Θεραπείες με μηχανήματα PEMF, TENS, Bemer, Papimiκ.α. Πόσο αποτελεσματικές είναι; Σε τι διαφέρουν από τις κοινές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας γύρω μας;
Μηχανήματα που παράγουν τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο από νοσοκομεία, φυσιοθεραπεύτρια, συμβατικούς και εναλλακτικούς γιατρούς για την θεραπεία πλήθους ασθενειών, από απλά μυοσκελετικά προβλήματα μέχρι σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες [1].
Πριν την εδραίωση της φαρμακοβιομηχανίας ο χώρος αυτός είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση. Το 1884 υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α. ηλεκτρομαγνητικές θεραπείες ασκούσαν 10.000 γιατροί [2].
Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες με ηλεκτρομαγνητισμό επανήλθαν στο προσκήνιο αφού τα αποτελέσματα τους είναι κατά πολλούς ισχυρότερα και ασφαλέστερα από κάθε άλλη συμβατική ή εναλλακτική αντιμετώπιση και αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η βιολογική επίδραση των ακτινοβολιών στον άνθρωπο.
"Όλα τα ζώντα κύτταρα και οι οργανισμοί, ανεξαρτήτως γένους ή είδους, είναι δυναμικά συνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα, εντελώς εξαρτημένα στον βιοηλεκτρισμό για τις πιο βασικές μεταβολικές διαδικασίες. Αποδεικνύεται ότι όλα τα πλάσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε πολύ μικρή έκθεση στις ακτινοβολίες" Blake Levit, συγγραφέας του βιβλίου “Electromagnetic Fields, A Consumer’s Guide to the Issues and How to Protect Ourselves” [3]
Κυκλοφορούν διάφορα μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (PEMF= Pulsed Electromagnetic Fields, TENS = Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation κ.α.), που συχνά χρησιμοποιούν αντίστοιχες συχνότητες και κυματομορφές με τις πηγές της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Κάποια διατίθενται και στην Ελλάδα (Bemer, Papimi κ.α.).
Γιατί βλάπτει η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση ενώ τα μηχανήματα που παράγουν ακτινοβολίες ωφελούν;
Ο Δρ. Martin Planck, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και ερευνητής στον βιοηλεκτρομαγνητισμό, εξηγεί ότι τα κύτταρα μας αντιδρούν στα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία με την παραγωγή πρωτεϊνών του στρες όπως συμβαίνει και με άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες [4].
Μικρής διάρκειας και περιοδική έκθεση, ακόμη και σε υψηλής έντασης πεδία, αποτελεί μια κατάσταση ελεγχόμενου στρες στον οργανισμό μας, η οποία μπορεί να έχει και αναβολικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό (π.χ. όπως όταν γυμναζόμαστε).
Οι θεραπείες με ακτινοβολίες έχουν μικρή διάρκεια, εφαρμόζονται περιοδικά (π.χ. μια φορά την ημέρα) και συνήθως χρησιμοποιούν κύματα συνεχώς μεταβαλλόμενης έντασης και συχνοτήτων.
Μια δημοφιλής εφαρμογή των μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στοχεύει στο να επισπεύσει και να αυξήσει την κυτταρική αναπαραγωγή σε περίπτωση κατάγματος οστού. Εφαρμόζεται τοπικά, για λίγα λεπτά και για λίγες συνεδρίες και προκαλεί ελεγχόμενο κυτταρικό πολλαπλασιασμό.
Αντίθετα, η συνεχής και ταυτόχρονη έκθεση σε πολλαπλές πηγές τεχνητών ακτινοβολιών γύρω μας συνεπάγεται την χρόνια παραγωγή πρωτεϊνών του στρες η οποία:
- εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί στην εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Lyme, ο Λύκος, η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης κ.α.[5]
- συνδέεται με προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, γαστρικά και δερματολογικά προβλήματα, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, άσθμα, μολύνσεις, κ.α. [6]
Κατά τη γνώμη μας ο παραπάνω μηχανισμός αποτελεί βασική εξήγηση της σύνδεσης των ακτινοβολιών χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων με την λευχαιμία, τον καρκίνο του στήθους, του δέρματος, του εγκεφάλου, των όρχεων και του σιελογόνου αδένα, τις θρομβώσεις, τον διαβήτη, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την ανδρική στειρότητα, το Αλτσχάϊμερ, την αϋπνία, τις νευρωτικές διαταραχές, την κατάθλιψη κ.α.
Δεν είναι παράλογο οι αρχές από τη μία να υποστηρίζουν ότι οι τεχνητές ακτινοβολίες δεν έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και από την άλλη να αδειοδοτούν συσκευές που παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για θεραπευτικές εφαρμογές;
[1] Naomi M. Schupak, Therapeutic uses of Pulsed Magnetic Field exposure: a review [2] James Oschman, Energy Medicine, The scientific basis [3] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution [4] Dr. Blank, Evidence For Stress Response, Bioinitiative Report [5] Stress Proteins in Medicine http://www.researchandmarkets.com/reportinfo.asp?report_id=1310105&t=t&cat_id= [6] Mayo Clinic, How Stress Affects Health, http://www.mayoclinic.com/health/stress/SR00001
Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες
Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;