2108081912 (Δευ-Παρ 09:00-19:00)
info@home-biology.gr

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες από laptop, tablet, smartphone κ.α. αποτελεί αρνητικό παράγοντα που συμβάλλει στην σύγχρονη αύξηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ποιες άλλες πηγές ακτινοβολίας φαίνεται να επηρεάζουν; Πως μπορείτε να προστατεύσετε τα γεννητικά σας όργανα;

Μεγάλη αύξηση της υπογονιμότητας

To πρόβλημα της υπογονιμότητας έχει πλέον πάρει παγκοσμίως μεγάλες διαστάσεις. 32% μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων στο σπέρμα καταγράφηκε στη Γαλλία από το 1989 έως το 2005 [1] και 29% μείωση στη Μεγάλη Βρετανία μόνο την τελευταία δεκαετία [2]. Yπολογίζεται ότι ένας στους πέντε νεαρούς άνδρες ηλικίας 18-25 ετών παράγει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μόνο το 5-15% αυτών θεωρούνται φυσιολογικά με βάση την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ελλάδα, που επίσης παρουσιάζει αύξηση στην υπογονιμότητα [3], κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, με το 17% των ζευγαριών στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας [4].

Η μεγάλη αύξηση στην υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια συμπίπτει χρονικά με την αντίστοιχη αύξηση της έκθεσης του πληθυσμού σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από κινητά τηλεφωνά, ασύρματα tablet και laptop, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. και η σύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται πλέον από αρκετές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.

"Υπάρχει μια πραγματική πλημμύρα νέων μελετών που αναφέρουν βλάβη του σπέρματος σε ανθρώπους και ζώα, οδηγώντας σε σημαντικές ανησυχίες για τη γονιμότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία των απογόνων. Αρκετά διεθνή εργαστήρια έχουν αναπαραγάγει μελέτες που δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και την παθολογία στους άνδρες που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, paltop ή συσκευή τηλεειδοποίησης στη ζώνη τους ή σε μια τσέπη. Μελέτες του ανθρώπινου σπέρματος δείχνουν γενετικές βλάβες από τα κινητά τηλέφωνα σε κατάσταση αναμονής και από ασύρματη χρήση φορητού υπολογιστή. Το σπέρμα δεν μπορεί να επισκευάσει βλάβες του DNA. Μειωμένη ποιότητα, κινητικότητα και βιωσιμότητα του σπέρματος συμβαίνει σε εκθέσεις 0.00034 μW/cm2 σε 0,07 μW/cm2 (σ.σ. πολύ χαμηλές) με αποτέλεσμα την μείωση της ανδρικής γονιμότητας" Πόρισμα διεθνούς επιστημονικής έκθεσης BioInitiative Report 2012, Electromagnetic Field Exposure Effects on Fertility and reproduction

Ακτινοβολίες και ανδρική υπογονιμότητα

 • Αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος από την αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου έχουν δείξει δεκάδες έρευνες τα τελευταία χρόνια (Wdowiak 2007[5], La Vignera 2011 [6], Falzone 2011 [7], Erogul 2006 [8], De Iuliis 2009 [9], Agarwal 2008 [10], 2009 [11], Mailankot 2009 [12], Yan 2007 [13], Fejes 2005 [14], Aitken 2005 [15] κ.α.)
 • Η μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των σπερματοζωαρίων με κακή μορφολογία είναι συνήθως ανάλογες του χρόνου χρήσης. Π.χ. Χρήση κινητού τηλεφώνου για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα μείωσε των αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 25% και από αυτά μόνο το 20% ήταν φυσιολογικά (Agarwal 2008 [16])
 • Το συμπέρασμα της έρευνας του De Iuliis (2009 [17]) ήταν ότι: "Οι ασύρματες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στην ισχύ και συχνότητα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τις μιτοχονδριακές δραστικές μορφές οξυγόνου στα ανθρώπινα σπερματοζωάρια, μειώνοντας την κινητικότητα και ζωτικότητα των κυττάρων (…) και διεγείροντας τον κατακερματισμό του DNA. Τα ευρήματα αυτά έχουν σαφείς επιπτώσεις στην ασφάλεια της εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου από άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας, που ενδεχομένως επηρεάζουν τόσο τη γονιμότητά τους, όσο και την υγεία και την ευημερία των παιδιών τους (…) Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της διάρκειας της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται στο μισό στους άνδρες που έχουν τα κινητά τηλέφωνα στις τσέπες του παντελονιού τους για τέσσερις ώρες την ημέρα. Η κινητικότητα του σπέρματος είναι επίσης μειωμένη. Το φράγμα των όρχεων, που προστατεύει το σπέρμα, είναι το πιο ευαίσθητο από τους ιστούς στο σώμα, και είναι 100 φορές πιο απορροφητικό. Εκτός από τον αριθμό και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων, η καταστροφή του μιτοχονδριακού DNA των σπερματοζωαρίων τριπλασιάζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου".

"Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα..." Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. σε θέματα ακτινοβολιών [18]

 • Ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν ανωμαλίες στη μορφολογία σπέρματος σε ποσοστό 39-46%, ενώ το δείγμα ελέγχου παρουσίασε μόνο 2% ανωμαλίες (Otitoloju 2010 [19]).
 • Έρευνα του 2012 (Avendaño [20]) έδειξε σημαντική μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος αντρών μετά την 4ωρη χρήση laptop συνδεδεμένου ασύρματα με το ίντερνετ.
 • Έρευνα σε χρήστες ραντάρ έδειξε σημαντικά μειωμένη συγκέντρωση και κινητικότητα σπέρματος, αλλά και αύξηση των σπερματοζωαρίων με κακή μορφολογία ότι ανάλογα με το βαθμό έκθεσης (Ye 2007 [21]).
 • Έλληνες ερευνητές, αφού εξέθεσαν 5 γενιές ποντικιών σε ασύρματες ακτινοβολίες (από πάρκο κεραιών) κατέγραψαν "προοδευτική μείωση του αριθμού των νεογνών , η οποία κατέληξε σε μη αναστρέψιμη στειρότητα" (Magras & Xenos 1997 [22])
 • Έρευνα του 2010 (Li [23]) έδειξε ότι οι άντρες που εκτίθενται σε μαγνητικά πεδία >160 nT για περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα (σχετικά συνηθισμένες τιμές για όσους μένουν σε απόσταση <5 μέτρων από καλώδια ρεύματος) είχαν 4πλάσιες πιθανότητες να έχουν προβληματικό σπέρμα.
 • H επιστημονική έκθεση BioInitiative Report του 2012 σημειώνει επιπλέον ότι "τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία από ηλεκτρικά στρώματα νερού και ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν θέρμανση των ιστών, η οποία μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στο σπέρμα (Van Demark 1970) και στην διαδικασία της εμβρυογένεσης (Edwards 1974, Lacy 1981). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε επίσης να είναι τερατογόνες (Miller 1978, Frase 1978). Είναι προφανές ότι είτε η θερμότητα ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ηλεκτρικών στρωμάτων νερού και ηλεκτρικών κουβερτών έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου"[24]

Ακτινοβολίες και μειωμένη τεστοστερόνη – στυτική δυσλειτουργία

 • Σύμφωνα με τα πρακτικά της Παγκόσμιας Συνέλευσης Σεξουαλικής Ιατρικής του 2012, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι 2,6 φορές πιο πιθανό να έχουν τα κινητά τηλέφωνα στη μπροστινή τσέπη του παντελονιού τους[25].
 • Σε έρευνα του 2010 (Meo [26]) η έκθεση αρουραίων σε 60 λεπτά ακτινοβολίας κινητών τηλεφώνων την ημέρα, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τεστοστερόνης. Οι ερευνητές αναφέρουν στα συμπεράσματα της έρευνας ότι: "Η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου οδηγεί σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική ορμόνη και οποιαδήποτε μεταβολή στα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι καταστροφική για την αναπαραγωγή και τη γενική υγεία των ανδρών".
 • Άλλες δύο έρευνες του 2010 (Salama [27],[28]) έδειξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και σε κατάσταση αναμονής επηρεάζουν την λειτουργία και τη δομή των όρχεων, αλλά και τη συχνότητα εκσπερμάτισης.
 • O Qin το 2014 έδειξε ότι αρουραίοι εκτεθειμένοι σε ασύρματες ακτινοβολίες παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, διαταραχές των κιρκαδικών ρυθμών, αλλά και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης [29].
 • Έρευνα του 2009 (Zhang [30]) έδειξε βλάβες στους όρχεις από μακροχρόνια έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες και έρευνα του 2007 (Farkhad 2007 [31]) έδειξε επίσης αλλαγές στους όρχεις και σημαντικά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ακτινοβολίες και γυναικεία υπογονιμότητα

