Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν τα baby monitors; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού; Ποιες οι ασφαλέστερες συσκευές ενδοεπικοινωνίας; Να προτιμήσω αναλογικού ή ψηφιακού τύπου; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση; Πόσο εύκολο είναι να υποκλαπεί ήχος και εικόνα από την ασύρματη συσκευή ενδοεπικοινωνίας σας;

Ασύρματες κεραίες υψηλών συχνοτήτων δίπλα σε βρέφη – Είναι καλή ιδέα;

Οι συσκευές βρεφικής ενδοεπικοινωνίας (baby monitors) αποτελούνται από ένα πομπό και ένα δέκτη ή δύο πομποδέκτες που εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματη).

Ικανή μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η έκθεση των παιδιών σε ανεβασμένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή προβληματική ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και πιθανώς σχετίζεται με την σημαντική και συνεχή αύξηση του ποσοστού των παιδιών που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ή Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής Υπερδραστηριότητας – ADHD -  ADD), διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (αυτισμός κλπ), επιθετικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.

"Υπήρξε μια 60πλάσια αύξηση στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αλλαγές στο περιβάλλον. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί χρονικά στην εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας, του Wi-Fi, (...), καθώς και στα πεδία χαμηλής συχνότητας από την καλωδίωση και τις ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούμε τώρα να δικαιολογήσουμε, τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης, στην προκαλούμενη από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαρροή της κυτταρικής μεμβράνης, που οδηγεί σε υπερκινητικότητα και μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου", Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορας Imperial College London [i]

Υπάρχει baby monitor με χαμηλή ακτινοβολία;

Η νομοθεσία έχει θέσει τόσο υψηλά τα ασφαλή όρια έκθεσης που ακόμη και αν βάζατε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο παιδί σας, πάλι θα θεωρείτο ασφαλές.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς έκθεσης (<100μW/m2) για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας. Τα όρια αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνονται όταν υπάρχει στον ίδιο χώρο συσκευή ασύρματης ενδοεπικοινωνίας.

Είναι απίθανο να υπάρχει ασύρματο baby monitor με ελάχιστες εκπομπές ακτινοβολίας, καθώς η χαμηλότερη ισχύς του θα το έκανε μη λειτουργικό.

Γνωρίζετε ότι οι κεραίες των baby monitors μπορεί να εκθέτουν το παιδί σας  σε υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ότι μια γειτονική κεραία κινητής τηλεφωνίας; Αυτό συμβαίνει γιατί τα baby monitors, αν και χαμηλότερης ισχύος από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και σε πολύ κοντινότερες αποστάσεις. Μετρήστε εύκολα την ακτινοβολία που δέχεται το παιδί σας από το baby monitor σας και άλλες ασύρματες πηγές ακτινοβολίας ενοικιάζοντας έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων.

“Επειδή υπάρχουν υποψίες ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα” Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ii]

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών

Οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα baby monitors αλλά και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα μόντεμ (Wi-Fi) κ.α.:

 • παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες σύμφωνα με τον Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικό στο Πανεπιστήμιο Warwick και 2 φορές υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής[iii]
 • προκαλούν την δημιουργία πολλών τυχαίων και άχρηστων νευρικών συνδέσεων, γεγονός που εξηγεί και το συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος κρανίου των αυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορα του Imperial College London[iv]
 • αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων και του συστήματος των νευρώνων-κατόπτρων (mirror neuron system) στα νεογέννητα, οδηγώντας σε αυτιστικά μοτίβα συμπεριφοράς (Thornton [v]) και αποτελούν πιθανή αιτία της σύγχρονης αύξησης των περιστατικών αυτισμού (Kane [vi]

"Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα" Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [vii]

Γιατί τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

 • το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των ενηλίκων
 • ο αυξημένος πολλαπλασιασμός των νεανικών κυττάρων τα κάνει περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες [viii]
 • οι βιολογικές επιδράσεις στην κυτταρική ανάπτυξη που προκαλούνται από την έκθεση σε τεχνητές ακτινοβολίες είναι πολύ μεγαλύτερες στα νεαρά και ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα από ό,τι στα γηρασμένα (Kwee 2003[ix])
 • η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος στους ανήλικους εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους τους, των λεπτότερων οστών τους και της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σώματος τους σε νερό (αυξημένη αγωγιμότητα).

