2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

Πως μπορείτε να μετρήσετε την ακτινοβολία στο χώρο σας;

Υπάρχει συσκευή που μετράει όλες τις ακτινοβολίες; Είναι προτιμότερο να αγοράσετε/ενοικιάσετε ένα μετρητή ακτινοβολίας ή να γίνουν οι μετρήσεις από μηχανικό; Οι μετρήσεις ακτινοβολίας χρειάζονται μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική πηγή ακτινοβολίας σε κοντινή απόσταση; Ποιες τιμές ακτινοβολίας είναι υψηλές και που καταγράφονται συνήθως; Τι τρόποι προστασίας υπάρχουν αν διαπιστώσετε ανεβασμένες τιμές;

 1. Πως μπορώ να μετρήσω τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στο χώρο μου;
 2. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι μετρητές ακτινοβολίας;
 3. Υπάρχουν συσκευές που να μετράνε όλα τα είδη ακτινοβολίας; Είναι αξιόπιστες;
 4. Γιατί να μετρήσω τις ακτινοβολίες στο χώρο μου;
 5. Οι μετρήσεις ακτινοβολίας χρειάζονται μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική πηγή ακτινοβολίας σε κοντινή απόσταση;
 6. Που συνήθως καταγράφονται υψηλότερες τιμές ακτινοβολιών;
 7. Για ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιο σημαντικές οι μετρήσεις ακτινοβολίας;
 8. Ποιες τιμές ακτινοβολίας είναι υψηλές;
 9. Είναι εύκολο να μετρήσω μόνος μου τα επίπεδα ακτινοβολίας σε ένα χώρο;
 10. Να αγοράσω/ενοικιάσω ένα μετρητή ακτινοβολίας ή να ζητήσω τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης από εξειδικευμένο μηχανικό;
 11. Δεν είναι προτιμότερο να φωνάξω την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) για μετρήσεις;
 12. Πως μπορώ να μετρήσω γεωπαθητικές ακτινοβολίες;
 13. Τι μπορώ να κάνω αν διαπιστώσω ότι υπάρχουν ανεβασμένες τιμές στο χώρο μου;Υπάρχουν λύσεις; Θα πρέπει να ξοδέψω χρήματα για τη θωράκιση του χώρου μου; Θα πρέπει να εγκαταλείψω όλες τις τεχνολογικές μου ευκολίες;

Πως μπορώ να μετρήσω τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στο χώρο μου;

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι μετρητές ακτινοβολίας;

Οι μετρητές ακτινοβολίας έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, μετρούν τις ακτινοβολίες από διαφορετικές πηγές, καταγράφουν άλλα μεγέθη και χωρίζονται βασικά σε:

 • μετρητές υψηλών συχνοτήτων μετρούν τις ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα μόντεμ -ρούτερ ίντερνετ (wi-fi), ασύρματα τηλέφωνα, baby monitors κ.α.
 • μετρητές xαμηλών συχνοτήτων που μετρούν τις ακτινοβολίες από πυλώνες υψηλής τάσης, μετασχηματιστές, καλώδια ρεύματος κ.α.
 • μετρητές ραδιενέργειας που μετρούν τις ακτινοβολίες από δομικά υλικά, υπέδαφος, πυρηνικά ατυχήματα, ιατρικά μηχανήματα, ραδόνιο κ.α.

Παράλληλα τα όρια ασφαλείας είναι εντελώς διαφορετικά για κάθε ζώνη συχνοτήτων.

Υπάρχουν συσκευές που να μετράνε όλα τα είδη ακτινοβολίας; Είναι αξιόπιστες;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι φτηνοί μετρητές που υποστηρίζουν ότι καταγράφουν όλα (δεν γίνεται) ή τα περισσότερα είδη ακτινοβολίας.

Δυστυχώς, αν και όλους θα μας βόλευε να κάνουμε τη δουλεία μας με μία μόνο συσκευή, οι μετρητές που υποτίθεται ότι καταγράφουν περισσότερα από ένα είδη ακτινοβολίας παρέχουν πολύ αναξιόπιστες μετρήσεις.

Ο γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Καταναλωτών (WILA Βonn) ανέθεσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων να ελέγξει την αξιοπιστία διαφόρων δημοφιλών μετρητών χαμηλού κόστους.

