2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

Προστατευτείτε από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων δικτύων WiFi κ.α. με πρωτοποριακά μονωτικά υλικά. Πως χρησιμοποιούνται ανακλαστικές μπογιές, αυτοκόλλητες μεμβράνες, υφάσματα, κουνουπιέρες, καλύμματα, κουρτίνες και πλέγματα.

Κατεβάστε τον πλήρη κατάλογο με όλα τα διαθέσιμα υλικά θωράκισης κάνοντας κλικ εδώ!

Πως θα μετρήσω τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο μου για να δω αν υπάρχει λόγος θωράκισης; Πως θα διαπιστώσω ότι υπήρξε μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας μετά την εγκατάσταση τους;

Μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από εξειδικευμένο μηχανικό που περιλαμβάνει μετρήσεις ακτινοβολιών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων και τη ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ των ασύρματων ακτινοβολιών μετά την εφαρμογή κάποιας λύσης θωράκισης (ισχύει εντός Αττικής).

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας στο χώρο σας αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας.

Σε όσους πελάτες μας έχουν ήδη ενοικιάσει τους μετρητές HF38B, HF58B, NFA30M και έπειτα αγοράζουν υλικά θωράκισης από τη Home Biology για να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο τους (όχι θήκες/καλύμματα), αποστέλλουμε ξανά τους μετρητές ΔΩΡΕΑΝ (για 1 ημέρα).

Πως θωρακίζω ένα χώρο από τις ακτινοβολίες κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων δικτύων ίντερνετ (wi-fi), ασύρματων τηλεφώνων, κ.α.;

Οι ασύρματες ακτινοβολίες εισέρχονται στις κατοικίες εύκολα από τα τζάμια (εκτός αν έχουν κάποια μεταλλική επίστρωση) και μπλοκάρονται σε κάποιο βαθμό από τους τοίχους ανάλογα με το πάχος και το είδος του δομικού υλικού.

Τα υλικά θωράκισης είναι ειδικά υφάσματα, μεμβράνες τζαμιών, πλέγματα και μπογιές που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99% λόγω της αγώγιμης σύνθεσης τους.

 • Οι ειδικές αυτοκόλλητες μεμβράνες τζαμιών με μεταλλική επίστρωση ή οι κουρτίνες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης με ειδική πλέξη από χαλκό και ασήμι (Naturell της Swiss Shield), τοποθετούνται στα παράθυρα των κατοικιών, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ακτινοβολιών που οφείλονται σε εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας), δεδομένου ότι τα τζάμια είναι τα πιο ευάλωτα σημεία στη διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στο εσωτερικό των κτιρίων.

 • Οι τοίχοι των κτιρίων εμποδίζουν ένα μέρος της εξωτερικής ασύρματης ακτινοβολίας, ανάλογα με το πάχος και το είδος του δομικού υλικού. Βάφοντας και τους τοίχους με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (PRO54, HSF54, HSF64, HSF74 της Yshield), μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ακτινοβολιών στο χώρο, που είναι συνήθως επιθυμητή όταν υπάρχει πηγή σε κοντινή απόσταση (π.χ. κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση <200 m). Με μπογιά μπορεί να βαφτεί με κατάλληλη επεξεργασία ακόμη και το πάτωμα. Οι μπογιές παρέχουν τα υψηλότερα ποσοστά θωράκισης, ακόμη και πολύ υψηλής συχνότητας ακτινοβολίες, ενώ μονώνουν και από τα ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων (π.χ. από καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ).

