2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν τα baby monitors; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού; Ποιες οι ασφαλέστερες συσκευές ενδοεπικοινωνίας; Να προτιμήσω αναλογικού ή ψηφιακού τύπου; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση; Πόσο εύκολο είναι να υποκλαπεί ήχος και εικόνα από την ασύρματη συσκευή ενδοεπικοινωνίας σας;

 

Ασύρματες κεραίες υψηλών συχνοτήτων δίπλα σε βρέφη – Είναι καλή ιδέα;

Οι συσκευές βρεφικής ενδοεπικοινωνίας (baby monitors) αποτελούνται από ένα πομπό και ένα δέκτη ή δύο πομποδέκτες που εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματη).

Ικανή μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η έκθεση των παιδιών σε ανεβασμένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή προβληματική ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και πιθανώς σχετίζεται με την σημαντική και συνεχή αύξηση του ποσοστού των παιδιών που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ή Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής Υπερδραστηριότητας – ADHD - ADD), διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (αυτισμός κλπ), επιθετικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.

"Υπήρξε μια 60πλάσια αύξηση στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αλλαγές στο περιβάλλον. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί χρονικά στην εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας, του Wi-Fi, (...), καθώς και στα πεδία χαμηλής συχνότητας από την καλωδίωση και τις ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούμε τώρα να δικαιολογήσουμε, τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης, στην προκαλούμενη από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαρροή της κυτταρικής μεμβράνης, που οδηγεί σε υπερκινητικότητα και μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου", Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορας Imperial College London [i]

Υπάρχει baby monitor με χαμηλή ακτινοβολία;

Η νομοθεσία έχει θέσει τόσο υψηλά τα ασφαλή όρια έκθεσης που ακόμη και αν βάζατε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο παιδί σας, πάλι θα θεωρείτο ασφαλές.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς έκθεσης (<100μW/m2) για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας. Τα όρια αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνονται όταν υπάρχει στον ίδιο χώρο συσκευή ασύρματης ενδοεπικοινωνίας.

Είναι απίθανο να υπάρχει ασύρματο baby monitor με ελάχιστες εκπομπές ακτινοβολίας, καθώς η χαμηλότερη ισχύς του θα το έκανε μη λειτουργικό.

Γνωρίζετε ότι οι κεραίες των baby monitors μπορεί να εκθέτουν το παιδί σας σε υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ότι μια γειτονική κεραία κινητής τηλεφωνίας; Αυτό συμβαίνει γιατί τα baby monitors, αν και χαμηλότερης ισχύος από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και σε πολύ κοντινότερες αποστάσεις. Μετρήστε εύκολα την ακτινοβολία που δέχεται το παιδί σας από το baby monitor σας και άλλες ασύρματες πηγές ακτινοβολίας ενοικιάζοντας έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων.

“Επειδή υπάρχουν υποψίες ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα” Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ii]

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών

Οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα baby monitors αλλά και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα μόντεμ (Wi-Fi) κ.α.:

 • παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες σύμφωνα με τον Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικό στο Πανεπιστήμιο Warwick και 2 φορές υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής[iii]
 • προκαλούν την δημιουργία πολλών τυχαίων και άχρηστων νευρικών συνδέσεων, γεγονός που εξηγεί και το συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος κρανίου των αυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορα του Imperial College London[iv]
 • αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων και του συστήματος των νευρώνων-κατόπτρων (mirror neuron system) στα νεογέννητα, οδηγώντας σε αυτιστικά μοτίβα συμπεριφοράς (Thornton [v]) και αποτελούν πιθανή αιτία της σύγχρονης αύξησης των περιστατικών αυτισμού (Kane [vi])

"Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα" Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [vii]

Γιατί τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

 • το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των ενηλίκων
 • ο αυξημένος πολλαπλασιασμός των νεανικών κυττάρων τα κάνει περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες [viii]
 • οι βιολογικές επιδράσεις στην κυτταρική ανάπτυξη που προκαλούνται από την έκθεση σε τεχνητές ακτινοβολίες είναι πολύ μεγαλύτερες στα νεαρά και ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα από ό,τι στα γηρασμένα (Kwee 2003[ix])
 • η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος στους ανήλικους εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους τους, των λεπτότερων οστών τους και της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σώματος τους σε νερό (αυξημένη αγωγιμότητα).

