“Δείτε το πριν το κατεβάσουν!”

Αυτό έγραφε ο τίτλος της δημοσίευσης που μας προώθησαν διάφοροι φίλοι της σελίδας στο Facebook, με την ομιλία του ιατρού  Dr. Thomas Cowan στο “Health And Human Rights Summit” στην Arizona, σχετικά με τη σύνδεση της εξάπλωσης του κορονοϊού με την εγκατάσταση των νέων δίκτυών κινητής τηλεφωνίας 5G.

 

Στην αρχή μας φάνηκε σαν διαφημιστικό τέχνασμα για να κάνουμε κλικ στο βίντεο, αλλά τελικά δεν ήταν…

Ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τον Dr. Cowan (διαβάστε την άποψη μας παρακάτω), η παρεμβατικότητα του Facebook μας προβλημάτισε πολύ.

Πρέπει οι πληροφορίες να διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο ακόμη και αν είναι λάθος ή υπάρχουν πολλά αντίθετα επιχειρήματα;

Ή μήπως αν κάποιοι διαφωνούν με μια επιστημονική άποψη θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους την προβάλλουν;  

Και ποιοι είναι αρμόδιοι για να αποφασίσουν τι θα βλέπουμε και τι όχι; Γνωρίζατε ότι υπάρχει επίσημο Δίκτυο Ελέγχου Πληροφόρησης;

Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός “θεωρία συνομωσίας” συνεπάγεται ότι μία θεωρία είναι λάθος;

Με ποια κριτήρια μια επιστημονική άποψη  χαρακτηρίζεται “ψευδής”;

Τι έλεγε στο βίντεο ο Dr. Thomas Cowan

Ο συγκεκριμένος  γιατρός παρουσιάζει την άποψη ότι η νέα πανδημία, όπως και αντίστοιχες παλαιότερες, έχουν σχέση με την εγκατάσταση νέου τύπου κεραιών στον πλανήτη (παλαιότερα ραδιοτηλεοπτικές, ραντάρ και τώρα 5G).

Την άποψη αυτή την έχουν εκφράσει και άλλοι όπως θα διαβάσετε στο σχετικό μας άρθρο.

Κυρώσεις από  το Facebook

Αφού μοιραστήκαμε και εμείς το βίντεο, το οποίο είχε γίνει ήδη viral στο Facebook, μας ήρθε η ειδοποίηση από το Facebook:

“Αξιολόγηση ως "Ψευδές" για περιεχόμενο που κοινοποιήθηκε από τη Σελίδα Home Biology. 

Η Σελίδα Home Biology κοινοποίησε περιεχόμενο που έχει ελεγχθεί από τον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinika Hoaxes. 

Οι Σελίδες και οι ιστότοποι που επανειλημμένα δημοσιεύουν ή κοινοποιούν παραπλανητικό περιεχόμενο θα αντιμετωπίζουν περιορισμένη προβολή του περιεχομένου τους, η δυνατότητά τους για οικονομική αξιοποίηση και προβολή διαφημίσεων θα αναιρείται, όπως επίσης και η δυνατότητά τους να καταχωρούνται ως ειδησεογραφικές Σελίδες.

Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν εάν μια Σελίδα έχει ιστορικό κοινοποίησης ψευδών ειδήσεων.”

Η δημοσίευση του βίντεο υπάρχει ακόμα στην σελίδα μας στο Facebook, ωστόσο δεν είναι πλέον δυνατό να αναπαραχθεί και έχει χαρακτηριστεί ως:

“Ψευδείς πληροφορίες - Έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων”.

Ψευδής είδηση;

Αν και δεν θεωρούμε ότι o κορονοϊός οφείλεται στα νέα δίκτυα 5G και δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί ένας τέτοιος συσχετισμός  (την άποψή μας για τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G μπορείτε να την διαβάσετε εδώ), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση ως “ψευδής” αφού ο συγκεκριμένος ιατρός είναι υπαρκτός και έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις.

Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά  πεδία επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναλυτική αναφορά στις σχετικές μελέτες μπορεί κανείς να διαβάσει στην έκθεση BioInititative Report, στο τμήμα "Στοιχεία για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο ανοσοποιητικό σύστημα"[1].

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, θεωρούσαμε δεδομένο ότι οι χρήστες του Facebook μπορούν να παρουσιάζουν τις απόψεις όποιων επιστημόνων θέλουν, χωρίς να κινδυνεύουν με περιορισμό της προβολής ή ακόμη και με αποκλεισμό των σελίδων τους.

Ποιος κρίνει αν μια είδηση είναι ψευδής;

Στην Ελλάδα, υπερασπιστής της αλήθειας για λογαριασμό του Facebook, είναι η ιστοσελίδα “ellinikahoaxes.gr” που ανήκει στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ), με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ».

