινοβολίας σήμερα.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;