Το συμπέρασμα των δοκιμών στους μετρητές Cornet ED78S, ES1 24, Tenmars TM196, Acoustimeter και TES-593 ήταν ότι:

"Είναι καλό να διατηρεί κανείς έναν υγιή σκεπτικισμό απέναντι σε προσφορές που υπόσχονται εκπληκτική απόδοση σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Και είναι πάντα καλό να θυμόμαστε ότι ο επαγγελματικός εξοπλισμός μετρήσεων ποτέ δεν συνδυάζει ανιχνευτές μέτρησης χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων σε μία συσκευή και ποτέ δεν βάζει μια κεραία υψηλών συχνοτήτων στο εσωτερικό του μετρητή.

Προτιμήστε μετρητές με ψηφιακή οθόνη και εξωτερική κεραία μέτρησης. Μια κατευθυντική λογαριθμική-περιοδική κεραία (η οποία μοιάζει με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τον σκελετό των ψαριών) είναι πολύ χρήσιμη για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης από την οποία προέρχεται η ασύρματη ακτινοβολία." Κάποιες παρατηρήσεις που προκύπτουν από την γερμανική και άλλες εκθέσεις αλλά και από προσωπική πείρα πολλών ετών στην χρήση μετρητών ακτινοβολίας:

 • Το πρόβλημα με τους μετρητές χαμηλού κόστους ή μετρητών που συνδυάζουν πολλά είδη μετρήσεων δεν είναι μόνο η χαμηλή τους ακρίβεια αλλά το γεγονός ότι μπορεί να υπερεκτιμήσουν ή υποτιμήσουν τις πραγματικές τιμές ακτινοβολίας δίνοντας εσφαλμένα συμπεράσματα στο χρήστη.
 • Πολλοί από αυτούς αντιλαμβάνονται μόνο τα πολύ υψηλής έντασης πεδία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εντοπίσουν πληθώρα πηγών ακτινοβολίας και να δώσουν τιμές συγκρίσιμες με τα πολύ χαμηλότερα προτεινόμενα όρια μακροχρόνιας έκθεσης.
 • Μετρητές που χρησιμοποιούν λαμπάκια LED όπως ο ESI24 μπερδεύουν πολύ το χρήστη ενώ ο χρωματισμός τους διαφέρει ανάλογα με το τι θεωρεί ο κατασκευαστής ασφαλή τιμή.
 • Ο μετρητής Cornet ED 78S ανάβει πράσινο «Ασφαλές» LED σε τιμή 4000μW/m2 που είναι απαράδεκτα υψηλή με βάση τα περισσότερα προτεινόμενα όρια έκθεσης. Επίσης, οι μετρήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που κρατάμε τον μετρητή ενώ σε υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας ο μετρητής δείχνει πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές…
 • Ο μετρητής TM 196 της Tenmars δεν μπορεί να εντοπίσει, πολλές από τις πηγές ακτινοβολίας στην ζώνη συχνοτήτων που υποτίθεται ότι καταγράφει και έδειχνε αφύσικα υψηλές τιμές ακτινοβολίας…
 • Με τον μετρητή ESI24 ήταν αδύνατο να καταγράψουμε αξιόπιστη μέτρηση ακτινοβολίας, ενώ τα φωτάκια LED άναβαν διαφορετικά στην ίδια ένταση πεδίου, ανάλογα με την συχνότητα εκπομπής…
 • Ο μετρητής TES 593 δεν μπορούσε να ανιχνεύσει το σήμα 3G και σε άλλες συχνότητες έδειχνε αφύσικα υψηλές ή χαμηλές τιμές ακτινοβολίας π.χ. ακτινοβολία 10μW/m2 στα 100MHz και τα 400MHz εμφανιζόταν 20 φορές μεγαλύτερη, στα 900MHz 30 φορές μικρότερη και σε υψηλότερες συχνότητες 100 με 500 φορές χαμηλότερη από τη σωστή τιμή…
 • Προτείνουμε να αποφύγετε το παράδειγμα πολλών πελατών μας που έχουν προτιμήσει να προμηθευτούν φθηνούς μετρητές «γενικής χρήσης», που τελικά καταλήγουν να προμηθευτούν κάποιο μετρητή μας για να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη μέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να ερμηνευτεί.

Γιατί να μετρήσω τις ακτινοβολίες στο χώρο μου;

Η συνεχής αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης κάνει τις μετρήσεις ακτινοβολίας πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς).

Οι μετρήσεις των αόρατων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι ο μοναδικός τρόπος να διαπιστώσετε αν στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης στις τεχνητές ακτινοβολίες εξαιτίας εμφανών και μη πηγών ακτινοβολίας (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, και μόντεμ-ρούτερ Wi-Fi, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, πυλώνες, μετασχηματιστές κ.α.).