Δείτε τη διαφορά στην απορρόφηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων από τους εγκεφάλους ενός ενήλικα και ενός παιδιού 5 και 10 ετών[x]:

Περισσότερα για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

Υποκλοπή σήματος - Παρακολούθηση

Η υποκλοπή ήχου και εικόνας από τα ασύρματα baby monitors έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο φαντάζεστε τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κάποιων κατασκευαστών, το σήμα από τα baby monitor μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση σας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, εικόνες από τις κάμερες ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα:

How 'home hackers' spy on you and your children... with YOUR webcam: The shocking evidence that shows how private lives are snooped on and streamed live on web

How secure is your baby monitor? Home hackers spy on private lives

The Internet of Things: New Threats Emerge in a Connected World

Ψηφιακό ή αναλογικό baby monitor;

Τα αναλογικού τύπου εκπέμπουν σε συχνότητες 40-900MHz και συνήθως έχουν χαμηλότερες εκπομπές ακτινοβολίας σε σχέση με τα ψηφιακά. Επίσης είναι συνήθως ποιο οικονομικά, ωστόσο θεωρούνται πιο ευάλωτα σε παρεμβολές και υποκλοπές.

Τα ψηφιακά εκπέμπουν σε συχνότητες 1800-2400MHz, έχουν συχνά κρυπτογράφηση για την αποφυγή υποκλοπής του σήματος, ωστόσο κατά πολλούς ούτε αυτή επαρκεί για την υποκλοπή του σήματος. Επίσης μπορεί και αυτά να επηρεάζονται όταν τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση από άλλες ασύρματες πηγές (π.χ. ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ).

Επιπλέον, τα baby monitors ψηφιακού τύπου (DECT κ.α.) έχουν συνήθως υψηλότερες εκπομπές σε σχέση με τα αναλογικού τύπου. Επιπλέον, η ψηφιακή-παλμική κυματομορφή θεωρείται από πολλούς επιστήμονες βιολογικά πιο επιβαρυντική από την παλαιότερου τύπου αναλογική ημιτονοειδή κυματομορφή.

Όπως αναφέρει η έκθεση Bioinitiative Report (έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συνόψισε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από περισσότερες από 2000 έρευνες για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) "Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων”.

Ασφαλέστερες εναλλακτικές – Ενσύρματη ενδοεπικοινωνία

Καλή εναλλακτική σχέση με τις ασύρματες συσκευές αποτελούν τα ενσύρματα συστήματα ενδοεπικοινωνίας που συνδέονται μέσω ηλεκτρικής φάσης ή με καλώδιο.

Υπάρχει επίσης και η επιλογή ενσύρματων καμερών παρακολούθησης. Τα συστήματα αυτά, που περιλαμβάνουν κάμερες και μικρή οθόνη, σας δίνουν την δυνατότητα να έχετε οπτική και ακουστική επαφή με το δωμάτιο του παιδιού σας.

Αν τελικά αγοράσετε ασύρματο baby monitor..