 • Όπως σημειώνει ο Dr Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορας London Imperial College of Science, Technology and Medicine: "Η έρευνα του Agarwal[32] έδειξε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα είχαν τις περισσότερες βλάβες στο σπέρμα (...) Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να έχουν λόγους να ανησυχούν. Σε αντίθεση με το ανδρικό σπέρμα που χρειάζεται μόνο 3 μήνες για να παραχθεί και συνεχώς παράγονται δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια, όλα τα αυγά που θα έχει ποτέ μια γυναίκα ήταν στις ωοθήκες της πριν γεννηθεί και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Σε αντίθεση με το σπέρμα, αυτά δεν είναι σίγουρα αναλώσιμα" [33]
 • Έρευνα τoυ 2009 (Gul [34]) διαπίστωσε ότι η ενδομήτρια έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες είχε τοξική επίδραση στις ωοθήκες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα μικροκύματα των κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ωοθυλακίων σε αρουραίους με αρκετούς γνωστούς και, χωρίς αμφιβολία, αμέτρητους άγνωστους μηχανισμούς"
 • Και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας φαίνεται ότι επηρεάζουν την επίτευξη εγκυμοσύνης. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Augner διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είχαν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου άλφα-αμυλάση στο σάλιο τους, το οποίο αποτελεί ένδειξη αυξημένων επιπέδων στρες. Νεότερη έρευνα (Courtney Lynch) διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του ενζύμου στο σάλιο τους, είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα [35].

"Αν και τα αιτιώδη στοιχεία των μηχανισμών δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένα, είναι γενικά αποδεκτό ότι το οξειδωτικό στρες και η δράση των ελευθέρων ριζών μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις γενοτοξικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της γονιμότητας και της αναπαραγωγής. Ελεύθερες ρίζες ή /και υδρολυτικά ένζυμα που παράγονται από την έκθεση σε ακτινοβολίες μπορεί να αποτελούν βιοχημικές δράσεις που οδηγούν σε δυσμενείς μεταβολές στις απαραίτητες ορμόνες της αρσενικής και θηλυκής αναπαραγωγής και βλάβες του DNA, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν βλάβη στην κινητικότητα, τη βιωσιμότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Τέτοιες εκθέσεις είναι πλέον συχνές σε άνδρες που χρησιμοποιούν και κουβαλούν ασύρματες συσκευές στο σώμα τους ή χρησιμοποιούν ασύρματους φορητούς υπολογιστές. Μπορεί επίσης να ευθύνονται για βλάβες σε κύτταρα των ωοθηκών και στη γυναικεία γονιμότητα, αλλά και σε αποβολές εγκυμοσύνης", Πόρισμα διεθνούς επιστημονικής έκθεσης BioInitiative Report 2012, Electromagnetic Field Exposure Effects on Fertility and reproduction

Σε περίπτωση σύλληψης, υπάρχουν επιπτώσεις στο έμβρυο από τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο: “Ακτινοβολίες: Κίνδυνος για την εγκυμοσύνη; Αιτία πρόκλησης αυτισμού;“

Πως θα διαπιστώσετε πόση ακτινοβολία δέχεστε καθημερινά

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς έκθεσης για την προστασία του κοινού από τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασισμένοι σε νεότερες έρευνες που δείχνουν ότι μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας οδηγούν μακροπρόθεσμα σε σοβαρές επιπτώσεις υγείας.