Δείτε τη διαφορά στην απορρόφηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων από τους εγκεφάλους ενός ενήλικα και ενός παιδιού 5 και 10 ετών[x]:

Περισσότερα για τις επιπτώσεις των ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

Υποκλοπή σήματος - Παρακολούθηση

Η υποκλοπή ήχου και εικόνας από τα ασύρματα baby monitors έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο φαντάζεστε τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κάποιων κατασκευαστών, το σήμα από τα baby monitor μπορεί να υποκλαπεί και να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση σας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, εικόνες από τις κάμερες ενσύρματης ενδοεπικοινωνίας μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα:

How 'home hackers' spy on you and your children... with YOUR webcam: The shocking evidence that shows how private lives are snooped on and streamed live on web

How secure is your baby monitor? Home hackers spy on private lives

The Internet of Things: New Threats Emerge in a Connected World

Ψηφιακό ή αναλογικό baby monitor;

Τα αναλογικού τύπου εκπέμπουν σε συχνότητες 40-900MHz και συνήθως έχουν χαμηλότερες εκπομπές ακτινοβολίας σε σχέση με τα ψηφιακά. Επίσης είναι συνήθως ποιο οικονομικά, ωστόσο θεωρούνται πιο ευάλωτα σε παρεμβολές και υποκλοπές.

Τα ψηφιακά εκπέμπουν σε συχνότητες 1800-2400MHz, έχουν συχνά κρυπτογράφηση για την αποφυγή υποκλοπής του σήματος, ωστόσο κατά πολλούς ούτε αυτή επαρκεί για την υποκλοπή του σήματος. Επίσης μπορεί και αυτά να επηρεάζονται όταν τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση από άλλες ασύρματες πηγές (π.χ. ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ).

Επιπλέον, τα baby monitors ψηφιακού τύπου (DECT κ.α.) έχουν συνήθως υψηλότερες εκπομπές σε σχέση με τα αναλογικού τύπου. Επιπλέον, η ψηφιακή-παλμική κυματομορφή θεωρείται από πολλούς επιστήμονες βιολογικά πιο επιβαρυντική από την παλαιότερου τύπου αναλογική ημιτονοειδή κυματομορφή.

Όπως αναφέρει η έκθεση Bioinitiative Report (έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συνόψισε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από περισσότερες από 2000 έρευνες για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) "Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων”.

Ασφαλέστερες εναλλακτικές – Ενσύρματη ενδοεπικοινωνία

Καλή εναλλακτική σχέση με τις ασύρματες συσκευές αποτελούν τα ενσύρματα συστήματα ενδοεπικοινωνίας που συνδέονται μέσω ηλεκτρικής φάσης ή με καλώδιο.

Υπάρχει επίσης και η επιλογή ενσύρματων καμερών παρακολούθησης. Τα συστήματα αυτά, που περιλαμβάνουν κάμερες και μικρή οθόνη, σας δίνουν την δυνατότητα να έχετε οπτική και ακουστική επαφή με το δωμάτιο του παιδιού σας.

Αν τελικά αγοράσετε ασύρματο baby monitor..

 • Προτιμήστε κάποιο baby monitor αναλογικού τύπου και όχι ψηφιακού τύπου.  
 • Αποφύγετε τα baby monitors αμφίδρομης επικοινωνίας με τα οποία ο γονιός μπορεί να μιλάει με το παιδί, γιατί αυτά έχουν ανεβασμένες εκπομπές ακτινοβολίας και από τον πομπό και το δέκτη.
 • Αποφύγετε τα baby monitor με πολλά φωτάκια – επηρεάζουν την νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης – πιο ασφαλές χρώμα φωτός το κόκκινο.
 • Απομακρύνετε το baby monitor σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το σώμα του παιδιού.
 • Καλύψτε το βρεφικό κρεβάτι με ύφασμα ή κουνουπιέρα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό >99%.
 • Ενοικιάστε έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων ,ώστε να καταγράψετε την ακτινοβολία που δέχεται το παιδικό υπνοδωμάτιο από το baby monitor και άλλες πηγές  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να αποφύγετε την τοποθέτηση του παιδικού κρεβατιού στα πιο επιβαρημένα σημεία.

