• Τι να προσέξετε όταν αναζητάτε ένα ακίνητο με χαμηλή ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση
 • Τι ρόλο παίζει η τοποθεσία
 • Ποια τα μειονεκτήματα των χαμηλών και ποια των υψηλών ορόφων
 • Με πηγές ακτινοβολίας πρέπει να αποφύγετε την γειτνίαση και ποιες οι αποστάσεις ασφαλείας
 • Ποιες πηγές ακτινοβολίας επηρεάζουν περισσότερο την αξία μεταπώλησης του ακινήτου

Ο παρακάτω οδηγός σας βοηθά να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση για την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του ακινήτου που σας ενδιαφέρει.

Πριν προχωρήσετε στην επιλογή ή την απόρριψη κάποιου ακινήτου σας προτείνουμε να μετρήσετε τα πραγματικά επίπεδα ακτινοβολίας, δεδομένου ότι:

 • Δεν αποτελεί κανόνα ότι στα θεωρητικά πιο επιβαρημένα ακίνητα θα καταγράφονται υψηλά επίπεδα μαγνητικών πεδίων.
 • Υψηλές τιμές ακτινοβολίας προκαλούνται και σε μια πληθώρα άλλων περιπτώσεων που δεν παρουσιάζονται παρακάτω.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά, (...) ότι η ασύρματη τεχνολογία εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία,(...) ότι η διχογνωμία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει ενταθεί, (...) καλεί τα κράτη μέλη, να θέσουν στη διάθεση του κοινού χάρτες που θα αποτυπώνουν την έκθεση σε γραμμές υψηλής τάσης, σε ραδιοσυχνότητες και σε μικροκύματα, ιδίως σε όσες προέρχονται από ιστούς τηλεπικοινωνιών, από ραδιοφωνικούς αναμεταδότες και από τηλεφωνικές κεραίες» Ψήφισμα 2008/2211 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

1

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, τα ασύρματα μόντεμ ίντερνετ, τις βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων κ.α.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Οι ασύρματες ακτινοβολίες στις πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι αυξημένες τόσο σε ένταση όσο και σε ποικιλία σημάτων λόγω της ύπαρξης περισσότερων κεραιών κάθε τύπου.
 • Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών καταγράφονται συχνά υψηλές τιμές ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων εξαιτίας της πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi)
 • Οι χαμηλότεροι όροφοι είναι συνήθως οι λιγότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από εξωτερικές πηγές (ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.α.) ενώ οι υψηλότεροι όροφοι και οι κατοικίες με ανοιχτό ορίζοντα (περισσότερη θέα) είναι πιο εκτεθειμένες στις ασύρματες ακτινοβολίες.
 • Σε περιοχές που βρίσκονται σχετικά κοντά σε πάρκα κεραιών (π.χ. στην Αθήνα κοντά σε πάρκο Υμηττού: Παπάγου, Ζωγράφου κ.α.) καλό είναι να μην υπάρχει οπτική επαφή της κατοικίας με τις κεραίες (καλύτερα να παρεμβάλλονται κτίρια).
 • Αποφύγετε κατοικίες που έχουν οπτική επαφή με κάποια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση <500 μέτρων (συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας: δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια του ΟΤΕ, της Cosmote, της Vodafone και της Wind, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α. σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα κλπ)
 • Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά καμουφλαρισμένες (σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες μέσα σε καμπαναριά κ.α.) για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.

 • Αποφύγετε τη γειτνίαση με κέντρα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια.
 • Ζητήστε να ανεβείτε στην ταράτσα του υπό αγορά ακινήτου για μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα την πιθανή ύπαρξη κάθε τύπου κεραιών.
«Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.» The Freiburger Appeal - Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [5]

Υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει;

Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Στη σελίδα της ΕΕΤΤ θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.

Εισάγοντας τη διεύθυνση σας μπορείτε να επιλέξετε να εμφανιστεί η λίστα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων ή <500 μέτρων ή σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία ή το χώρο εργασίας σας.

Προτείνουμε να αναζητήσετε τις κεραίες που βρίσκονται σε απόσταση <500 μέτρων, οι οποίες είναι και πιο πιθανό να επηρεάζουν το χώρο σας (ιδιαίτερα αν υπάρχει οπτική επαφή).

Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας!

Έχετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά εκπεμπουν κανονικά…

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Πιο οικονoμικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή HF38B της Gigahertz που καταγράφει εύκολα τις τιμές ακτινοβολίας από τις πιο κοινές ασύρματες πηγές. Η τιμή διήμερης ενοικίασης είναι 55€ (τελική τιμή με ΦΠΑ και δωρεάν μεταφορικά από και προς το χώρο σας).

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων σε ένα ευρύτερο φάσμα (εντοπισμός περισσότερων πηγών) αλλά και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

2

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται όταν υπάρχει κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε ηλεκτροφόρους αγωγούς (στα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ και των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σε μετασχηματιστές, στις ηλεκτρικές συσκευές κ.α.).

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Συνήθως, όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή τόσο υψηλότερα τα μαγνητικά πεδία που εκπέμπουν τα καλώδια της ΔΕΗ.
 • Προτιμήστε ακίνητα με απόσταση >10 μέτρων από καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ (οι συνηθέστερες αιτίες υψηλών μαγνητικών πεδίων).
 • Προτιμήστε ακίνητα με απόσταση >150 μέτρων από γραμμές υψηλής τάσης.
 • Αποφύγετε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα σε περίπτωση που τα καλώδια παροχής ρεύματος της δεν είναι εμφανή (εναέρια) αλλά είναι υπογειοποιημένα.
 • Αποφύγετε ακίνητα που γειτνιάζουν με μετασχηματιστές ή υποσταθμούς της ΔΕΗ.
 • Αποφύγετε κατοικίες με ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης (εξαίρεση η ενδοδαπέδια θέρμανση με σωληνώσεις νερού ή με θωρακισμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς διπλού πυρήνα).
 • Σε παλαιότερες κατοικίες με μεταλλικές σωληνώσεις νερού ή/και και καλοριφέρ συχνά καταγράφονται υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων λόγω της ύπαρξης ρευμάτων διαρροής (net currents).
«Νέες κατοικίες δεν πρέπει να χτίζονται σε σημεία όπου τα μαγνητικά πεδία υπερβαίνουν τα 200nT για περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα» Συστάσεις επιστημονικού πάνελ Εθνικού Συμβουλίου για την Προστασία από Ακτινοβολίες των Η.Π.Α. (NCRP) [6]

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα μαγνητικά πεδία στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Πιο οικονομικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή μαγνητικών πεδίων NFA30M της Gigahertz. Η τιμή διήμερης ενοικίασης είναι 55€ (τελική τιμή με ΦΠΑ και δωρεάν μεταφορικά από και προς το χώρο σας).

Ο μετρητής NFA30M είναι πολύ απλός στη χρήση και σας δείχνει απευθείας την συνολική τιμή μαγνητικού πεδίου με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο NFA30M μπορεί να καταγράφει αθόρυβα τις μετρήσεις στην ενσωματωμένη κάρτα μνήμης του, οπότε μπορείτε να μετρήσετε τα μαγνητικά πεδία ακόμη και χωρίς να γίνετε αντιληπτοί.

Έχετε υπόψη σας ότι τα μαγνητικά πεδία παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τα επίπεδα της ενεργειακής κατανάλωσης στην περιοχή την κάθε χρονική στιγμή. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται τις ώρες μεγάλης ενεργειακής ζήτησης, οι οποίες είναι κατά κανόνα οι μεσημβρινές ώρες τους θερινούς μήνες (λόγω χρήσης κλιματιστικών) και οι πρώτες βραδινές ώρες κατά τους χειμερινούς (λόγω φωτισμού και θέρμανσης). Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται τις νυχτερινές ώρες.

Όσο μεγαλύτερο δείγμα μετρήσεων καταγράψετε σε κάθε υποψήφια κατοικία τόσο εγκυρότερη εκτίμηση του μέσου όρου μαγνητικών πεδίων μπορείτε να κάνετε. Ιδανικά αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να αφήσετε τον μετρητή να καταγράφει συνεχώς για μία ολόκληρη ημέρα.

Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

Οι μετρήσεις μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων θεωρούνται οι πιο σημαντικές για την εκτίμηση της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης ενός ακινήτου επειδή τα πεδία αυτά δεν είναι εύκολο ή/και είναι πολύ ακριβό να μειωθούν εκ των υστέρων.

3

Αποφύγετε ακίνητα με υψηλά επίπεδα ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων

Τα πεδία αυτά οφείλονται στην παρουσία ηλεκτρικής τάσης στα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ, στο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, στις ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

 • Τα ηλεκτρικά πεδία στο εσωτερικό των κατοικιών εξαρτώνται κυρίως από την κοντινή παρουσία ηλεκτρικών συσκευών και τα καλώδια στους τοίχους και υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθούν. Παλαιότερες κατοικίες ενδεχομένως να έχουν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικών πεδίων λόγω φθοράς στην μόνωση των καλωδίων, ελλείπων γειώσεων κ.α.
 • Τα ηλεκτρικά πεδία από εξωτερικές πηγές όπως οι γραμμές υψηλής τάσης, δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κατοικιών καθώς γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση οι ξύλινες κατοικίες). Υψηλές τιμές ηλεκτρικών πεδίων ενδεχομένως να καταγράφονται σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση <200 μέτρων.
 • Ωστόσο, τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης, εκτός από πηγή θορύβου (ιδιαίτερα σε υγρό καιρό), ελκύουν τοξικά αέρια μικροσωματίδια και τα φορτίζουν κάνοντας πιο επικίνδυνα να επικολλήσουν στο δέρμα και τους πνεύμονες [1].
 • Το πρόβλημα του ιονισμού των μικροσωματιδίων μπορεί να είναι σημαντικό σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε εργοστάσια, σε καλλιέργειες που ψεκάζονται). Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν με τη βοήθεια του αέρα μέχρι και 5 χμ μακριά. Σε μικρότερο βαθμό αυτό ισχύει και για τις γραμμές μέσης τάσης.

Πως μπορείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρικά πεδία στα υποψήφια προς αγορά ακίνητα

Η μέτρηση των ηλεκτρικών πεδίων, ειδικά από εξωτερικές πηγές όπως τα καλώδια υψηλής τάσης, δεν είναι απλή για τον ερασιτέχνη.

Αν επιθυμείτε να μετρήσετε τα ηλεκτρικά πεδία πριν την αγορά κατοικίας, μπορείτε να μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει και μετρήσεις των υπόλοιπων ειδών ακτινοβολίας στους χώρους.

Πως επηρεάζει η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση την αξία των ακινήτων

Παρατηρείται ήδη μια τάση να αποφεύγονται από τους επίδοξους αγοραστές ακίνητα που γειτονεύουν με προφανείς πηγές ακτινοβολίας, γεγονός που επηρεάζει την αξία πώλησης τους.

 • Περισσότερο έχει ερευνηθεί η επίπτωση στην αξία των ακινήτων λόγω της γειτνίασης με γραμμές υψηλής τάσης που αποτελούν και την περισσότερο αναγνωρίσιμη πηγή ακτινοβολίας. Έρευνα του τμήματος Real Estate Management του πανεπιστήμιου Oxford Brooks [2], έδειξε ότι η θέα τέτοιων αγωγών ηλεκτρισμού μειώνει τον αριθμό των επίδοξων αγοραστών έως και 80%, ανάλογα με την απόστασή τους από την προς πώληση ιδιοκτησία. Οποιοδήποτε οίκημα σε απόσταση λιγότερη από 75 μ. θα υποστεί έκπτωση στην τιμή πώλησης. Έως και 46% των αγοραστών είχαν πρόβλημα να πάρουν δάνειο για την ιδιοκτησία, ανάλογα με την απόσταση από τους πυλώνες και τα καλώδια.
 • Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν μεγάλο μειονέκτημα για τις προς πώληση κατοικίες. Το φαινόμενο δεν έχει πάρει ακόμη μεγάλες διαστάσεις γιατί αν και οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να έχουν μια τέτοια κεραία δίπλα τους, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία τους είτε γιατί δεν τις αναγνωρίζουν είτε γιατί πολλές φορές καμουφλάρονται. Ωστόσο η αναγνωρισιμότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των συνηθισμένων μορφών καμουφλαρίσματός τους (ασυνήθιστες καμινάδες, διαφημιστικές πινακίδες κλπ) αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
 • Στη Μεγάλη Βρετανία αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναφέρουν ότι το σπίτι τους είναι αδύνατο να πωληθεί λόγω της γειτνίασης του με αυτές. Στην ιστοσελίδα της Powerwatch [3] δημοσιεύεται επιστολή μεσιτικού γραφείου σε υποψήφιο πωλητή η οποία αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της ανέγερσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε σημείο πλησίον της κατοικίας σας, θα πρέπει να μειώσουμε την τιμή πώλησης κατά 60.000£. Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν αρνητική επίδραση στους υποψήφιους αγοραστές»
 • Η βρετανική οργάνωση Mast Sanity, που πραγματοποίησε μια έρευνα για την αξία των ακινήτων πριν και μετά την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας διαπίστωσε ότι η αξία τους μειώθηκε 20-25% [4].