 • Μπορείτε να μετρήσετε την ακτινοβολία που δέχεστε από ασύρματες συσκευές, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α. ενοικιάζοντας τον μετρητή ακτινοβολίας Gigahertz HF38B (70 ευρώ η διήμερη ενοικίαση – δωρεάν μεταφορικά).
 • Μπορείτε να μετρήσετε την ακτινοβολία που δέχεστε από καλώδια ΔΕΗ, ηλεκτρικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. ενοικιάζοντας τον μετρητή ακτινοβολίας Gigahertz NFA30M (70 ευρώ η διήμερη ενοικίαση – δωρεάν μεταφορικά).
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης της κατοικίας σας από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ακτινοβολιών χαμηλών συχνοτήτων (από καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.), μετρήσεις ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων σε ένα ευρύτερο φάσμα (εντοπισμός περισσότερων πηγών ακτινοβολίας), μετρήσεις στατικού μαγνητισμού και ραδιενέργειας και εξατομικευμένη μελέτη με προτάσεις μείωσης των επιπέδων ακτινοβολίας στον κάθε χώρο (ενδεικτικό κόστος της υπηρεσίας : 160 ευρώ + Φ.Π.Α ).

Πώς να προστατεύσετε τα γεννητικά σας όργανα από τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

 • Αποφύγετε να έχετε το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη σας (ή σε άλλο σημείο κοντά στα γεννητικά σας όργανα) ακόμη και όταν μιλάτε από hands free. Η πρακτική αυτή, στην οποία εστιάζεται και η ενημερωτική καμπάνια “Save the Males” του οργανισμού EM Radiation Research Trust, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της γονιμότητας με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες.
 • Αν χρησιμοποιείτε laptop αποφύγετε να το τοποθετείτε πάνω στο σώμα σας, καθώς σας εκθέτει σε ανεβασμένα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων λόγω της μπαταρίας, των καλωδίων και των ηλεκτρικών τους κυκλωμάτων, αλλά και σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων λόγω των κεραιών Wi-Fi. Προτείνουμε να προμηθευτείτε εξωτερικό ενσύρματο πληκτρολόγιο και κάποια βάση για το laptop, η οποία ανυψώνει την οθόνη στο εργονομικά σωστό ύψος του κεφαλιού. Επίσης προτιμάτε να το λειτουργείτε μόνο με την μπαταρία του.
 • Απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop, tablet και κινητού όταν δεν σας είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ!
 • Σε περίπτωση που δεν θέλετε να απενεργοποιήσετε τις ασύρματες κεραίες των smartphone, tablet ή laptop σας προτείνουμε να προμηθευτείτε ανακλαστικά/απορροφητικά υλικά που παρέχουν διάφορες εταιρείες για την προστασία των γεννητικών οργάνων, π.χ. δίσκος Defenderpad (www.defenderpad.com), υφάσματα και ποδιές Belly Armor (www.bellyarmor.com), ή ύφασματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης της Home Biology.

 • Αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου (Ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router - τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline τους βάζετε σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων όπου θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ).
 • Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο σας με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα) ή τουλάχιστον με κάποιο ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας σε stand by (π.χ. συγκεκριμένα μοντέλα Gigaset ECO DECT που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+ ).
 • Στην περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου και της ασύρματης σύνδεσης του ίντερνετ, σας συμβουλεύουμε να τα απενεργοποιείτε τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες (ή τις ώρες ύπνου γενικότερα) και να τα τοποθετήσετε σε σημεία μακριά από χώρους υψηλής χρήσης.
 • Αν καταγράψετε ανεβασμένες τιμές ακτινοβολίας εξαιτίας καλωδίων ΔΕΗ, πινάκων κλπ προτείνουμε να αυξήσετε την απόσταση σας από τις πηγές ή να ζητήσετε τις συμβουλές μας για τα υλικά μαγνητικής θωράκισης.
 • Αν καταγράψετε ανεβασμένες τιμές ακτινοβολίας εξαιτίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής ή ασύρματων συσκευών των γειτόνων μπορείτε να προστατευτείτε χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (μπογιές, υφάσματα κ.α.) που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό >99% λόγω της ειδική αγώγιμης σύνθεσης τους.