 • Σε τοίχους που δεν έχουν σοβατιστεί ακόμη και σε πατώματα που δεν έχουν στρωθεί, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικό πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι αντί να βάψετε έπειτα τις επιφάνειες με μπογιά.Το πλέγμα έχει λεπτή ύφανση και είναι ανοξείδωτο οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. καρφώνοντας το σε εξωτερικούς τοίχους).
 • Κάλυμμα από ύφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (της Swiss Shield) που ανακλά τις ασύρματες ακτινοβολίες τοποθετείται στο καθιστικό ή το κρεβάτι όταν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται στον από κάτω χώρο (π.χ. ασύρματο μόντεμ γείτονα).
 • Πρακτική λύση για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (από υφάσματα Naturell, New-Daylite, Voile, Silver Tulle) οι οποίες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση παρά μόνο από το κάτω μέρος του κρεβατιού (μπορείτε όμως να τοποθετήσετε και ένα ύφασμα θωράκισης κάτω από το στρώμα).. Τοποθετώντας μια τέτοια κουνουπιέρα στο κρεβάτι, εξασφαλίζετε την ελάχιστη διατάραξη του ύπνου σας από τωρινές αλλά και μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας σας και κάνετε ένα καθημερινό διάλειμμα από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση.

 • Τα δάπεδα μπορούν να θωρακιστούν χρησιμοποιώντας κάτω από το υπάρχον δάπεδο, ανοξείδωτο πλέγμα V4A10-V4A03 ή μπογιά HSF54 ή μεταλιζέ ύφασμα HNG80-HNG100 (το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάτω από μοκέτα ή χαλί που να καλύπτει το δάπεδο του κάθε χώρου). Η ένδειξη σήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFiστο κινητό ή το λάπτοπ σας δεν αποτελεί μέτρηση πυκνότητας ισχύος.
 • Το κάλυμμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ΗΒ Wireless Belly Shield όταν το τοποθετείτε πάνω σας κατά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, smartphone, tablet, laptop ή άλλης φορητής ασύρματης συσκευής, ανακλά την ασύρματη ακτινοβολία σε ποσοστό 90%, προστατεύοντας κοιλιά, έμβρυο (σε περίπτωση κύησης) και τα ευαίσθητα στα μικροκύματα γεννητικά όργανα (τιμή 39,50 ευρώ).

HBwirelessbellyshield

 

 • Οι θήκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HB Wireless Pocket Shield καλύπτουν τα ασύρματα modem/routers, wi-fi repeaters, powerline adaptors, baby monitor κ.α. (και τις εξωτερικές κεραίες αν υπάρχουν) και μειώνουν σε ποσοστό 90% την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, αλλά διατηρούν το σήμα (Wi-Fi κ.α.) τουλάχιστον στους κοντινούς της ασύρματης συσκευής χώρους (τιμή 24,50-36,50 ευρώ).

 

Η ένδειξη πλήρους σήματος μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα πυκνότητας ισχύος (< 10μW/m2), γεγονός μπορεί να σας αποπροσανατολίσει και όσον αφορά την ανάγκη θωράκισης αλλά και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της λύσης θωράκισης. Για παράδειγμα, οι αρχικές τιμές ακτινοβολίας της τάξεως των 500μW/m2 λόγω γειτονικού μόντεμ ή κεραίας κινητής τηλεφωνίας, μπορούν μετά την εφαρμογή κάποιας λύσης θωράκισης να πέσουν στα 50μW/m2, ωστόσο το κινητό σας ενδεχομένως να δείχνει πάλι fullσήμα παρόλο που είχατε 90% μείωση των τιμών ακτινοβολίας.

Τι ποσοστό θωράκισης επιτυγχάνουμε με την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση;

Το πραγματικό ποσοστό μείωσης των ακτινοβολιών εξαρτάται από την ανάκλαση που παρέχει κάθε υλικό αλλά και από το ποσοστό κάλυψης των επιφανειών. Κάθε μη θωρακισμένο σημείο αποτελεί πιθανό σημείο διείσδυσης που μπορεί να μειώσει τοπικά ή συνολικά το αποτέλεσμα της θωράκισης.