Μετρώντας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα μπορέσετε παράλληλα να μειώσετε σημαντικά την καθημερινή σας επιβάρυνση, εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τα ηλεκτρομαγνητικά hotspots και με πολλούς άλλους τρόπους που αναφέρονται αναλυτικά στον οδηγό με συμβουλές προστασίας της Home Biology ή με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανικού.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών (...) με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211

Οι μετρήσεις ακτινοβολίας χρειάζονται μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική πηγή ακτινοβολίας σε κοντινή απόσταση;

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας σε ένα χώρο δεν σχετίζονται μόνο με την γειτνίαση με κάποια φανερή εξωτερική πηγή ακτινοβολίας αλλά και με την παρουσία μη εμφανών πηγών ή/και γνωστών πηγών που οι περισσότεροι δεν υποψιάζονται ότι παράγουν σημαντικά πεδία.

Για παράδειγμα κοινές ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιείτε εσείς ή οι γείτονες σας (όπως οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ) συχνά σας εκθέτουν σε υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ότι γειτονικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας λόγω κοντινότερης απόστασης και καλύτερης διάδοσης στο εσωτερικό των κατοικιών.

Παρομοίως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνηθέστερη αιτία υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι τα καλώδια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ που υπάρχουν παντού (και ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι συνήθως υπερφορτωμένα), και όχι οι πιο «διάσημοι» πυλώνες υψηλής τάσης.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και μια πληθώρα μη εμφανών πηγών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που βρίσκονται γύρω μας χωρίς να τις αντιλαμβανόμαστε όπως:

 • καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ψεύτικες καμινάδες, ηλιακοί θερμοσίφωνες, διαφημιστικές πινακίδες κ.α..(κεραίες κινητής υπάρχουν πλέον σχεδόν σε κάθε γειτονιά και το καμουφλάρισμα τους αποτελεί συνηθισμένη τακτική των εταιρειών για να αποφευχθούν προβλήματα με τους γείτονες)
 • κεραίες ραδιοερασιτεχνών, ραδιοδικτύων αστυνομίας, ραδιοταξί, μεταφορικών εταιρειών και σωμάτων ασφαλείας, ραντάρ αεροδρομίων, λιμανιών, στρατού, μετεωρολογικά κ.α.
 • ασύρματες συσκευές από τους γείτονες (ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, baby monitors, ασύρματοι συναγερμοί, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.)
 • υπόγεια καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ
 • αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές
 • προβλήματα στην ηλεκτρική καλωδίωση (φθαρμένη μόνωση, σφάλματα στις συνδέσεις των κυκλωμάτων κ.α.)
 • ραδιενεργά δομικά υλικά ή διαρροή ραδιενεργού ραδονίου από ρωγμές και σωληνώσεις

Που συνήθως καταγράφονται υψηλότερες τιμές ακτινοβολιών;

 • Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος και του πιο πυκνού δικτύου διανομής ηλεκτρισμού
 • Σε κατοικίες στις οποίες τα καλώδια χαμηλής τάσης περνούν πολύ κοντά από χώρους υψηλής χρήσης (υπνοδωμάτια, σαλόνι κ.α.)
 • Σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με γραμμές υψηλής τάσης ή μετασχηματιστές της ΔΕΗ
 • Σε γραφεία λόγω της πληθώρας ηλεκτρικών και ασύρματων συσκευών
 • Στις πολυκατοικίες λόγω της παρουσία πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων ίντερνετ
 • Σε παλαιότερες κατοικίες ή σε κατοικίες όπου έχουν γίνει ηλεκτρολογικές μετατροπές
 • Στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι
 • Στους χαμηλούς ορόφους με ελλιπή εξαερισμό λόγω ανεβασμένων επιπέδων ραδονίου

Για ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιο σημαντικές οι μετρήσεις ακτινοβολίας;

"Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς ελέγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής" Δρ. Ντίτριχ Κλινγκχαρτ, διευθυντής Ινστιτούτου Νευροβιολογίας στην Ουάσιγκτον

 • Για τους ασθενείς ή όσους παρουσιάζουν ανεξήγητα συμπτώματα υγείας καθώς η συνεχής και μακροχρόνια έκθεση σε πληθώρα τεχνητών ακτινοβολιών πιθανά σχετίζεται με την ανάπτυξη πληθώρας συμπτωμάτων υγείας σε σημαντική μερίδα πληθυσμού

"Η ανεμπόδιστη και συνεχής διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στους χώρους εργασίας και τα σπίτια (και ειδικά στα υπνοδωμάτια - απαραίτητους χώρους ξεκούρασης και αναζωογόνησης) προκαλεί αδιάκοπο στρες και εμποδίζει την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς (...)Είναι πλέον ξεκάθαρη η χρονική και χωροταξική σύνδεση της εμφάνισης ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.(...) Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς" The Freiburger Appeal - Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED)

Ποιες τιμές ακτινοβολίας είναι υψηλές;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σχετική καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις των επιστημόνων.