Ποιος χρηματοδοτεί την ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes;

Συνεργάζεται με το Facebook (το 2019, έλαβε 302.400$ [2]) και το χρηματικό ποσό που λαμβάνει εξαρτάται από τον αριθμό των πραγματικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Δηλαδή όσα περισσότερα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν ως ψευδή τόσα περισσότερα χρήματα βγάζουν…

Πώς τα Ellinika Hoaxes ελέγχουν την αξιοπιστία π.χ. ενός δημοσιεύματος που αφορά την υγεία; Είναι γιατροί;

Όχι, οι ελεγκτές της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes είναι κυρίως δημοσιογράφοι[3].

Και πώς αποφασίζουν αν ένα δημοσίευμα είναι "ψευδές";

“Το τελικό συμπέρασμα του ελεγκτή βασίζεται στην αξιολόγηση στην οποία έχει προβεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα για ένα θέμα και όχι στην “άποψη” του ελεγκτή.” [4]

Και ποια είναι “η διεθνής επιστημονική κοινότητα”;

Υπάρχει μία παγιωμένη επιστημονική άποψη σε κάθε θέμα;

Όσον αφορά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υπάρχει σημαντική διεθνής μερίδα επιστημόνων που θεωρεί ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία πολύ χαμηλότερα σε επίπεδα έκθεσης από αυτά που ορίζει η αυτοαποκαλούμενη “διεθνής επιστημονική κοινότητα”.

Διαβάστε για παράδειγμα την έκθεση BioInitiative Report που αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια τεκμηρίωσης των βιολογικών επιδράσεων στον άνθρωπο που προτείνει τα χαμηλότερα ασφαλή όρια μακροχρόνιας έκθεσης.

Έχει συνταχθεί από μία ομάδα 29 διεθνών επιστημόνων (από τις Η.Π.Α., Σουηδία, Ιταλία, Ρωσία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ινδία, Καναδά και Ελλάδα) από κορυφαία πανεπιστήμια, που περιλαμβάνει 3 πρώην προέδρους της Bioelectromagnetics Society (BEMS), έναν ανώτερο σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Πρακτορείου, τον πρόεδρο της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και άλλους έγκριτους επιστήμονες.

Αυτοί δεν είναι “διεθνείς επιστήμονες”, είναι προφανώς “ψευδοεπιστήμονες”.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν προκαλούν καμία βλάβη στους ανθρώπους, παρά μόνο αν υπερβαίνονται τα όρια που ορίζει νομοθεσία (το έχουν λύσει και αυτό – διαβάστε όμως εδώ).

Μην το ψάχνετε – έχει αποφασίσει ήδη η “διεθνής επιστημονική κοινότητα”. 

Πώς τα Ellinika Hoaxes επιλέγουν τι θα ελέγξουν;

“Επικεντρωνόμαστε στην παραπληροφόρηση που δύναται να προκαλέσει βλάβη σε μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες. Επίσης σε θέματα υγείας και ψευδών επιστημονικών ισχυρισμών, καθώς και σε πάσης φύσεως ψευδών δημοσιευμάτων.[4]”

“Το πρόγραμμα του Facebook είναι μια ευκαιρία για τους χρήστες του να μας αναφέρουν εικόνες, βίντεο ή άρθρα που υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να είναι ψευδή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο περιεχομένου που γίνεται viral, ή μπορεί να βλάψει την υγεία ή την ασφάλεια των ανθρώπων ή να υπονομεύσει τις ανθρώπινες αξίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες.”

Δηλαδή εάν ένα άρθρο που δημοσιεύει ο οποιοσδήποτε στο Facebook έχει απήχηση ή/και ενοχλήσει πολλούς, κινδυνεύει να πέσει στην αντίληψη των παντοδύναμων Ellinika Hoaxes και τότε είναι πολύ πιθανό να λάβει τον χαρακτηρισμό ως “ψευδής είδηση”, αν δεν συμβαδίζει με την άποψη τους.

Ψευδής είδηση και η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που προτείνει την μείωση της έκθεσης σε ακτινοβολίες

Για να καταλάβετε πως λειτουργούν τα Ellinika Hoaxes θα αναφέρουμε άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2017 μια ημερίδα με θέμα «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ μετά το πέρας της ημερίδας (https://www.isathens.gr/syndikal/6743-imerida-ilektromagnitiki-aktinovolia.html) αναφέρει τα εξής:

“Σύμφωνα με τους ομιλητές πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

 • Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
 • Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
 • Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
 • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
 • Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
 • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
 • Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
 • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
 • Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.
 • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
 • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.
 • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
 • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
 • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται”

Τι προτείνει δηλαδή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών;

Να λάβουμε κάποια μέτρα για να περιορίσουμε την έκθεση μας σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία γιατί υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία.