Η χρήση των κύριων υλικών θωράκισης που παρέχουν ποσοστά θωράκισης 20-40dB (μπογιές, αυτοκόλλητες μεμβράνες, κουρτίνες, κουνουπιέρες και πλέγματα θωράκισης), με κάλυψη >50% των επιφανειών ενός χώρου, σημαίνει πρακτικά συνήθως μείωση τιμών ακτινοβολίας της τάξεως του 85-95% λόγω μικρών ή μεγάλων διαρροών (πιθανά σημεία διείσδυσης: δάπεδο, πρίζες, ντουλάπες, λάστιχα τζαμιών, κλιματιστικά μηχανήματα κ.α.). Για υψηλότερα ποσοστά θωράκισης >99%, που είναι επιθυμητά συνήθως όταν καταγράφουμε τιμές >10000 μW/m2, προτείνεται η χρήση περισσότερων στρωμάτων υλικών ή συνδυασμού υλικών (π.χ. κουρτίνα και μεμβράνη, 2 στρώσεις βαφής εσωτερικά και εξωτερικά) και η μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή μη θωρακισμένων ανοιγμάτων.

Για την θωράκιση από εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας η μεγαλύτερη μείωση θα επιτευχθεί θωρακίζοντας τα τζάμια, τους τοίχους και την οροφή που βλέπουν προς την πηγή. Θωρακίζοντας και τις υπόλοιπες πλευρές των χώρων, αντιμετωπίζετε και την διείσδυση της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων. Η ολόπλευρη θωράκιση των χώρων αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού και της ισχύος των υπαρχόντων πηγών ή της μελλοντικής παρουσίας νέων πηγών ακτινοβολίας.

Οι λύσεις ολόπλευρης ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης συνιστώνται περισσότερο στους χώρους των υπνοδωματίων, καθώς οι τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές θεωρούνται πιο επιβαρυντικές τις κρίσιμες ώρες του ύπνου.

Πως ξέρω ότι θα υπάρξει μείωση της ακτινοβολίας; Είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα;

Την μείωση που επιτυγχάνεται με τα υλικά θωράκισης είναι εύκολο να την διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια μέτρηση με μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων με κατευθυντική κεραία, με κατεύθυνση προς την θωρακισμένη επιφάνεια και την πηγή.

Σε κουρτίνες και μεμβράνες θωράκισης συνήθως αρκεί το ανοιγοκλείσιμο του τζαμιού ή της κουρτίνας για να διαπιστωθεί η μείωση.

Σε τοίχους θα πρέπει να έχετε καταγράψει την μέτρηση πριν τη θωράκιση και μετά τη θωράκιση. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στις εισερχόμενες τιμές ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνές λόγω αυξημένης ζήτησης δεδομένων ή λόγω προσθήκης νέων κεραιών ή λόγω αλλαγής κατεύθυνσης εκπομπής ή μετά από εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύου κλπ καλό είναι οι μετρήσεις πριν και μετά τη θωράκιση να γίνονται σε κοντινά διαστήματα ή/και να καταγράφεται και μια εξωτερική μέτρηση για σύγκριση.

Αν και πολύ σπάνια έχουν θέσει πελάτες μας ζήτημα μη ικανοποιητικής θωράκισης, αυτή δεν σχετίζεται με κακή απόδοση ή αστοχία των υλικών θωράκισης αλλά έχει πάντα κάποια λογική εξήγηση όπως η λανθασμένη χρήση του μετρητή ακτινοβολίας, οι μεγάλες διαρροές από μη θωρακισμένα σημεία, η αύξηση των εξωτερικών τιμών εξαιτίας της προσθήκης νέων πηγών ή της αύξησης της ισχύος ή αλλαγής κατεύθυνσης των υπαρχουσών πηγών κ.α.

Αν έχετε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των υλικών θωράκισης, προτείνουμε να κάνετε δοκιμή με την θωράκισης ενός τοίχου / παραθύρου ή ενός χώρου προτού προχωρήσετε σε μεγάλης έκτασης θωράκιση.