Tα επιτρεπτά όρια έκθεσης βασίζονται μόνο στη θέρμανση στων ιστών και θεωρούνται ξεπερασμένα από μερίδα επιστημόνων λόγω της μεγάλης αύξησης των πηγών και των τιμών ακτινοβολίας αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί από διάφορους επιστημονικούς φορείς νέα πολύ χαμηλότερα όρια έκθεσης, τα οποία βασίζονται σε μη θερμικές επιδράσεις των ακτινοβολιών που φαίνεται ότι οδηγούν σε επιπτώσεις υγείας.

Εκτός από τις νόμιμες και τις προτεινόμενες τιμές είναι σημαντικό κανείς να γνωρίζει και ποιες είναι, με βάση στατιστικά στοιχεία, οι μέσες τιμές έκθεσης σε ακτινοβολίες σήμερα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θέλει να αποφασίσει αν θα μετακομίσει από ένα σπίτι ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα για τα ασφαλή όρια έκθεσης στις τεχνητές ακτινοβολίες..

Είναι εύκολο να μετρήσω μόνος μου τα επίπεδα ακτινοβολίας σε ένα χώρο;

Η Home Biology, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη χρήση μετρητών ακτινοβολίας, σας παρέχει μετρητές ακτινοβολίας που είναι εύκολοι στη χρήση, έχουν οικονομική τιμή και παρέχουν ότι χρειάζεται για την απλή και αξιόπιστη μέτρηση της ακτινοβολίας σε ένα χώρο.

Επιπλέον, εξειδικευμένος μηχανικός της Home Biology είναι πάντα στη διάθεση σας για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετικά με την χρήση των μετρητών ακτινοβολίας και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων σας.

Να αγοράσω/ενοικιάσω ένα μετρητή ακτινοβολίας ή να ζητήσω τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης από εξειδικευμένο μηχανικό;

Ο Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης:

 • αποτελεί ευκολία όταν δεν θέλετε να ανακατευτείτε με τον χειρισμό συσκευών
 • περιλαμβάνει μετρήσεις όλων των ειδών ακτινοβολίας (χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων) και άλλες δύσκολες για τον ερασιτέχνη μετρήσεις (π.χ. ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων) όπου απαιτείται
 • είναι συνολικά πιο οικονομικός, αφού θα πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα στην αγορά/ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας για να έχετε μια ολοκληρωμένη καταγραφή των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (δεν υπάρχει ένας μετρητής που να μετράει όλα τα είδη ακτινοβολίας!)
 • γίνεται με τη χρήση επαγγελματικών μετρητικών διατάξεων με αυξημένη ευαισθησία, διευρυμένο φάσμα συχνοτήτων μέτρησης (για εντοπισμό περισσότερων πηγών ακτινοβολίας) και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά
 • πραγματοποιείται από εξειδικευμένο έμπειρο μηχανικό που εγγυάται την αξιοπιστία των μετρήσεων και της ερμηνείας των καταγραφέντων τιμών
 • παρέχει εξατομικευμένη μελέτη με προτάσεις μείωσης των επιπέδων ακτινοβολίας στον κάθε χώρο και ΔΩΡΕΑΝ επαναμέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας σε περιπτώσεις εφαρμογής λύσεων θωράκισης

Από την άλλη, η αγορά ή ενοικίαση ενός μετρητή ακτινοβολίας:

 • Προτείνεται σε κατοίκους περιοχών εκτός Αττικής, όπου είναι πρακτικά πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε Έλεγχους Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης
 • Είναι ιδανική λύση αν σκοπεύετε να μετακομίσετε και θέλετε να ελέγξετε τα επίπεδα ακτινοβολίες σε αρκετές κατοικίες πριν καταλήξετε σε αγορά ή ενοικίαση.