 [1] Fews A.P., Henshaw D.L. et al - 1999, Corona ions from powerlines and increased exposure to pollutant

[2] Sims S & Dent P – 2005, Urban Studies Journal, April, http://usj.sagepub.com/cgi/content/abstract/42/4/665

[3] www.powerwatch.org.uk

[4] Alasdair and Jean Philips, Mobile Phone Masts and Wireless Computing

[5] www.laleva.cc/environment/freiburger_appeal.html

[6] Συστάσεις επιστημονικού πάνελ του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες (National Council Of Radiation Protection and Measurement - NCRP), Scientific Committee 89-3 Report on Extremely Low Frequency Electric and Magnetic Fields, http://www.electric-fields.bris.ac.uk/NCRP1995Draftproposals.htm

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Γιατί η έκθεση μας σε ακτινοβολίες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι κύριες πηγές; Υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία; Μας προστατεύουν τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας; Γιατί δεκάδες φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους την ανεξέλεγκτης χρήσης τεχνολογίας, ιδιαίτερα από εγκύους και παιδιά; Υπάρχουν τρόποι προστασίας;

Περισσότερα..

Μετρήστε εύκολα την ακτινοβολία στο χώρο σας ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίες!

Ο οικονομικός και αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ ρούτερ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές και άλλες πηγές ακτινοβολίας!

Περισσότερα..

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας

Ολοκληρωμένες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε κατοικίες, χώρους εργασίας και οικόπεδα από μηχανικό Ε.Μ.Π. και αναλυτική έκθεση με όλους τους τρόπους για τη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής σας επιβάρυνσης!

Περισσότερα..

Προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης

Μετρητές Ακτινοβολίας

Δημοφιλή άρθρα

Πότε υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Γιατί τα νέα ασφαλή όρια έκθεσης που προτείνονται από επιστημονικούς φορείς τα τελευταία χρόνια υπερβαίνονται συχνά στις σύγχρονες κατοικίες; Πόσο μας προστατεύει η ισχύουσα νομοθεσία;

Περισσότερα...

Τι δεν γνωρίζετε για την ραδιενέργεια και το ραδόνιο στην Ελλάδα

Ποιες οι πηγές ραδιενέργειας γύρω μας και τι ισχύει τελικά για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία; Τι υποστηρίζει η ανατρεπτική θεωρία Radiation Hormesis; Για ποιο είδος ραδιενέργειας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής σχολείου και παιδικού σταθμού: Ψηφιακή εκπαίδευση και ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση

Ποια σχολεία έχουν πιο ανεβασμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ποιες οι επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών; Ποιοι παράγοντες στο σχολεία μπορεί να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού;

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες: Μια πιθανή αιτία υπογονιμότητας που δεν έχετε λάβει υπόψη σας

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες από laptop, tablet, smartphone κ.α. αποτελεί αρνητικό παράγοντα που συμβάλλει στην σύγχρονη αύξηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ποιες άλλες πηγές...

Περισσότερα...

Σοκαριστικές προειδοποιήσεις φορέων και επιστημόνων για τους κινδύνους από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Πόσο μας επηρεάζουν ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ (Wi-Fi), κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, baby monitor κ.α. Τι προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Περισσότερα...

