2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

Για την επικινδυνότητα των ασύρματων ακτινοβολιών Wi-Fi μας προειδοποιούν με συνεχείς ανακοινώσεις διάφοροι επιστημονικοί φορείς και πολλές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. Πως μπορούμε να αντιδράσουν οι γονείς, οι μαθητές ή το προσωπικό που εργάζεται σε ένα σχολείο με εγκατεστημένο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi; 

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματες ακτινοβολίες) από κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, , κεραίες κινητής τηλεφωνίας, baby monitors κ.α. είναι πλέον ενταγμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα “πιθανά καρκινογόνα” (ενώ υπάρχουν πιέσεις από συμβούλους του ΠΟΥ για την ένταξη τους στα “αποδεδειγμένα καρκινογόνα”) και έχουν συνδεθεί με την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων υγείας όπως αυτισμός, υπερκινητικότητα, άσθμα, υπογονιμότητα, αλλεργίες, αρρυθμίες κ.α.

Δυστυχώς, πολλά σχολεία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (Wi-Fi) για την επικοινωνία με το δίκτυο σχολικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της ενσύρματης καλωδίωσης.

Οι μαθητές και το προσωπικό εκτίθενται σε ανεβασμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά στα ασύρματα modems / repeaters αλλά και όταν κάνουν χρήση tablet, laptop, desktop συνδεόμενοι ασύρματα με το ίντερνετ.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;

 • Πείτε στο παιδί σας, αν είναι εφικτό, να επιλέγει θέση στην τάξη, όσο δυνατόν ποιο απομακρυσμένη από το ασύρματο Wi-Fi modem/repeater (καλό είναι να αποφεύγει και τις θέσεις δίπλα στα παράθυρα, αν υπάρχει οπτική επαφή με κάποια κεραία κινητής τηλεφωνίας απέναντι).
 • Σε περίπτωση που γίνεται χρήση desktop / laptop / tablet που συνδέονται ασύρματα με το Wi-Fi modem/repeater, πείτε στο παιδί σας να απενεργοποιεί τις κεραίες Wi-Fi (από τις ρυθμίσεις της συσκευής) όταν δεν χρειάζεται την ασύρματη σύνδεση.
 • Σε περίπτωση το παιδί δεν έχει δυνατότητα να απενεργοποιήσει τις ασύρματες κεραίες των laptop / tablet σας προτείνουμε να προμηθευτείτε ανακλαστικά/απορροφητικά υλικά που παρέχουν διάφορες εταιρείες για την προστασία των γεννητικών οργάνων, π.χ. υφάσματα και ποδιές Belly Armor (www.bellyarmor.com), ή ύφασματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης της Home Biology.
 • Ενημερώστε το σχολείο για τους κινδύνους και ζητήστε τους να περιορίσουν την χρήση του Wi-Fi στις σχολικές αίθουσες. Δείτε παρακάτω ένα υπόδειγμα επιστολής την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την στείλετε στην διεύθυνση του σχολείου σας, βάζοντας την δική σας υπογραφή. Πληθώρα αντίστοιχων επιστολών από ειδικούς σε σχολεία μπορείτε να βρείτε εδώ https://ehtrust.org/resources-to-share/letters-doctors-wifi-schools/.

Επιστολή στην διεύθυνση του σχολείου για τον περιορισμό της χρήσης Wi-Fi

ΠΡΟΣ:

Θέμα: Σχετικά με τη χρήση Wi-Fi στις σχολικές αίθουσες

Με την παρακάτω επιστολή θέλω να σας ενημερώσω για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία των παιδιών από την χρήση ασύρματου δικτύου ίντερνετ (Wi-Fi), ώστε να καταργήσετε ή να περιορίσετε την χρήση του στις σχολικές σας αίθουσες.

Η χρήση Wi-Fi προκαλεί υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης σε ακτινοβολίες

Η νομοθεσία στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες έχει θέσει πολύ υψηλά ασφαλή όρια έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τους μόνο τις άμεσες, θερμικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Οι υπερβάσεις των ορίων της νομοθεσίας δεν είναι συχνές και καταγράφονται συνήθως σε πολύ κοντινές αποστάσεις από ισχυρές πηγές ακτινοβολίας (π.χ. πάρκα ραδιοτηλεοπτικών κεραιών).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα, χαμηλότερα όρια ασφαλούς έκθεσης για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας.