Τέλος, όσον αφορά το δίλλημα αγορά ή ενοικίαση μετρητή:

 • Η ενοικίαση είναι πολύ πιο οικονομική. Δεδομένου ότι μετά την πρώτη ενοικίαση διατηρούμε μια σταθερή τιμή ενοικίασης 25 ευρώ (δωρεάν μεταφορικά!), για να υπερβείτε το κόστος αγοράς των μετρητών ακτινοβολίας θα πρέπει να νοικιάσετε τους περισσότερεους μετρητές πάνω από 10 φορές!
 • Ενοικιάζοντας πληρώνετε λιγότερα για καλύτερους μετρητές. Οι βασικοί μετρητές ακτινοβολίας που διατίθενται για ενοικίαση (NFA30M, HF38B, HF58B) είναι τα ακριβότερα μας μοντέλα, έχουν προηγμένα χαρακτηριστικά και είναι απλούστεροι στη χρήση σε σχέση με τους πιο οικονομικούς μετρητές. Τα πιο οικονομικά μοντέλα μετρητών (είτε της Home Biology είτε άλλων προμηθευτών) έχουν συνήθως μικρότερη ακρίβεια στις ενδείξεις ή/και μετρούν μόνο στον ένα άξονα αντί για τρισδιάστατα ή/και έχουν μικρότερο εύρος τιμών μέτρησης ή ευαισθησία.

Δεν είναι προτιμότερο να φωνάξω την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) για μετρήσεις;

 • Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ προορίζονται κυρίως για σημειακές μετρήσεις μεμονωμένων πηγών ακτινοβολίας σε εξωτερικούς χώρους με σκοπό απλά να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει υπέρβαση των ορίων της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν προσανατολίζονται στον εντοπισμό όλων των πηγών ακτινοβολίας και των πιο επιβαρημένων σημείων υψηλής χρήσης. H Home Biology παρέχει ολοκληρωμένες μετρήσεις όλων των ειδών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Η ΕΕΑΕ συγκρίνει τις τιμές μέτρησης μόνο με τα επίσημα επιτρεπτά όρια έκθεσης της ελληνικής νομοθεσίας τα οποία είναι πολύ υψηλά και θεωρούνται ξεπερασμένα από μερίδα επιστημόνων. Δεν γίνεται αναφορά ούτε στα προτεινόμενα όρια από διάφορους επιστημονικούς φορείς τα τελευταία χρόνια ούτε για τις τιμές ακτινοβολίας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί καρκινογόνες/πιθανά καρκινογόνες, αλλά ούτε και για τους μέσους όρους έκθεσης του πληθυσμού που θα δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα μια τιμή μαγνητικών πεδίων 1000nΤ κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης θα χαρακτηριστεί πολύ χαμηλή αφού είναι 100 φορές κάτω από τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας (100.000nT), ενώ 1) τα μαγνητικά πεδία έχουν ενταχθεί στα πιθανά καρκινογόνα με βάση έρευνες για διπλασιασμό της παιδικής λευχαιμίας σε τιμές >300-400nT, 2) πολλοί επιστημονικοί φορείς τα τελευταία προτείνουν την αποφυγή τιμών έκθεσης >200nT και 3) οι μέσες τιμές στις κατοικίες είναι τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερες (π.χ. 70nT στην Ευρώπη - World Health Organization, Electromagnetic fields and public health, Exposure to extremely low frequency fields).
 • Η έκθεση της ΕΕΑΕ δεν προτείνει λύσεις για την μείωση των τιμών ακτινοβολίας στους χώρους, που είναι κατά τη γνώμη μας και το πιο σημαντικό σκέλος ενός ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης. H Home Biology σας παρέχει αναλυτική έκθεση με προτάσεις για την μείωση κάθε είδους ακτινοβολίας που εντοπίστηκε στο χώρο.
 • Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ είναι στιγμιαίες ή διαρκούν πολύ λίγο, γεγονός που επηρεάζει την αξιοπιστία/ακρίβεια τους. Π.χ. η μέτρηση των μαγνητικών πεδίων από καλώδια/πυλώνες παρουσιάζει αυξομειώσεις ανάλογα με τα ηλεκτρικά φορτία την κάθε χρονική στιγμή και είναι σημαντικό να γίνεται λήψη πολύωρων ή 24 δειγμάτων όταν καταγράφουμε σχετικά ανεβασμένες τιμές. H Home Biology σας παρέχει την δυνατότητα της 24ωρης καταγραφής είτε με την ενοικίαση μετρητών είτε στα πλαίσια του Ελέγχου Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης.
 • Το κόστος των μετρήσεων της ΕΕΑΕ είναι σημαντικά υψηλότερο (π.χ. μετρήσεις μόνο υψηλών συχνοτήτων από ΕΕΑΕ = 160 ευρώ) σε σχέση με την ενοικίαση μετρητή ακτινοβολίας ή τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης από μηχανικό της Home Biology.
 • Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ δεν γίνονται άμεσα καθώς μετά την αίτηση σας μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετούς μήνες μέχρι να κανονιστεί κάποιο ραντεβού.
 • Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ έχουν μια χρησιμότητα όταν κάποιος θέλει να κινηθεί νομικά, καταγράφοντας παράνομα υψηλές εκπομπές ακτινοβολίας, ωστόσο στην πράξη είναι εξαιρετικά σπάνια η υπέρβαση των ορίων έκθεσης της ελληνικής νομοθεσίας (π.χ. δεν έχει καταγραφεί ποτέ υπέρβαση στις χαμηλές συχνότητες).

