Όλα τα υλικά θωράκισης θωρακίζουν (ανάλογα με τον τύπο) από ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (από κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ) ή μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων (από μετασχηματιστές, ηλεκτρικούς πίνακες κλπ) ανεξάρτητα από τον αν τα γειώσουμε ή όχι.
Η γείωση των υλικών θωράκισης βοηθά σε κάποιες περιπτώσεις όταν θέλουμε να μειώσουμε τα ηλεκτρικά πεδία π.χ. από τα καλώδια/πρίζες στους τοίχους.
Ωστόσο, με βάση τους ηλεκτρολογικούς κανονισμούς (ΕΛΟΤ HD384, IEV 826-03-03,IEV 195-06-11, DIN VDE 0100-100:2009-06) οποιαδήποτε υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης έχουν εξωτερική αγωγιμότητα, τοποθετούνται σταθερά και μπορούν να θεωρηθούν αγώγιμα μέρη του κτιρίου, τότε πρέπει να γειωθούν για λόγους ασφαλείας.
Ποια υλικά χρειάζονται γείωση
Αγώγιμα υλικά όπως οι μπογιές, ταπετσαρίες και πλέγματα θωράκισης που τοποθετούνται σταθερά σε μεγάλες επιφάνειες, μπορούν να θεωρηθούν μέρη του κτιρίου και γι’αυτό πρέπει να γειωθούν, αν και κανονικά δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με αυτά (είναι κάτω από μη αγώγιμα στρώματα βαφής, κάτω από γυψοσανίδες, δάπεδα κ.α.) οπότε είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε επαφή με εμάς και ταυτόχρονα με επικίνδυνη τάση.
Ποια υλικά δεν χρειάζονται γείωση
Οι μεμβράνες, το υλικό μαγνητικής θωράκισης MCL61 και όσα υφάσματα θωράκισης δεν έχουν εξωτερική αγωγιμότητα δεν μπορούν ή/και δεν χρειάζεται να γειωθούν.
Διάφορα υφάσματα που έχουν εξωτερική αγωγιμότητα αλλά χρησιμοποιούνται φορητά όπως κουρτίνες, κουνουπιέρες, υπνόσακοι, σεντόνια κλπ δεν είναι απαραίτητο να γειωθούν, αλλά μπορούμε να τα γειώσουμε αν θέλουμε να προστατευτούμε και από τα ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων.
Π.χ. μπορούμε να γειώσουμε κουνουπιέρες από υφάσματα με εξωτερική αγωγιμότητα π.χ. SAFECAVE ή Silver Tulle αν θέλουμε να προστατευτούμε από τα ηλεκτρικά πεδία των φωτιστικών στα κομοδίνα (όταν βρίσκονται εκτός της κουνουπιέρας) ή από την καλωδίωση στους τοίχους.
Πως γίνεται η γείωση των προϊόντων θωράκισης
Για την σύνδεση των αγώγιμων υλικών θωράκισης υπάρχουν διάφορα σετ γείωσης ανάλογα με το υλικό, που θα τα βρείτε στη σελίδα του κάθε προϊόντος.
Εσωτερικά η γείωση συνήθως γίνεται στον αγωγό προστασίας μιας πρίζας με ειδικό φις που κουμπώνει στην πρίζα.
Εξωτερικά, η γείωση γίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, στην ισοδυναμική γείωση του κτιρίου, σε ήδη γειωμένες εγκαταστάσεις όπως μεταλλική βάση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α.
Η εγκατάσταση των σετ γείωσης για τα υλικά θωράκισης, είναι απλή διαδικασία για τους εσωτερικούς χώρους και πιο σύνθετη για τους εξωτερικούς χώρους, οπότε προτείνουμε να την κάνει ηλεκτρολόγος με βάση τους ελληνικούς κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (πρότυπο ΕΛΟΤ HD384).
Ο ηλεκτρολόγος θα ελέγξει την ύπαρξη λειτουργική γείωσης και ότι γειώνονται στο ίδιο αγωγό προστασίας ή συνδέονται με ισοδυναμική σύνδεση τα αγώγιμα στοιχεία (μεταλλικές συσκευές, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Η γείωση των υλικών θωράκισης επιτρέπεται στα δίκτυα TNS ή TT που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται να γίνεται σε δίκτυα με αγωγούς PEN (κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Για την εφαρμογή οποιασδήποτε γείωσης αγώγιμου υλικού είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία του Διακόπτη Διαρροής Έντασης (ρελέ) στον ηλεκτρικό σας πίνακα. Η γείωση συνήθως γίνεται στον αγωγό προστασίας μιας πρίζας ή στην ισοδυναμική σύνδεση του κτιρίου ή σε μεταλλικές σωληνώσεις νερού ή στην γείωση στον ηλεκτρικό πίνακα. Εξωτερικά, αν υπολογίζεται και σαν αντικεραυνική προστασία ή συνδέεται με αυτήν, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα αντίστοιχα πρότυπα που αφορούν την αντικεραυνική. Η γείωση πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφαιρείται εύκολα (π.χ. από παιδιά που παίζουν, κατοικίδια ζώα).Ο πελάτης θα πρέπει να επιθεωρεί οπτικά την γείωση για τυχόν ζημιές τακτικά. Η YSHIELD και η Home Biology αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για ζημιές που προκαλούνται από εσφαλμένα εκτελεσθείσα εγκατάσταση και γείωση. Ο ηλεκτρολόγος που εκτελεί τις εργασίες έχει ευθύνη για όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Αναλυτικές πληροφορίες για την γείωση των υλικών θωράκισης μπορείτε να βρείτε και στο φυλλάδιο της Yshield. https://pdf.yshield.com/YSHIELD-Erdung-Grounding.pdf