Δείτε περισσότερες προτάσεις για την μείωση της καθημερινής σας έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες..

Ακτινοβολίες και υπογονιμότητα - Σχετικά links

BioInitiative Report 2012, Electromagnetic Field Exposure Effects (ELF-EMF and RFR) on Fertility and reproduction

Ελευθεροτυπία: Αυξάνεται η υπογονιμότητα στην Ελλάδα

17% το ποσοστό υπογονιμότητας στην Ελλάδα

Το ανδρικό σπέρμα χάνει τη δύναμή του – Έρευνα

How Does Laptop Wi-Fi Affect Male Fertility?

Fertility and Wireless Devices

Cell Phone Use Linked to Male Infertility

Warning: Why You Should Avoid Using Your Laptop as Recommended

WiFi “Laptops” affect male fertility

Laptop Wi-Fi said to nuke sperm

Sperm vs Cell Phone (video)

Heavy mobile use 'damages sperm'

Mobilize (documentary that explores the potential long-term health effects from cell phone radiation, including cancer and infertility)

Male Infertility Linked to Cell Phone EMF Exposure

Radiation from cell phones linked to erectile dysfunction

Radiation from WiFi connections can reduce sperm activity in up to a quarter of men, study finds

Is cell phone radiation a risk factor for female infertility?

 

 

[1] Το ανδρικό σπέρμα χάνει τη δύναμή του – Έρευνα, http://www.econews.gr/2012/12/05/sperma-andras-spermatozoaria/

[2] Mobile Phones, Dementia, reproductive, neurological & cognitive effects, Alasdair & Jean Philips

[3] Ελευθεροτυπία, Αυξάνεται η υπογονιμότητα στην Ελλάδα, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=331520

[4] 17% το ποσοστό υπογονιμότητας στην Ελλάδα, http://www.care.gr/post/3279/17-to-pososto-ypogonimotitas-stin-ellada

[5] Evaluation of the effect of using mobile phones on male fertility, Wdowiak2007

[6] Effects of the exposure to mobile phones on male reproduction: a review of the literature. La Vignera, 2011

[7] The effect of pulsed 900-MHz GSM mobile phone radiation on the acrosome reaction, head morphometry and zona binding of human spermatozoa, Falzone 2011

[8] Effects of electromagnetic radiation from a cellular phone on human sperm motility: an in vitro study. Erogul 2006

[9] Mobile Phone Radiation Induces Reactive Oxygen Species Production and DNA Damage in Human Spermatozoa In Vitro, De Iuliis 2009

[10] Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study, Agarwal 2008

[11] Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study, Agarwal 2009

[12] Radio frequency electromagnetic radiation (RF-EMR) from GSM (0.9/1.8GHz) mobile phones induces oxidative stress and reduces sperm motility in rats, Mailankot 2009

[13] Effects of cellular phone emissions on sperm motility in rats, Yan 2007

[14] Is there a relationship between cell phone use and semen quality?, Fejes 2005

[15] Impact of radio frequency electromagnetic radiation on DNA integrity in the male germline, Aitken 2005

[16] Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study, Agarwal 2008

[17] Mobile Phone Radiation Induces Reactive Oxygen Species Production and DNA Damage in Human Spermatozoa In Vitro, De Iuliis 2009

[18] Wolfgang Maes, Science – really;, Συνέδριο 2006 «Building Biology – Architecture – Environmental Medicine»

[19] Preliminary study on the induction of sperm head abnormalities in mice, Mus musculus, exposed to radiofrequency radiations from global system for mobile communication base stations, Otitoloju 2010

[20] Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation Avendaño 2012

[21] Radar radiation damages sperm quality, Ye 2007

[22] RF radiation-induced changes in the prenatal development of mice, Magras, Xenos 1997