Την είδηση αναπαρήγαγαν πολλές ιστοσελίδες με τίτλους όπως “Όχι κινητά σε παιδιά κάτω των 14 ετών: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί” [9]. 

Τα Ellinika Hoaxes επιτελούν κοινωνικό έργο

H απήχηση της είδησης δεν άρεσε καθόλου στα Ellinika Hoaxes τα οποία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την είδηση ως ψευδή [10]. 

Όποιες σελίδες στο Facebook έχουν μοιραστεί αυτή την είδηση έχουν πλέον επισήμανση με τον χαρακτηρισμό “Ψευδής” και αν το κάνουν επανειλημμένα “θα αντιμετωπίζουν περιορισμένη προβολή του περιεχομένου τους, η δυνατότητά τους για οικονομική αξιοποίηση και προβολή διαφημίσεων θα αναιρείται, όπως επίσης και η δυνατότητά τους να καταχωρούνται ως ειδησεογραφικές Σελίδες.”.

Τα Ellinika Hoaxes δεν συμφωνούν με τις συμβουλές για να περιορίσουμε την έκθεση μας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και κακώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει σε μικρά παιδία να περιορίσουν τη χρήση κινητού.

Άλλωστε όπως μας εξηγούν εμπεριστατωμένα στο σχετικό τους άρθρο, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πυλώνες, ραντάρ κ.α. αλλά μόνο για τις ιονίζουσες ακτινοβολίες (ραδιενέργεια) και ότι η ένταξη των πρώτων στα πιθανά καρκινογόνα δεν είναι και τόσο σημαντική.

Το θέμα έχει λυθεί και όποιος το ανακινεί θα υποστεί τις συνέπειες.

Απλά πράγματα.

Δυστυχώς, ο εκφοβισμός έχει αποτέλεσμα

Τι θα κάνουν λοιπόν οι σελίδες εταιρειών ή / και ιδιωτών που δεν θέλουν να δεχτούν επιθέσεις ή να στιγματιστεί ή αποκλειστεί ο λογαριασμός τους στο Facebook;

Προφανώς, θα προσέχουν τι αναπαράγουν μην τυχόν και τους βάλουν στο μάτι τα Ellinika Hoaxes.

Ειδικά για το 5G μην περιμένετε συχνές δημοσιεύσεις στο Facebook από εδώ και στο εξής.

Τα Ellinika Hoaxes ισχυρίζονται ότι δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην υγεία[5] και λογικά θα χαρακτηρίσουν “ψευδές” όποιο δημοσίευμα αναφέρεται σε πιθανές επιπτώσεις υγείας και αποκτήσει δημοσιότητα.

Αδιάφθοροι πολιτικοί – Ανεξάρτητα δίκτυα ενημέρωσης

Όταν εκλεγμένοι πολιτικοί λαμβάνουν τεράστια ποσά από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών κάθε χρόνο, δεν θα προκαλουσε έκπληξη αν ιδιωτικές εταιρείες έκαναν το ίδιο.

Αναλυτικοί πίνακες με τις συνεισφορές των 101 εκατ. δολαρίων από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών σε μέλη του Κογκρέσου και των κομματικών ηγετών από το 1989 έως και το 2017 υπάρχουν σε σχετικό άρθρο του The Verge[6].

Επιπλέον, σύμφωνα με την Activist Post,  εκλεγμένοι υπάλληλοί των ΗΠΑ έλαβαν μεγάλα πόσα από την AT & T, Verizon και Comcast, τις μεγάλες εταιρείες ασύρματης τεχνολογίας και επικοινωνιών[7].

Ποιοι άλλοι συνεργάζονται με το δίκτυο ελέγχου πληροφόρησης

Το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης στο οποίο ανήκουν τα Ellinika Hoaxes συνεργάζονται, εκτός του Facebook, και με τα ESPN, Media24, The Washington Post, USA Today κ.α.[8]

Οπότε να είστε σίγουροι ότι αυτά που διαβάζετε σε αυτά τα δίκτυα έχουν ελεγχθεί για "ψευδείς" ειδήσεις.

Μπορούμε να αντιδράσουμε;

Θα ήταν ωραίο να πούμε σε όλους τους φίλους μας ότι θα αντιδράσουμε απέναντι στο Facebook και τα Ellinika Hoaxes.

Η δυσάρεστη πραγματικότητα όμως είναι ότι οποιαδήποτε μικρή εταιρεία όπως η Home Biology δεν μπορεί να κοντραριστεί με το Facebook, ώστε να μπορεί να προωθεί τα προϊόντα της και να αποφύγει την διαπόμπευση.