Πως μπορώ να μετρήσω γεωπαθητικές ακτινοβολίες;

Γεωπαθητικές ακτινοβολίες αποκαλούνται οι μη τεχνητές πηγές ακτινοβολίας που θεωρείται ότι έχουν σχέση με τη γη και διαχωρίζονται σε γραμμές νερού, Ley, Hartmann, Curry κ.α. Η ύπαρξη τους σήμερα αμφισβητείται ή/και θεωρούνται αμελητέες σε σχέση με τα ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις σύγχρονες πηγές ακτινοβολίας (κεραίες, μετασχηματιστές, καλώδια κ.α.).

Παρόλο που ο μηχανικός της Home Biology έχει πιστοποίηση γεωπαθολόγου από το γερμανικό Institut Geo-Baubiologie, δεν περιλαμβάνουμε τις μετρήσεις γεωπαθητικών πεδίων στους μετρητές που πωλούμε/ενοικίαζουμε αλλά ούτε στον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης καθώς δεν έχει καταγραφεί ένας επιστημονικά κοινά αποδεκτός τρόπος μέτρησης τους.

Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιείται κύρια η ραβδοσκοπία από άτομα που έχουν καλλιεργήσει την ραδιαισθησία, δηλαδή την ικανότητα να αισθάνονται αιθερικά ή γήινα πεδία. Κάποιες έρευνες που έχουν γίνει στο θέμα (Betz, Hans D.: Journal of Scientific Exploration 8:436, 1994, Recent results on water dowsing / Maes W: Radiästheten im Test. Wohnung und Gesundheit 58; 1991) και η προσωπική μας εμπειρία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή η μέθοδος δίνει πολύ υποκειμενικά αποτελέσματα. Κάποιοι παρουσιάζουν ως μέτρηση γεωπαθητικού πεδίου την μέτρηση με γεωμαγνητόμετρου, ωστόσο η μέτρηση αυτή, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, αφορά στατικά πεδία λόγω μεταλλικών στοιχείων (τα οποία μπορούν να εντοπιστούν και με μία πυξίδα) και δεν έχει σχέση με γήινες ενέργειες.

Τι μπορώ να κάνω αν διαπιστώσω ότι υπάρχουν ανεβασμένες τιμές στο χώρο μου;Υπάρχουν λύσεις; Θα πρέπει να ξοδέψω χρήματα για τη θωράκιση του χώρου μου; Θα πρέπει να εγκαταλείψω όλες τις τεχνολογικές μου ευκολίες;

Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε ούτε να εγκαταλείψετε όλες τις τεχνολογικές ευκολίες για να αποφύγετε τις υπερβάσεις των ορίων έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες!

Υπάρχουν αρκετές απλές λύσεις για την μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας ανάλογα με το είδος της πηγής. Διαβάστε στον νέο οδηγό της Home Biology πολλές απλές συμβουλές προστασίας από τις πιο συνηθισμένες πηγές ακτινοβολίας.

Δείτε επίσης παραδείγματα λύσεων που δόθηκαν από το μηχανικό της Home Biology μετά τη διαπίστωση ανεβασμένων τιμών ακτινοβολίας.

Οι λύσεις θωράκισης προτείνονται μόνο όταν δεν μπορούμε να απομακρύνουμε ή αντικαταστήσουμε την πηγή ακτινοβολίας ή η μείωση της έκθεσης που επιτυγχάνουμε με άλλες μεθόδους δεν είναι επαρκής.

 

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

 

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212-BT
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  50€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;