 • Προτιμήστε κάποιο baby monitor αναλογικού τύπου και όχι ψηφιακού τύπου.
 • Αποφύγετε τα baby monitors αμφίδρομης επικοινωνίας με τα οποία ο γονιός μπορεί να μιλάει με το παιδί, γιατί αυτά έχουν ανεβασμένες εκπομπές ακτινοβολίας και από τον πομπό και το δέκτη.
 • Αποφύγετε τα baby monitor με πολλά φωτάκια – επηρεάζουν την νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης – πιο ασφαλές χρώμα φωτός το κόκκινο. 
 • Απομακρύνετε το baby monitor σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το σώμα του παιδιού.
 • Ενοικιάστε έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων ,ώστε να καταγράψετε την ακτινοβολία που δέχεται το παιδικό υπνοδωμάτιο από το baby monitor και άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να αποφύγετε την τοποθέτηση του παιδικού κρεβατιού στα πιο επιβαρημένα σημεία.

 • Οι θήκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HB Wireless Pocket Shield καλύπτουν τα ασύρματα modem/routers, wi-fi repeaters, powerline adaptors, baby monitor κ.α. (και τις εξωτερικές κεραίες αν υπάρχουν) και μειώνουν σε ποσοστό 90% την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, αλλά διατηρούν το σήμα (Wi-Fi κ.α.) τουλάχιστον στους κοντινούς της ασύρματης συσκευής χώρους (τιμή 24,50-36,50 ευρώ).

Είναι η ενδοεπικοινωνία πραγματικά απαραίτητη;

Μάλλον αποτελεί αξιοπερίεργο το πώς κατάφερε να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος χωρίς baby monitors μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η παιδίατρος και συγγραφέας Claudia Gold "οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας εκμεταλλεύονται οικονομικά την ευαισθησία των γονιών"[xi], καθώς δεν αποτελούν αναγκαιότητα, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες ιατρικές περιπτώσεις όπου το βρέφος έχει κάποια πάθηση για την οποία συνιστάται συνεχής παρακολούθηση.

Πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;

Παρότι διαφημίζεται ως σημαντικό όφελος της ενδοεπικοινωνίας, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βοηθούν στην αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου[xii] (sudden infant death syndrome - SIDS).

Αντίθετα, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι η ενδοεπικοινωνία δίνει στους γονείς ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας[xiii].

Πιθανότητα πνιγμού του βρέφους

Η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) προειδοποιεί τους γονείς και κηδεμόνες ότι τα καλώδια από τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας αποτελούν κίνδυνο πνιγμού των βρεφών όταν τοποθετούνται πολύ κοντά στις κούνιες.

Στις Η.Π.Α. από το 2002, επτά βρέφη έχουν στραγγαλιστεί με καλώδια baby monitor[xiv].

Λιγότερη πραγματική φροντίδα

Η παρακολούθηση του μωρού μέσω ενδοεπικοινωνίας μπορεί να μειώσει το χρόνο που πραγματικά ασχολούνται με το μωρό οι ίδιοι οι γονείς.

Πιο ανήσυχοι γονείς

Οι γονείς γίνονται πιο ανήσυχοι και ξυπνούν πιο συχνά από ότι χρειάζεται ειδικά εάν η ενδοεπικοινωνία έχει συχνούς ψευδείς συναγερμούς.

Ανάπτυξη αρνητικών μοτίβων ύπνου

Η άμεση ανταπόκριση σε κάθε ήχο του μωρού, σύμφωνα με κάποιες έρευνες επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο των μωρών καθώς τα κάνει να μη μαθαίνουν να ηρεμούν από μόνα τους.[xv]