Νέα έκθεση ανατρέπει όσα γνωρίζατε για τις επιπτώσεις των μη ιονίζουσων ακτινοβολιών

Τι δείχνουν νεότερες έρευνες για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε κοινές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως κινητά τηλέφωνα, ασύρματες συσκευές, καλώδια ΔΕΗ κ.α.; Τα συγκλονιστικά συμπεράσματα της έκθεσης κορυφαίων...

Περισσότερα...

Ηλεκτροϋπερευαισθησία: Η αλλεργία του 21ου αιώνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την έχουν αποκαλέσει και «γρίπη των γιάπηδων», «ασθένεια των μικροκυμάτων» και περιλαμβάνει ανεξήγητες αλλεργίες, σφύριγμα στα αυτιά, ταχυκαρδία και αρρυθμίες, εξάντληση, μούδιασμα του κεφαλιού, συνεχείς πονοκεφάλους κ.α Μήπως επηρεάζει...

Περισσότερα...

Γιατί μπορεί να εκτίθεστε σε υψηλές τιμές ακτινοβολίας – Οι κύριες πηγές σήμερα

Γνωρίζετε ότι... Tα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν πλέον κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε γειτονιά, συνήθως καμουφλαρισμένες σε...

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ ρούτερ (Wi-Fi), tablet, laptop, smartphone: Επιπτώσεις υγείας - Τρόποι μείωσης έκθεσης - Ασφαλείς εναλλακτικές

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των ασύρματων μόντεμ, τηλεφώνων, τάμπλετ και λάπτοπ; Πως μπορείτε να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση; Πως θα αποφύγετε τις ακτινοβολίες από τους γείτονες; Υπάρχουν ασφαλείς...

Περισσότερα...

Ακτινοβολία Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας: Επιπτώσεις υγείας, νομοθεσία, τρόποι προστασίας

Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας; Πως θα τις εντοπίσετε ακόμη και αν είναι καμουφλαρισμένες; Υπάρχουν επιπτώσεις υγείας; Ποιοι ωφελούνται από την τοποθέτηση τους; Τι πληρώνουν οι εταιρείες για...

Περισσότερα...

Καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πυλώνες: ακτινοβολίες, επιπτώσεις, ασφαλής απόσταση

Πόσο ακτινοβολούν πυλώνες, καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ; Τι τιμές ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων προκαλούν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και πότε αυτές καταγράφονται; Γιατί οι συχνότερες αιτίες ανεβασμένων τιμών δεν είναι αυτές που...

Περισσότερα...

Ποιες ακτινοβολίες αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμοσύνη και πιθανή αιτία πρόκλησης αυτισμού

Υπάρχουν επιπτώσεις σε εγκύους και παιδιά από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων, ασύρματων μόντεμ, laptop, tablet, κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πυλώνων κ.α.; Ποια η σύνδεση με τη σύγχρονη αύξηση των παιδικών προβλημάτων νόησης και...

Περισσότερα...

Υπάρχει ασφαλές baby monitor (ενδοεπικοινωνία για μωρά) με χαμηλή ή χωρίς ακτινοβολία;

Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν τα baby monitors; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού; Ποιες οι ασφαλέστερες συσκευές ενδοεπικοινωνίας; Να προτιμήσω αναλογικού ή ψηφιακού τύπου; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση; Πόσο εύκολο...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής ακινήτου για αγορά ή ενοικίαση: Συμβουλές για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικά επιβαρημένων χώρων

Τι να προσέξετε όταν αναζητάτε ένα ακίνητο με χαμηλή ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση Τι ρόλο παίζει η τοποθεσία Ποια τα μειονεκτήματα των χαμηλών και ποια των υψηλών ορόφων Με πηγές ακτινοβολίας πρέπει να αποφύγετε την γειτνίαση και ποιες οι...

Περισσότερα...

Τρόποι προστασίας από ακτινοβολίες κινητών, ασύρματων, κεραιών, πυλώνων κ.α.

Απλές συμβουλές και λύσεις για να μειώσετε εύκολα την καθημερινή σας έκθεση σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά και ασύρματα τηλεφώνα, μόντεμ-ρούτερ (Wi-Fi), ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια και πυλώνες...

Περισσότερα...