Ανάμεσα στους φορείς που προτείνουν χαμηλότερα όρια έκθεσης είναι και η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group, ομάδα 29 διεθνών επιστημόνων (από τις Η.Π.Α., Σουηδία, Ιταλία, Ρωσία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ινδία, Καναδά και Ελλάδα) από κορυφαία πανεπιστήμια, που περιλαμβάνει 3 πρώην προέδρους της Bioelectromagnetics Society (BEMS), έναν ανώτερο σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Πρακτορείου, τον πρόεδρο της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και άλλους έγκριτους επιστήμονες. H έκθεση BioInitiative Report που προτείνει χαμηλά όρια έκθεσης, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια τεκμηρίωσης των βιολογικών επιδράσεων στον άνθρωπο και καθορισμού ασφαλών ορίων μακροχρόνιας έκθεσης και περιλαμβάνει στις χιλιάδες σελίδες της όλες τις σχετικές έρευνες.

Σύμφωνα με την έκθεση: “Βιολογικές επιδράσεις παρατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Βιολογικές επιδράσεις μπορεί να υπάρχουν σε λίγα λεπτά, σε επίπεδα που σχετίζονται με χρήση κινητού και ασύρματου τηλεφώνου (...) την έκθεση σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα μόντεμ (WI-FI) και ασύρματους μετρητές ρεύματος που προκαλούν ολόσωμη έκθεση. Αρκετές χιλιάδες επιστημονικές μελέτες, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δείχνουν σοβαρές βιολογικές επιδράσεις και βλάβες στην υγεία από ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Αυτές οι μελέτες αναφέρουν γονιδιοτοξικότητα, βλάβες στο DNA μονής και διπλής έλικος, συμπύκνωση χρωματίνης, απώλεια της ικανότητας επιδιόρθωσης του DNA στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, μείωση των καθαριστών των ελεύθερων ριζών (κυρίως μελατονίνη), μη φυσιολογική γονιδιακή μεταγραφή, νευροτοξικότητα, καρκινογένεση, βλάβη στην μορφολογία και λειτουργία του σπέρματος, επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου των μητέρων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.”

Πότε υπερβαίνονται τα προτεινόμενα όρια έκθεσης από την χρήση Wi-Fi

Προτεινόμενα όρια έκθεσης <100μW/m2 υπερβαίνονται σε λίγα έως δεκάδες μέτρα από Wi-Fi modems και repeaters, ανάλογα με την ισχύ τους.

Σε μεγάλους χώρους όπως είναι τα σχολεία συνήθως επιλέγονται μεγαλύτερης ισχύος modem για να διατηρείται το σήμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα προτεινόμενα όρια έκθεσης υπερβαίνονται και από τους μαθητές/προσωπικό που κάνουν χρήση tablet, laptop, desktop για την ασύρματη σύνδεση με Wi-Fi modems και repeaters.

Να σημειώσουμε ότι, λόγω μικρότερης απόστασης και έλλειψης δομικών εμποδίων, ένα κοντινό Wi-Fi modem / router / repeater ή ένα laptop / tablet / desktop που συνδέεται ασύρματα με το Wi-Fi, μπορεί να μας υποβάλλει σε υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ότι μια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απέναντι κτίριο.

Οι ασύρματες ακτινοβολίες ανήκουν στα πιθανά ή αποδεδειγμένα καρκινογόνα

Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πιθανά καρκινογόνα (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf).

Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens).