[23] Exposure to magnetic fields and the risk of poor sperm quality, Li 2010

[24] BioInitiative 2012, Electromagnetic Field Exposure Effects (ELF-EMF and RFR) on Fertility and reproduction

[25] Fertility and Wireless Devices, http://www.electronicsilentspring.com/primers/fertility/fertility-wireless-devices/

[26] Effects of mobile phone radiation on serum testosterone in Wistar albino rats. Meo 2010

[27] Effects of exposure to a mobile phone on sexual behavior in adult male rabbit: an observational study, Salama 2010

[28] Effects of exposure to a mobile phone on testicular function and structure in adult rabbit, Salama 2010

[29] Circadian alterations of reproductive functional markers in male rats exposed to 1800 MHz radiofrequency, Qin 2014

[30] Study on testicle tissue of rats in extremely low frequency electromagnetic fields, Ζhang 2009

[31] Effects of extremely low frequency electromagnetic fields on testes in guinea pig Farkhad 2007

[32] Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study, Agarwal 2008

[33] Mobile Phones, Dementia, reproductive, neurological & cognitive effects, Alasdair & Jean Philips

[34] The effects of microwave emitted by cellular phones on ovarian follicles in rats, Gul 2009

[35] Is cell phone radiation a risk factor for female infertility? http://www.saferemr.com/2014/03/is-cell-phone-radiation-risk-factor-for.html

 

Η γνώμη σας μας βοηθά να
σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες

Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση ή κάτι να ρωτήσετε για την σελίδα;
Οι πληροφορίες στη σελίδα είναι χρήσιμες; Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;
Μήπως η σελίδα φορτώνει αργά; Είναι κάτι άλλο που δεν λειτουργεί σωστά;
Μήπως το κείμενο είναι πολύ μεγάλο ή δεν το καταλαβαίνετε;
Τι άλλο θα θέλατε να υπάρχει σε αυτήν τη σελίδα;

 

 

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους χώρους τους και την μείωση της επιβάρυνσης από αυτά.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Home Biology

Υπηρεσίες και προϊόντα, βασισμένα στις αρχές της Βιολογίας Κτιρίων (Building Biology), της επιστήμης που μελετά τους επιβαρυντικούς παράγοντες στο εσωτερικό περιβάλλον διαβίωσης

Ενημέρωση

Η μεγαλύτερη ελληνική πηγή πληροφόρησης για τις σύγχρονες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία

Μετρήσεις

Πωλήσεις/ενοικιάσεις μετρητών ακτινοβολίας και Έλεγχοι Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας από τον Νο1 ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Λύσεις

Πρωτοποριακά υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης και οδηγοί με απλές συμβουλές για την μείωση της καθημερινής έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Βρείτε περισσότερα άρθρα για το θέμα που σας ενδιαφέρει και πλοηγηθείτε γρήγορα σε βασικές σελίδες:

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας και πώς να την μειώσετε, με τη βοήθεια μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Περισσότερα..

Ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας

Μετρήστε εύκολα και οικονομικά την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές ενοικιάζοντας αξιόπιστους και απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας

Περισσότερα..

Προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης

Προστατευτείτε από την ακτινοβολία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων συσκευών κ.α. με θήκες, καλύμματα, μπογιές, κουρτίνες, μεμβράνες τζαμιών, κουνουπιέρες και πλέγματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν/απορροφούν τις ακτινοβολίες ποσοστό >90%

Περισσότερα..

E-shop

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Απλοί στη χρήση μετρητές για την εύκολη για την καταγραφή της ακτινοβολίας από όλες τις πηγές! 

 Μετρητές ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. 

Μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi κ.α.  

Μετρητές ραδιενέργειας από ραδόνιο, ραδιενεργά δομικά υλικά κ.α.