Είναι η ενδοεπικοινωνία πραγματικά απαραίτητη;

Μάλλον αποτελεί αξιοπερίεργο το πώς κατάφερε να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος χωρίς baby monitors μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η παιδίατρος και συγγραφέας Claudia Gold "οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας εκμεταλλεύονται οικονομικά την ευαισθησία των γονιών"[xi], καθώς δεν αποτελούν αναγκαιότητα, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες ιατρικές περιπτώσεις όπου το βρέφος έχει κάποια πάθηση για την οποία συνιστάται συνεχής παρακολούθηση.

Πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;

Παρότι διαφημίζεται ως σημαντικό όφελος της ενδοεπικοινωνίας, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βοηθούν στην αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου[xii] (sudden infant death syndrome -  SIDS).

Αντίθετα, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι η ενδοεπικοινωνία δίνει στους γονείς ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας[xiii].

Πιθανότητα πνιγμού του βρέφους

Η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) προειδοποιεί τους γονείς και κηδεμόνες ότι τα καλώδια από τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας αποτελούν κίνδυνο πνιγμού των βρεφών όταν τοποθετούνται πολύ κοντά στις κούνιες.

Στις Η.Π.Α. από το 2002, επτά βρέφη έχουν στραγγαλιστεί με καλώδια baby monitor[xiv]

Λιγότερη πραγματική φροντίδα

Η παρακολούθηση του μωρού μέσω ενδοεπικοινωνίας μπορεί να μειώσει το χρόνο που πραγματικά ασχολούνται με το μωρό οι ίδιοι οι γονείς.

Πιο ανήσυχοι γονείς

Οι γονείς γίνονται πιο ανήσυχοι και ξυπνούν πιο συχνά από ότι χρειάζεται ειδικά εάν η ενδοεπικοινωνία έχει συχνούς ψευδείς συναγερμούς.

Ανάπτυξη αρνητικών μοτίβων ύπνου

Η άμεση ανταπόκριση σε κάθε ήχο του μωρού, σύμφωνα με κάποιες έρευνες επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο των μωρών καθώς τα κάνει να μη μαθαίνουν να ηρεμούν από μόνα τους.[xv]

"Αχ το walkie-talkie ή η παιδική ενδοεπικοινωνία… Αυτή η συσκευή δε χρησιμεύει σε τίποτα, εκτός και αν θέλουμε να κρατάμε σε αναμμένα κάρβουνα τους γονείς.

Σε άλλους καιρούς δεν υπήρχε, αλλά τώρα βάζουμε τον πομπό στην κούνια του παιδιού και κουβαλάμε τον δέκτη σε όλο το σπίτι, ακόμα και όταν πάμε στο μπάνιο.

Στόχος αυτής της τεχνολογικής ιδέας είναι να ελέγχει όλους τους μικροθορύβους που κάνει το παιδί. Αυτό είναι άχρηστο. Το παιδί μας αναστενάζει, κουνιέται, κλαψουρίζει και αναμασάει καθώς κοιμάται και όλα αυτά έχουν ήχους. Αν οι γονείς κρέμονται διαρκώς από όλους αυτούς τους μικροθορύβους, θα τους ερμηνεύσουν στραβά.

Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες αυτές οι πράξεις είναι φυσιολογικές στα παιδιά και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να τις αποτρέψουμε. Όταν σε κάποιο παιδί συμβαίνει κάτι άξιο λόγου, το αίτημα του υπό μορφή κλάματος θα είναι τόσο δυνατό που θα το ακούσουμε από την άλλη άκρη του σπιτιού.

Γι’ αυτό ξεφορτωθείτε τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Μόνο το άγχος σας αυξάνουν και δε βοηθάνε το παιδί. Οι γονείς μας δεν τις είχαν και τα παιδιά, εμείς, βρισκόμαστε εδώ για να το διηγούμαστε."

Δρ. Εδουάρδ Εστιβίλ, διευθυντής Μονάδας Διαταραχών Ύπνου Νοσοκομείου Καταλονίας, συγγραφέας του διεθνούς best seller “Κοιμήσου παιδί μου – Πώς να λύσετε το πρόβλημα της παιδικής αϋπνίας”
 

Τα ασύρματα baby monitors, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να αποτελούν την πιο επικίνδυνη πηγή ακτινοβολίας σήμερα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή κάθε ανθρώπου και οι ενδεχόμενες βλάβες στο βρεφικό εγκέφαλο θα είναι μη αναστρέψιμες.[i] Andrew Goldsworthy, The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, MCSA NEWS, VOLUME 7 , ISSUE 7, JULY 2012