Τo κοινό συρματόπλεγμα ή κοτετσόσυρμα λόγω του μεγάλου ανοίγματος οπών παρέχει χαμηλό ποσοστό θωράκισης, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες. Επίσης, υλικά όπως το αλουμινόχαρτο είναι ακατάλληλα για χρήση ως μέσα θωράκισης καθώς δεν είναι διαπνέοντα, συχνά συγκρατούν την υγρασία (προκαλώντας μούχλα σε τοίχους) και οξειδώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Που εφαρμόζονται συνήθως λύσεις ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης από ασύρματες ακτινοβολίες;

 • Σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α. (πιο επιβαρημένα τα δωμάτια με παράθυρα που έχουν οπτική επαφή με την κεραία).
 • Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών λόγω της παρουσία πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων ασύρματου ίντερνετ.
 • Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ο αριθμός των κεραιών κάθε τύπου αναμένεται να αυξηθεί μετά την νέα υπουργική απόφαση που διευκολύνει και απλοποιεί την αδειοδότηση τους)
 • Στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι.
 • Σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, μαιευτήρια, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας παιδιών, εμβρύων, εγκύων, ασθενών και ηλικιωμένων στις ασύρματες ακτινοβολίες.
 • Σε ξενοδοχεία, Spa, ιατρικά κέντρα, θεραπευτήρια κλπ που θέλουν να δημιουργήσουν χώρους μηδενικής ασύρματης ακτινοβολίας για τους συνειδητοποιημένους ως προς τις τεχνητές ακτινοβολίες πελάτες τους.
 • Σε γραφεία όπου λόγω της πληθώρας γειτονικών ασύρματων σημάτων υποβαθμίζεται η ποιότητα των ασύρματων εταιρικών δικτύων.
 • Σε κατοικίες κατασκευασμένες από ξύλο ή με λεπτούς τοίχους, στις οποίες οι ασύρματες ακτινοβολίες διεισδύουν ευκολότερα.

Τα υλικά θωράκισης αποτελούν μοναδική ασπίδα προστασίας στην συνεχή αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης που οφείλεται σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (WI-FI), βάσεις ασύρματων τηλεφώνων, δορυφόρους, ραντάρ, δίκτυα WI-MAX (WI-FI μεγάλης εμβέλειας), κεραίες υπουργείων, πρεσβειών και ενόπλων δυνάμεων, κεραίες ραδιοερασιτεχνών, ραδιοδίκτυα αστυνομίας, ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές.

“Μια κύρια σύγχρονη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τεχνητό ηλεκτρομαγνητικό νέφος. Αυτή η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, γιατί διαφεύγει τον εντοπισμό της από τις αισθήσεις μας – μια συνθήκη που προκαλεί μια περιφρονητική στάση σε σχέση με την ανάγκη για την προσωπική μας προστασία. Κι όμως, η φύση του φαινομένου αυτού είναι τέτοια που κυριολεκτικά δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμε” Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

Πως θωρακίζω ένα χώρο από τις ακτινοβολίες γραμμών υψηλής τάσης, μετασχηματιστών, ηλεκτρολογικών πινάκων, κινητήρων κ.α.;

Οι παραπάνω πηγές παράγουν μαγνητικά πεδία λόγω της διαρροής τους με ρεύμα και ηλεκτρικά πεδία λόγω της ύπαρξης τάσης.

Θωράκιση μαγνητικών πεδίων

Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν τα περισσότερα υλικά ανεπηρέαστα. Ο μόνος τρόπος να θωρακιστούν είναι με την χρήση ειδικών πολύ ακριβών υλικών (>150€/τ.μ.).

Σε αντίθεση με τις ασύρματες ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων (π.χ. από κεραίες) οι οποίες ανακλώνται εύκολα από ειδικά αγώγιμα υλικά (μπογιές, μεμβράνες, κουρτίνες κλπ), στα μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων μπορούμε μόνο να εκτρέψουμε την πορεία τους.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης, επειδή έχουν πολύ υψηλή διαπερατότητα, «έλκουν» τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων αναγκάζοντας τις να περάσουν μέσα από αυτά, μειώνοντας έτσι τις τιμές μαγνητικών πεδίων στον υπόλοιπο χώρο.