Αν και ο Δρ Miller, υποστηρίζει ότι "Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασύρματη ακτινοβολία είναι καρκινογόνος έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν", η κατάταξη των ασύρματων ακτινοβολιών στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα, είναι κάτι που δύσκολα θα γίνει την εποχή που η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινητή τηλεφωνία και το Wi-Fi. https://guardian.ng/business-services/communication/cell-phone-wireless-radiation-classified-group-1-carcinogenic-to-humans/

Oι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες

 • το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο από αυτό των ενηλίκων
 • ο αυξημένος πολλαπλασιασμός των νεανικών κυττάρων τα κάνει περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες (Don Maisch, Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?, Journal of Australasian College of Nutritional & Environmental Medicine - Vol. 22 No. 2; August 2003: page 3-8)
 • οι βιολογικές επιδράσεις στην κυτταρική ανάπτυξη που προκαλούνται από την έκθεση σε τεχνητές ακτινοβολίες είναι πολύ μεγαλύτερες στα νεαρά και ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα από ό,τι στα γηρασμένα (Συνέντευξη Prof. Sianette Kwee, Department of Medical Biochemistry, University of Aarhus, Denmark, άρθρο Children and Mobile Phones ... Is There a Health Risk?)
 • οι ασύρματες ακτινοβολίες παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες σύμφωνα με τον Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικό στο Πανεπιστήμιο Warwick και 2 φορές υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
 • η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος στους ανήλικους εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους τους, των λεπτότερων οστών τους και της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σώματος τους σε νερό (αυξημένη αγωγιμότητα). Δείτε τη διαφορά στην απορρόφηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων από τους εγκεφάλους ενός ενήλικα (αριστερά), ενός παιδιού 10 ετών (μέση) και ενός παιδιού 5 ετών (δεξιά) (Ghandi O, Kang G, (1996), Effect of the head size on SAR for mobile telephones at 835 and 1900MHz. https://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?arnumber=6982034)

 • η έκθεση Stewart Report, που συνετάχθη για λογαριασμό του Βρετανικού Κοινοβουλίου το 2000, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα “Τα παιδιά είναι πιθανώς περισσότερο ευάλωτα στις ακτινοβολίες εξαιτίας του αναπτυσσόμενου νευρικού τους συστήματος, της μεγαλύτερης απορρόφησης ενέργειας από τον εγκέφαλο και του μεγαλύτερου χρόνου εφόρου ζωής έκθεσης” (Stewart Report, 2000. United Kingdom Independent Expert Group on Mobile Phones, Health Protection Agency. https://www.emf-portal.org/en/article/11173).
 • η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (η αντίστοιχη ΕΕΑΕ – Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) αναφέρει για την ευαισθησία των παιδιών ότι: “Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το Wi-Fi δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση για τον εγκέφαλο των παιδιών, των οποίων το σώμα είναι σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας νοητικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.” (https://www.emfacts.com/2012/06/wi-fi-recommendations-from-the-russian-national-committee-on-non-ionizing-radiation-protection-rncnirp/)

Έγκυοι και έμβρυα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο

Προσωπικό του σχολείου που βρίσκεται στους χώρους του κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης διατρέχει επίσης κίνδυνο από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Σύμφωνα με κοινή δήλωση 100 επιστημόνων (BabySafe, https://www.babysafeproject.org/joint-statement.html):

“Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο που θέτει η ασύρματη ακτινοβολία στην εγκυμοσύνη και για να παροτρύνουμε έγκυες γυναίκες να περιορίσουν τις εκθέσεις τους. Αναγνωρίζουμε ότι τα εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα που κατευθύνουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής είναι ευάλωτα στις περιβαλλοντικές προσβολές και ότι ακόμη και οι μικρές εκθέσεις κατά τη διάρκεια κρίσιμων παραθύρων ανάπτυξης μπορεί να έχουν σοβαρές και διαρκείς συνέπειες.”

Οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα μόντεμ (Wi-Fi) κ.α.:

 • αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων και του συστήματος των νευρώνων-κατόπτρων (mirror neuron system) στα νεογέννητα, οδηγώντας σε αυτιστικά μοτίβα συμπεριφοράς (Thornton IM., Out of time: a possible link between mirror neurons, autism and electromagnetic radiation) και αποτελούν πιθανή αιτία της σύγχρονης αύξησης των περιστατικών αυτισμού (Robert C. Kane, Ph.D., A Possible Association Between Fetal/neonatal Exposure to Radiofrequency Electromagnetic Radiation and the Increased Incidence of Autism Spectrum Disorders (ASD), "Medical Hypotheses" journal, Volume 62, Issue 2 , February 2004, Pages 195-197)
 • "προκαλούν την δημιουργία πολλών τυχαίων και άχρηστων νευρικών συνδέσεων, γεγονός που εξηγεί και το συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος κρανίου των αυτιστικών παιδιών", σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορα του Imperial College London (Andrew Goldsworthy, The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields, MCSA NEWS, VOLUME 7 , ISSUE 7, JULY 2012)
 • “αποτελούν πιθανή εξήγηση της αύξησης των προβλημάτων συμπεριφοράς στις αναπτυσσόμενες χώρες" σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Yale που έδειξαν ότι "τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της κύησης τους ήταν υπερκινητικά και είχαν μειωμένη μνήμη” (Fetal Radiofrequency Radiation Exposure From 800-1900 Mhz-Rated Cellular Telephones Affects Neurodevelopment and Behavior in Mice, Tamir et al, Yale University)

Επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των ασύρματων ακτινοβολιών στην ανθρώπινη υγεία

“Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος ,διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών.” Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών , Ημερίδα Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία http://www.isathens.gr/syndikal/6743-imerida-ilektromagnitiki-aktinovolia.html "

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (AAEM) υποστηρίζει έντονα τη χρήση ενσύρματου Internet και ενθαρρύνει την αποφυγή ραδιοσυχνοτήτων από WiFi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά τηλέφωνα και «έξυπνους» μετρητές. Η επιστημονική βιβλιογραφία, που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες και της νευρολογικής, καρδιακής και πνευμονικής νόσου καθώς και αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές, ανοσολογική δυσλειτουργία, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Η εγκατάσταση του WiFi στα σχολεία και στους δημόσιους χώρους διακινδυνεύει ευρύτατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που το ιατρικό σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο να αντιμετωπίσει." AAEM, Wireless Radiofrequency Radiation in Schools, November 14, 2013, http://www.aaemonline.org/pdf/WiredSchools.pdf

Πολλές πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έδειξαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα πολύ κάτω από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές μεταβολές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείμματα μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία στον άνθρωπο.“ Διεθνής επιστημονική έκκληση (215 επιστημόνων από 41 χώρες) International EMF Scientist Appeal σε Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), https://www.emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal

“Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες, σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά «όρια ασφαλείας», οδηγούν σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα, εκ γενετής παραμορφώσεις,(...) λευχαιμία, καρκίνο του εγκέφαλου, του στήθους και των όρχεων (...) ενώ οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι παρά τις τόσες έρευνες που δείχνουν αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις, υπάρχει μια ενορχηστρωμένη καμπάνια, για να αγνοηθούν και να δυσφημιστούν οι αγγελιοφόροι τους. Οι μελέτες δεν είναι γενικώς γνωστές στις αρχές, οι οποίες εμπιστεύονται οργανισμούς που θεωρητικά είναι έμπιστοι αλλά ηθελημένα παρουσιάζουν ελλιπώς τις δημοσιευμένες μελέτες. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να καθυστερεί την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρώντας την μη αποδεδειγμένη υπόθεση ότι η θέρμανση των ιστών είναι η μόνη επίδραση” Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας https://www.scribd.com/document/255770803/90-s8-EMR-and-Aging-and-Violence

"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ. David Carpenter, σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany Νέας Υόρκης http://electromagnetichealth.org/quotes-from-experts/

“Περισσότερες από 10000 ελεγμένες και δημοσιευμένες εργασίες προβάλλουν τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία του ανθρώπου από την ΗΜ ακτινοβολία. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Καρδιακή Αρρυθμία, Αλλαγή γονιδίων, Αλλαγές του μεταβολισμού, Αλλαγή στην ανάπτυξη των κυττάρων, Καρκίνος, Καρδιοαγγειακές παθήσεις, Πνευματικές βλάβες, Καταστροφή του DNA, Γενικές επιπτώσεις στην υγεία, Αύξηση των ελευθέρων ριζών, Προβλήματα μάθησης και μνήμης, Βλάβες του σπέρματος, ποιότητα και κίνηση, Αποβολές, Νευρολογικές παθήσεις, Παχυσαρκία και ζάχαρο, Οξειδωτικό στρες. Οι επιπτώσεις επί των παιδιών περιλαμβάνουν: Αυτιστικό σύνδρομο, Υπερκινητικότητα - προβλήματα προσοχής (ADHD) και άσθμα.” Διεθνής προσφυγή επιστημόνων στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την εξάπλωση των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων International 5G Appeal, https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal

Φορείς ζητούν την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες

"Προτείνουμε στα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα εύλογα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (...), να επανεξετάσουν την επιστημονική βάση για τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί (...) να εφαρμόσουν όρια που θα καλύπτουν τόσο τις θερμικές επιδράσεις όσο και τις άθερμες ή βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (...) και να διοργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από τις δυνητικά επιβλαβείς μακροπρόθεσμες βιολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα με στόχο τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους σε ηλικία αναπαραγωγής. (…) Σχετικά με την προστασία των παιδιών προτείνουμε στα σχολεία να προτιμώνται οι ενσύρματες συνδέσεις στο Διαδίκτυο και να ρυθμίζεται αυστηρά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολικά κτίρια” Συμβούλιο της Ευρώπης, Ψήφισμα 1815/2011, http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994

“Τα όρια της έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ανεπαρκή. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και την ύπαρξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες, τα νεογέννητα και τα παιδιά” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2007/2252 www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2007/2252

''Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi/WiMAX/Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT) εκπέμπει ΗΜΠ που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, προτείνει να συμπεριλάβει η ΕΕ, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτων” Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=EN&reference=A6-0089/2009

“Επειδή υπάρχουν υποψίες ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα” Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO 2002. Children’s Health and Environment: A Review of Evidence: A Joint Report from the European Environmental Agency and The World Health Organization.http://www.who.int/peh-emf)

Πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης Wi-Fi

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε να λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την έκθεση των παιδιών σε ασύρματες ακτινοβολίες:

 • απενεργοποιήστε την κεραία Wi-Fi των modems/repeaters σας (πατώντας το κουμπί Wi-Fi ή WLAN ή από τις ρυθμίσεις της συσκευής) και συνδεθείτε με αυτά ενσύρματα, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου (Ethernet) ή μέσω δικτύου LAN του κτιρίου.
 • αν δεν υπάρχει ενσύρματο δίκτυο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το modem/router - τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline τους βάζετε σε πρίζες των απομακρυσμένων αιθουσών όπου θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί desktop ή laptop).
 • απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop, desktop, tablet και κινητού όταν δεν είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.
 • αν δεν δέχεστε να καταργήσετε το ασύρματο δίκτυο ίντερνετ, τουλάχιστον απομακρύνετε, όσο είναι εφικτό, τα Wi-Fi modems/repeaters από τις σχολικές αίθουσες.

Μην διακινδυνεύετε την υγεία των μαθητών και του προσωπικού σας

Στο παρελθόν αντίστοιχη χρονοτριβή στη λήψη μέτρων είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, όπως δείχνει και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος με τα μαθήματα από τις καθυστερημένες αντιδράσεις των αρχών σε θέματα όπως ο αμίαντος, το PCB, οι ακτίνες Χ κ.α. (https://www.eea.europa.eu/publications/environmental_issue_report_2001_22)

Και όπως τονίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ψήφισμα 1815/2011 για τις επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994): “Η αναμονή για υψηλά επίπεδα επιστημονικών και κλινικών αποδείξεων πριν από τη λήψη δράσης για την πρόληψη γνωστών κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλό κόστος για την υγεία και την οικονομία, όπως συνέβη με τον αμίαντο, τη βενζίνη με μόλυβδο και τον καπνό” .

Θα λάβετε μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης των μαθητών και του προσωπικού σας σε ασύρματες ακτινοβολίες;

Αναμένω την απάντηση σας.

Με εκτίμηση,

Το ονοματεπώνυμο σας

Αντίστοιχη επιστολή μπορείτε να στείλετε και σε περίπτωση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε από το σχολείο να πιέσει για την απομάκρυνση της κεραίας ή να λάβει μέτρα για την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση των σχολικών τάξεων βάφοντας τους τοίχους με μπογιές ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης και τοποθετώντας μεμβράνες ή κουρτίνες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης στα τζάμια που βλέπουν προς τις γειτονικές κεραίες.

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

bannerHF38Bradiationsmartwifi

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212-BT
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  50€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;