[ii] WHO 2002. Children’s Health and Environment: A Review of Evidence: A Joint Report from the European Environmental Agency and The World Health Organization.http://www.who.int/peh-emf

[iii]The Physiological and Environmental Effects of Non-ionising Electromagnetic Radiation, G.J. Hyland , http://www.whale.to/b/hyland1.html

[iv] Andrew Goldsworthy, The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, MCSA NEWS, VOLUME 7 , ISSUE 7, JULY 2012

[v] Thornton IM., Out of time: a possible link between mirror neurons, autism and electromagnetic radiation

[vi] Robert C. Kane, Ph.D., A Possible Association Between Fetal/neonatal Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Radiation and the Increased Incidence of Autism Spectrum Disorders (ASD), "Medical Hypotheses" journal, Volume 62, Issue 2 , February 2004, Pages 195-197

[vii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution

[viii] Don Maisch, Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?, Journal of Australasian College of Nutritional & Environmental Medicine - Vol. 22 No. 2; August 2003: page 3-8

[ix]Συνέντευξη Prof. Sianette Kwee, Department of Medical Biochemistry, University of Aarhus, Denmark. (September, 2001), άρθρο Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?,

[x] Ghandi O, Kang G, (1996), Effect of the head size on SAR for mobile telephones at 835 and 1900MHz.

[xi] “Baby monitors abuse the vulnerability of parents for profit”, http://www.kevinmd.com/blog/2011/06/baby-monitors-abuse-vulnerability-parents-profit.html

[xii] Cot death and sudden infant death syndrome (SIDS), http://www.bupa.co.uk/individuals/health-information/directory/c/sids

[xiii] http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_monitor

[xiv] U.S. Consumer Product Safety Commission Alert, Children Can Strangle in Baby Monitor Cords, http://www.cpsc.gov/PageFiles/75468/5066.pdf

[xv] Baby monitors in a nutshell, http://www.babysense.com/peaceful-nights/sleeping-advice/baby-monitors-in-a-nutshell

 Image courtesy of Suat Eman and By David Castillo Dominici, at FreeDigitalPhotos.net

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Γιατί η έκθεση μας σε ακτινοβολίες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι κύριες πηγές; Υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία; Μας προστατεύουν τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας; Γιατί δεκάδες φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους την ανεξέλεγκτης χρήσης τεχνολογίας, ιδιαίτερα από εγκύους και παιδιά; Υπάρχουν τρόποι προστασίας;

Περισσότερα..

Μετρήστε εύκολα την ακτινοβολία στο χώρο σας ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίες!

Ο οικονομικός και αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ ρούτερ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές και άλλες πηγές ακτινοβολίας!

Περισσότερα..

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας

Ολοκληρωμένες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε κατοικίες, χώρους εργασίας και οικόπεδα από μηχανικό Ε.Μ.Π. και αναλυτική έκθεση με όλους τους τρόπους για τη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής σας επιβάρυνσης!

Περισσότερα..

Προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης

Μετρητές Ακτινοβολίας

Δημοφιλή άρθρα

Πότε υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Γιατί τα νέα ασφαλή όρια έκθεσης που προτείνονται από επιστημονικούς φορείς τα τελευταία χρόνια υπερβαίνονται συχνά στις σύγχρονες κατοικίες; Πόσο μας προστατεύει η ισχύουσα νομοθεσία;

Περισσότερα...

Τι δεν γνωρίζετε για την ραδιενέργεια και το ραδόνιο στην Ελλάδα

Ποιες οι πηγές ραδιενέργειας γύρω μας και τι ισχύει τελικά για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία; Τι υποστηρίζει η ανατρεπτική θεωρία Radiation Hormesis; Για ποιο είδος ραδιενέργειας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής σχολείου και παιδικού σταθμού: Ψηφιακή εκπαίδευση και ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση

Ποια σχολεία έχουν πιο ανεβασμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ποιες οι επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών; Ποιοι παράγοντες στο σχολεία μπορεί να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού;

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες: Μια πιθανή αιτία υπογονιμότητας που δεν έχετε λάβει υπόψη σας

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες από laptop, tablet, smartphone κ.α. αποτελεί αρνητικό παράγοντα που συμβάλλει στην σύγχρονη αύξηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ποιες άλλες πηγές...

Περισσότερα...