Λόγω κόστους και περιορισμών στην εφαρμογή τους η χρήση τους προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλών τιμών ακτινοβολίας, όταν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την πηγή.

Υλικά όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος ή το αλουμίνιο δεν είναι κατάλληλα για την θωράκιση των μαγνητικών πεδίων όπως πολύς κόσμος πιστεύει, καθώς έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα ~1). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, κεραμικά κ.α. με πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα >2000).

Παραδείγματα περιπτώσεων που η μαγνητική θωράκιση είναι πιο αποτελεσματική είναι η θωράκιση τοίχου πίσω από ηλεκτρικό πίνακα ή ολόκληρου μηχανήματος που περιέχει μετασχηματιστή ή μοτέρ.

Όσα περισσότερα στρώματα τέτοιων υλικών τοποθετήσετε (ιδανικά με κάποιο διάκενο μεταξύ τους) τόσο περισσότερη η μείωση. Επίσης, επειδή τα υλικά θωράκισης έλκουν τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων, στα άκρα των επιφανειών θωράκισης θα καταγράφονται τοπικά υψηλότερες τιμές μαγνητικών πεδίων.

Στην περίπτωση των καλωδίων της ΔΕΗ η μαγνητική θωράκιση των καλωδίων ή ολόκληρου του χώρου που μας ενδιαφέρει δεν είναι συνήθως εφικτή ή πρακτική. Επιπλέον είναι πολύ ακριβή λύση και η αποτελεσματικότητα της δεν είναι εγγυημένη καθώς οι τιμές μαγνητικών πεδίων επηρεάζονται και από φαινόμενα όπως η ασύμμετρη κατανομή των φορτίων σε τριφασικά καλώδια ή η ύπαρξη κομμένων ουδετέρων αγωγών στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, ή/και η ύπαρξη ρευμάτων διαρροής (plumbing currents/ stray currents/ net currents) στις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης ή/και καλοριφέρ ή σε άλλα ηλεκτρολογικά ζητήματα τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν και μπορεί να μην επηρεαστούν στον αναμενόμενο βαθμό από τις εργασίες θωράκισης.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης είναι αδιαφανή οπότε δεν ενδείκνυται για την διατήρηση της λειτουργικότητας των τζαμιών (δεν υπάρχουν ειδικές κουρτίνες ή μεμβράνες μαγνητικής θωράκισης). Σε χώρους που έχουν παράθυρα, συνήθως απαιτείται και η θωράκιση των παραθύρων για να υπάρξει σημαντική μείωση. Εναλλακτικά, μπορεί δημιουργηθούν ειδικές κατασκευές που να καλύπτουν μόνο κάποιο σημείο υψηλής χρήσης (π.χ. θέση εργασίας, κρεβάτι υπνοδωματίου κ.α.).

Το κόστος των υλικών μαγνητικής θωράκισης κυμαίνεται από 100-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (π.χ. http://www.aaronia-shop.com/products/magnetfeld-abschirmplatten-aaronia-magnoshield.html).

Το πιο οικονομικό υλικό στην Ευρώπη είναι, από όσο γνωρίζουμε, το MCL61, που αποτελεί κράμα κοβαλτίου, σιδήρου και μολυβδένιου και εισάγεται στην Ελλάδα από την Home Biology. Είναι ελαφρύ (265 g/m²) και μπορεί να κολληθεί εύκολα στον τοίχο και το πάτωμα με κόλλα. Ανάλογα με την επιφάνεια κάλυψης (εσωτερικός ή εξωτερικός τοίχος ή οροφή) προτείνεται είτε να κολληθεί απευθείας με κόλλα και να βαφτεί από πάνω ή να τοποθετηθεί κάτω από γυψοσανίδα κλπ. Το MCL61, έχει πλάτος 61cm και τιμή ~150-160€/m2 ανάλογα με την ποσότητα παραγγελίας (100€/τρέχον μέτρο για παραγγελία έως 20 τρέχοντα μέτρα και 90€/τρέχον μέτρο για παραγγελία >20 τρέχοντα μέτρα). Συνήθως προτείνονται 1-2 φύλλα για τη θωράκιση από καλώδια, 2-4 φύλλα για τη θωράκιση από ηλεκτρικούς πίνακες.