"Αχ το walkie-talkie ή η παιδική ενδοεπικοινωνία… Αυτή η συσκευή δε χρησιμεύει σε τίποτα, εκτός και αν θέλουμε να κρατάμε σε αναμμένα κάρβουνα τους γονείς. Σε άλλους καιρούς δεν υπήρχε, αλλά τώρα βάζουμε τον πομπό στην κούνια του παιδιού και κουβαλάμε τον δέκτη σε όλο το σπίτι, ακόμα και όταν πάμε στο μπάνιο. Στόχος αυτής της τεχνολογικής ιδέας είναι να ελέγχει όλους τους μικροθορύβους που κάνει το παιδί. Αυτό είναι άχρηστο. Το παιδί μας αναστενάζει, κουνιέται, κλαψουρίζει και αναμασάει καθώς κοιμάται και όλα αυτά έχουν ήχους. Αν οι γονείς κρέμονται διαρκώς από όλους αυτούς τους μικροθορύβους, θα τους ερμηνεύσουν στραβά. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες αυτές οι πράξεις είναι φυσιολογικές στα παιδιά και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να τις αποτρέψουμε. Όταν σε κάποιο παιδί συμβαίνει κάτι άξιο λόγου, το αίτημα του υπό μορφή κλάματος θα είναι τόσο δυνατό που θα το ακούσουμε από την άλλη άκρη του σπιτιού. Γι’ αυτό ξεφορτωθείτε τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Μόνο το άγχος σας αυξάνουν και δε βοηθάνε το παιδί. Οι γονείς μας δεν τις είχαν και τα παιδιά, εμείς, βρισκόμαστε εδώ για να το διηγούμαστε." Δρ. Εδουάρδ Εστιβίλ, διευθυντής Μονάδας Διαταραχών Ύπνου Νοσοκομείου Καταλονίας, συγγραφέας του διεθνούς best seller “Κοιμήσου παιδί μου – Πώς να λύσετε το πρόβλημα της παιδικής αϋπνίας”

Τα ασύρματα baby monitors, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να αποτελούν την πιο επικίνδυνη πηγή ακτινοβολίας σήμερα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή κάθε ανθρώπου και οι ενδεχόμενες βλάβες στο βρεφικό εγκέφαλο θα είναι μη αναστρέψιμες.

[i] Andrew Goldsworthy, The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, MCSA NEWS, VOLUME 7 , ISSUE 7, JULY 2012

[ii] WHO 2002. Children’s Health and Environment: A Review of Evidence: A Joint Report from the European Environmental Agency and The World Health Organization.http://www.who.int/peh-emf

[iii]The Physiological and Environmental Effects of Non-ionising Electromagnetic Radiation, G.J. Hyland , http://www.whale.to/b/hyland1.html

[iv] Andrew Goldsworthy, The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, MCSA NEWS, VOLUME 7 , ISSUE 7, JULY 2012

[v] Thornton IM., Out of time: a possible link between mirror neurons, autism and electromagnetic radiation

[vi] Robert C. Kane, Ph.D., A Possible Association Between Fetal/neonatal Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Radiation and the Increased Incidence of Autism Spectrum Disorders (ASD), "Medical Hypotheses" journal, Volume 62, Issue 2 , February 2004, Pages 195-197

[vii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution

[viii] Don Maisch, Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?, Journal of Australasian College of Nutritional & Environmental Medicine - Vol. 22 No. 2; August 2003: page 3-8

[ix]Συνέντευξη Prof. Sianette Kwee, Department of Medical Biochemistry, University of Aarhus, Denmark. (September, 2001), άρθρο Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?,

[x] Ghandi O, Kang G, (1996), Effect of the head size on SAR for mobile telephones at 835 and 1900MHz.

[xi] “Baby monitors abuse the vulnerability of parents for profit”, http://www.kevinmd.com/blog/2011/06/baby-monitors-abuse-vulnerability-parents-profit.html

[xii] Cot death and sudden infant death syndrome (SIDS), http://www.bupa.co.uk/individuals/health-information/directory/c/sids

[xiii] http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_monitor

[xiv] U.S. Consumer Product Safety Commission Alert, Children Can Strangle in Baby Monitor Cords, http://www.cpsc.gov/PageFiles/75468/5066.pdf

[xv] Baby monitors in a nutshell, http://www.babysense.com/peaceful-nights/sleeping-advice/baby-monitors-in-a-nutshell Image courtesy of Suat Eman and By David Castillo Dominici, at FreeDigitalPhotos.net

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

 

 

bannerHF38Bradiationsmartwifi

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212-BT
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  50€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;