Σοκαριστικές προειδοποιήσεις φορέων και επιστημόνων για τους κινδύνους από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Πόσο μας επηρεάζουν ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ (Wi-Fi), κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, baby monitor κ.α. Τι προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Περισσότερα...

Νέα έκθεση ανατρέπει όσα γνωρίζατε για τις επιπτώσεις των μη ιονίζουσων ακτινοβολιών

Τι δείχνουν νεότερες έρευνες για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε κοινές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως κινητά τηλέφωνα, ασύρματες συσκευές, καλώδια ΔΕΗ κ.α.; Τα συγκλονιστικά συμπεράσματα της έκθεσης κορυφαίων...

Περισσότερα...

Ηλεκτροϋπερευαισθησία: Η αλλεργία του 21ου αιώνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την έχουν αποκαλέσει και «γρίπη των γιάπηδων», «ασθένεια των μικροκυμάτων» και περιλαμβάνει ανεξήγητες αλλεργίες, σφύριγμα στα αυτιά, ταχυκαρδία και αρρυθμίες, εξάντληση, μούδιασμα του κεφαλιού, συνεχείς πονοκεφάλους κ.α Μήπως επηρεάζει...

Περισσότερα...

Γιατί μπορεί να εκτίθεστε σε υψηλές τιμές ακτινοβολίας – Οι κύριες πηγές σήμερα

Γνωρίζετε ότι... Tα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν πλέον κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε γειτονιά, συνήθως καμουφλαρισμένες σε...

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ ρούτερ (Wi-Fi), tablet, laptop, smartphone: Επιπτώσεις υγείας - Τρόποι μείωσης έκθεσης - Ασφαλείς εναλλακτικές

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των ασύρματων μόντεμ, τηλεφώνων, τάμπλετ και λάπτοπ; Πως μπορείτε να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση; Πως θα αποφύγετε τις ακτινοβολίες από τους γείτονες; Υπάρχουν ασφαλείς...

Περισσότερα...

Ακτινοβολία Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας: Επιπτώσεις υγείας, νομοθεσία, τρόποι προστασίας

Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας; Πως θα τις εντοπίσετε ακόμη και αν είναι καμουφλαρισμένες; Υπάρχουν επιπτώσεις υγείας; Ποιοι ωφελούνται από την τοποθέτηση τους; Τι πληρώνουν οι εταιρείες για...

Περισσότερα...

Καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πυλώνες: ακτινοβολίες, επιπτώσεις, ασφαλής απόσταση

Πόσο ακτινοβολούν πυλώνες, καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ; Τι τιμές ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων προκαλούν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και πότε αυτές καταγράφονται; Γιατί οι συχνότερες αιτίες ανεβασμένων τιμών δεν είναι αυτές που...

Περισσότερα...

Ποιες ακτινοβολίες αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμοσύνη και πιθανή αιτία πρόκλησης αυτισμού

Υπάρχουν επιπτώσεις σε εγκύους και παιδιά από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων, ασύρματων μόντεμ, laptop, tablet, κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πυλώνων κ.α.; Ποια η σύνδεση με τη σύγχρονη αύξηση των παιδικών προβλημάτων νόησης και...

Περισσότερα...

Υπάρχει ασφαλές baby monitor (ενδοεπικοινωνία για μωρά) με χαμηλή ή χωρίς ακτινοβολία;

Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν τα baby monitors; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού; Ποιες οι ασφαλέστερες συσκευές ενδοεπικοινωνίας; Να προτιμήσω αναλογικού ή ψηφιακού τύπου; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση; Πόσο εύκολο...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής ακινήτου για αγορά ή ενοικίαση: Συμβουλές για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικά επιβαρημένων χώρων

Τι να προσέξετε όταν αναζητάτε ένα ακίνητο με χαμηλή ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση Τι ρόλο παίζει η τοποθεσία Ποια τα μειονεκτήματα των χαμηλών και ποια των υψηλών ορόφων Με πηγές ακτινοβολίας πρέπει να αποφύγετε την γειτνίαση και ποιες οι...

Περισσότερα...

Τρόποι προστασίας από ακτινοβολίες κινητών, ασύρματων, κεραιών, πυλώνων κ.α.

Απλές συμβουλές και λύσεις για να μειώσετε εύκολα την καθημερινή σας έκθεση σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά και ασύρματα τηλεφώνα, μόντεμ-ρούτερ (Wi-Fi), ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια και πυλώνες...

Περισσότερα...