Για εξειδικευμένες συμβουλές στη επιλογή και την εγκατάσταση των υλικών θωράκισης από μαγνητικά πεδία, ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας.

Θωράκιση ηλεκτρικών πεδίων

Οι γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων κατευθύνονται προς σημεία χαμηλότερου δυναμικού και για αυτό έλκονται από τα γειωμένα αγώγιμα υλικά.

Έτσι, τα ηλεκτρικά πεδία που οφείλονται σε γραμμές υψηλής τάσης δεν επηρεάζουν συνήθως καθόλου το εσωτερικό των γειτονικών κτιρίων αφού γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση ξύλινες κατοικίες).

Ωστόσο, στους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης οι τιμές ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να είναι υψηλές. Οι τιμές μπορούν να μειωθούν τοποθετώντας σε σημεία που βλέπουν προς τις γραμμές υψηλής τάσης, δέντρα ή άλλα αγώγιμα αντικείμενα (π.χ. πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι) τα οποία γειώνουν τις γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων.

Για τα ηλεκτρικά πεδία σε εσωτερικούς χώρους που οφείλονται στα καλώδια των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες κ.α., βολική λύση για τη θωράκιση τους είναι η χρήση αγώγιμης μπογιάς ή αγώγιμης κουνουπιέρας η οποία γειώνεται και έλκει τα ηλεκτρικά πεδία.

3) Τι είναι ο κλωβός Faraday, πως μπορώ να τον κατασκευάσω και που χρησιμεύει;

Κλωβός Faraday αποκαλείται κάθε αγώγιμο περίβλημα που καλύπτει όλες τις πλευρές ενός χώρου και θωρακίζει από τις περισσότερες τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (εξαίρεση: τα μαγνητικά πεδία από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ).

Για να τον δημιουργήσουμε μπορούμε να καλύψουμε κάθε επιφάνεια ενός χώρου με υλικά θωράκισης που γειώνονται (π.χ. μπογιά ή πλέγμα για τους τοίχους ή αγώγιμα υφάσματα για τα παράθυρα κλπ).

Οι αγώγιμες κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης από ύφασμα Silver-Tulle ή Silver Tricot σε συνδυασμό με το αντίστοιχο ύφασμα θωράκισης στο πάτωμα, δημιουργούν εύκολα ένα κλωβό Faraday στο χώρο του κρεβατιού.

Η δημιουργία ενός κλωβού Faraday χρησιμεύει:

 • στην προστασία του ευαίσθητου στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές ηλεκτρονικού εξοπλισμού εργαστηρίων, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, στούντιο ηχογράφησης κ.α
 • στην αποφυγή της ασύρματης υποκλοπής δεδομένων σε εταιρικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.
 • στην διατήρηση της λειτουργικότητας ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκίνητων κ.α. κατά τη διάρκεια ηλιακής ή γεωμαγνητικής καταιγίδας (έχουν συμβεί στην πρόσφατη ιστορία προκαλώντας μεγάλες ζημιές ενώ θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο να συμβούν και στο άμεσο μέλλον) ή λόγω εκπομπής EMP (electromagnetic pulse) σε περίπτωση πολέμου με ηλεκτρομαγνητικά ή πυρηνικά όπλα (δημοφιλής θεωρία κυρίως στις Η.Π.Α.)

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

 

 

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212-BT
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  50€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;