Πώς να συνεχίσουμε να προωθούμε τα ενημερωτικά άρθρα μας ή άλλων ιστοσελίδων που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δεχόμενοι τον ενδεχόμενο χαρακτηρισμό τους ως ψευδή και την σπίλωση της εταιρείας μας σε όλους αυτούς που δεν κατανοούν πως λειτουργούν τα πράγματα, μέχρι να περιοριστεί δραματικά η προώθηση των άρθρων μας ή τελικώς να αποκλειστεί η σελίδα μας;

Θα ήταν ωραίο να πούμε σε όλους τους φίλους μας, που μας το ζητούν με καθημερινά μηνύματα, ότι θα εντείνουμε τον αγώνα της ενημέρωσης, απέναντι σε κάθε νέο είδος τεχνολογίας που μας πλασάρεται ως ασφαλές.

Η δυσάρεστη πραγματικότητα όμως είναι ότι οποιαδήποτε μικρή εταιρεία όπως η Home Biology, δεν έχει την δύναμη αντιμετωπίσει εμπλεκόμενα συμφέροντα.

Η απόφαση μας αυτή τη στιγμή, είναι να περιορίσουμε την δημοσίευση  των άρθρων μας ή σχετικών ενημερωτικών άρθρων άλλων  ιστοσελίδων στο Facebook, ώστε να αποφύγουμε το μπλοκάρισμα από την πλατφόρμα και να μπορούμε έστω να προωθούμε συγκεκριμένες διαφημίσεις προϊόντων μας.

Και ελπίζουμε ότι όποιος ψάχνει για ενημέρωση θα μπορεί να βρίσκει τα άρθρα μας τουλάχιστον στο Google, όπου, προς το παρόν, παραμένουμε πρώτοι στις αναζητήσεις για  “ακτινοβολία 5G”.

Αν κάποιος φίλος της σελίδας έχει κάποια άλλη ιδέα, είναι ευπρόσδεκτη.

Πώς μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε ανεξάρτητη πληροφόρηση

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η πρακτική του χαρακτηρισμού ή/και αποκλεισμού των άρθρων / ιστοσελίδων που δε συμβαδίζουν με τις απόψεις  της εκάστοτε πλατφόρμας να γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από όλα τα ψηφιακά μέσα όπως Facebook, Google, Instagram, LinkedIn κ.α.

Για παράδειγμα και η Google έχει αποκλείσει μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπως το Natural News με επίσημη δικαιολογία τις τακτικές spam (πρωτοφανές στο διαδίκτυο…).

Εκτός από το Facebook, στην ιδιοκτησία του Mark Zuckerberg ανήκουν επιπλέον και τα Instagram, WhatsUp [11]. 

Ειδικά τo Instagram, είναι μια πλατφόρμα που μέχρι σήμερα δεν σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις δημοσίευση από desktop / laptop (!) αλλά μόνο από φορητές συσκευές Android / IOS, δηλαδή σε υποχρεώνει να δέχεσαι ασύρματη ακτινοβολία για να κάνεις βασικές εργασίες και μπορεί να υποστεί ζημία από δημοσιεύματα σχετικά με τους κινδύνους από τις ασύρματες τεχνολογίες. 

Ένας, προς το παρόν, πιο ασφαλής τρόπος για να λαμβάνετε πληροφόρηση από τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν είναι να εγγράφεστε στα ενημερωτικά newsletter τους.

Αν θέλετε να εγγραφείτε στο newsletter της Home Biology συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πλαίσιο.  

Ενημερωθείτε πρώτοι για σημαντικές ειδήσεις και προσφορές!

 

[1] https://bioinitiative.org/wp-content/uploads/pdfs/sec08_2007_Evidence_%20Effects_%20Immune_System.pdf

[2] https://www.ellinikahoaxes.gr/financing-indepedence/

[3] https://www.ellinikahoaxes.gr/who-are-we/

[4] https://www.ellinikahoaxes.gr/facebook-and-ellinika-hoaxes/

[5] https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/29/5g-health-problems-231-scientist-letter-pseudoscience/

[6] CONGRESS TOOK $101 MILLION IN DONATIONS FROM THE ISP INDUSTRY — HERE’S HOW MUCH YOUR LAWMAKER GOT, https://www.theverge.com/2017/12/11/16746230/net-neutrality-fcc-isp-congress-campaign-contribution

[7] Your Elected Officials Received How Much $$ From AT&T, Verizon and Comcast??, https://www.activistpost.com/2018/09/your-elected-officials-received-how-much-from-att-verizon-and-comcast.html

[8] https://allnewz.gr/2019/01/31/%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/?fbclid=IwAR0ddcBS07oofVnUaUb1ftZpz3Co6l15QgCuKZCe11kAnBoRhQOFnQEOzjY

[9] https://www.mama365.gr/32121/ohi-kinhta-se-paidia-kato-ton-14-eton-o-iatrikos-s.html

[10] https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/05/08/cell-phones-dangerous/

[11] https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/051815/top-11-companies-owned-facebook.asp

 

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212-BT
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  50€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;