 (στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα δείτε μόνο τους μετρητές ακτινοβολίας που είναι διαθέσιμοι και για ενοικίαση)  

 • HF32D
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Η οικονομική επιλογή για την μέτρηση της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ασύρματα τηλέφωνα κ.α.
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  295€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 •  
 • HF38B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Κορυφαία επιλογή για την μέτρηση της ασύρματης ακτινοβολίας!
  Κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
  Διαφορετικό ηχητικό σήμα για την αναγνώριση των πηγών ασύρματης ακτινοβολίας
 • Τιμή αγοράς
  499€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • HF58B
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • Ίδια χαρακτηριστικά με τον HF38B
  Επιπλέον αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων (μόνο σε σύνδεση με τον NFA30M)
 • Τιμή αγοράς
  849€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  85€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  65€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • NFA30M
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Η καλύτερη επιλογή για μέτρηση μαγνητικών πεδίων από καλώδια ΔΕΗ χαμηλής/μέσης τάσης, μετασχηματιστές κ.α.
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Αποθήκευση μετρήσεων, υπολογισμός μέσου όρου έκθεσης και δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  1285€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Δωρεάν επανενοικίαση μετά από θωράκιση χώρου
 • ΜΕ3030Β
 • Gigahertz (Γερμανία)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Η οικονομική επιλογή για μέτρηση της ακτινοβολίας από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
  Μέτρηση ηλεκτρικού κ' μαγνητικού πεδίου στον ένα άξονα
 • Τιμή αγοράς
  159€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • TRIFIELD TF2
 • Alphalab (ΗΠΑ)
 • Μέτρηση μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω κατανάλωσης ρεύματος)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια ΔΕΗ, καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων
  από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.
 • All in one μετρητής για την γρήγορη εκτίμηση της επιβάρυνσης από όλες τις κύριες πηγές ακτινοβολίας!
  Τρισδιάστατη μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  Προτείνεται για την μέτρηση ακτινοβολίας από καλώδια υψηλής τάσης / πυλώνες της ΔΕΗ
 • Τιμή αγοράς
  259€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  75€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  55€
 • Body Voltage
 • Peaktech (Γερμανία)
 • Μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων
  από καλώδια σε τοίχους, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. (λόγω τάσης)
 • Εναλλακτικός τρόπος μέτρησης της επιβάρυνσης από ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από καλώδια συνδέοντας το σώμα σας με γείωση
  Δεν ενδείκνυται για εξωτερικές μετρήσεις
 • Τιμή αγοράς
  199€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  45€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  30€
 • RD1212
 • Quartarad (Ρωσία)
 • Μέτρηση ραδιενέργειας
  από δομικά υλικά (πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.
 • Αξιόπιστος μετρητής για την εύκολη και γρήγορη καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας
  Δωρεάν εφαρμογή RadexRead για την αποθήκευση και χαρτογράφηση των μετρήσεων ραδιενέργειας
  Ηχητικός συναγερμός
 • Τιμή αγοράς
  329€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  65€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  45€
 • Corentium Home
 • Airthings (Νορβηγία)
 • Μέτρηση ραδονίου
  από υπέδαφος, δομικά υλικά κ.α.
 • Ο πιο γρήγορος (εβδομαδιαίο δείγμα) αλλά αξιόπιστος τρόπος για την μέτρηση του καρκινογόνου ραδονίου στο χώρο σας
  Υπολογισμός ημερησίων, εβδομαδιαίων και συνολικών μέσων όρων έκθεσης
  Δυνατότητα εκτύπωσης αποτελεσμάτων
 • Τιμή αγοράς
  249€
 • Τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης
  55€
 • Τιμή διήμερης ενοικίασης
  -

Εκπτώσεις στις τιμές επανενοικίασης όλων των μετρητών ακτινοβολίας!

Σταθερή τιμή εβδομαδιαίας επανενοικίασης 40 ευρώ! - Σταθερή τιμή 2ήμερης επανενοικίασης 25 ευρώ! 

Εκπτώσεις στην ταυτόχρονη ενοικίαση των κορυφαίων μετρητών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων!

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF58B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 115 ευρώ (45 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 95 ευρώ (25 ευρώ έκπτωση!)

Σετ μέτρησης υψηλών & χαμηλών συχνοτήτων HF38B+NFA30M: εβδομαδιαία ενοικίαση 95 ευρώ (55 ευρώ έκπτωση!) - 2ήμερη ενοικίαση 75 ευρώ (35 ευρώ έκπτωση!)

 Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα ενοικίασης των μετρητών ακτινοβολίας!  

Ενημερωθείτε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας τα καλώδια της ΔΕΗτις ασύρματες συσκευέςτη ραδιενέργειατο ραδόνιογύρω σας - Πως θα μετρήσετε την ακτινοβολία και πως θα προστατευτείτε

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Περισσότερα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ασύρματες συσκευές

 • Ασύρματες είναι οι συσκευές που διαθέτουν κεραίες Wi-Fi, Bluetooth, DECT όπως ασύρματα μόντεμ, βάσεις ασύρματων τηλεφώνων (δικές σας ή των γειτόνων σας)baby monitors, laptop, tablet, έξυπνες συσκευές που εκπέμπουν ακόμα και σε κατάσταση αναμονής (stand by) κ.α.
 • Νέες έρευνες έχουν συνδέσει τις ασύρματες ακτινοβολίες με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία κ.α.
 • Οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πιθανά καρκινογόνα, ενώ σύμβουλοι του ΠΟΥ πλέον ζητούν την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens).
 • Μετρήστε την ακτινοβολία που δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές σας ή αυτές των γειτόνων σας με έναν μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων (η πρόταση μας: μετρητής Gigahertz HF38B – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 499 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.
 • Μειώστε την ακτινοβολία που δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων με πρωτοποριακά προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης - βάφοντας τοίχους/οροφές με μπογιές, κουνουπιέρες στα κρεβάτια, πλέγμα κάτω από το δάπεδο ή μεταλλιζέ ύφασμα κάτω από χαλί ή μοκέτα κ.α.

 • Θωρακίστε το ασύρματο μόντεμ / τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου ή άλλη ασύρματη συσκευή συνεχούς εκπομπής με τις θήκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

 • Προστατεύστε τα ευπαθή γεννητικά όργανα ή το έμβρυο (σε περίπτωση εγκυμοσύνης) από την ακτινοβολία των smartphone/tablet/laptop με τα καλύμματα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Περισσότερα για τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ

Καλώδια και μετασχηματιστές ΔΕΗ

 • Τα καλώδια της ΔΕΗ αποτελούν την κύρια πηγή μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων - πιθανά καρκινογόνα με βάση έρευνες για διπλασιασμό παιδικής λευχαιμίας σε επίπεδα που καταγράφονται συχνά, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
 • Πιο συχνή αιτία ανεβασμένων μαγνητικών πεδίων είναι τα εναέρια ή υπόγεια καλώδια χαμηλής τάσης, που υπάρχουν παντού (ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όταν βρίσκονται πολύ κοντά στις κατοικίες, στην ίδια πλευρά του δρόμου και κοντά σε μετασχηματιστές).
 • Κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης (μεταλλικοί πυλώνες), εκτός από μαγνητικά πεδία, καταγράφουμε επίσης ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία (συνήθως μόνο σε εξωτερικούς χώρους).
 • Μετρήστε την ακτινοβολία από τα καλώδια της ΔΕΗ με έναν μετρητή ακτινοβολίας χαμηλών συχνοτήτων (η πρόταση μας για καλώδια χαμηλής/μέσης τάσης: μετρητής Gigahertz NFA30M – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση,  1285 ευρώ αγορά / η πρόταση μας για καλώδια υψηλής τάσης: μετρητής Trifield TF2 – 55 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 75 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 259 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.
 • Τα ηλεκτρικά πεδία από καλώδια υψηλής/μέσης τάσης δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κατοικιών (εξαίρεση οι ξύλινες κατοικίες ή δίπλα σε παράθυρα) και εξωτερικά μπορούμε να τα αποφύγουμε κάτω από δέντρα, κάτω από πέργκολες με αναρριχητικά φυτά ή πλέγμα θωράκισης κ.α.
 • Μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας στα μαγνητικά πεδία μειώνοντας τις ώρες παραμονής μας στα πιο επιβαρυμένα σημεία ή αλλάζοντας την χρήση των χώρων ή την διάταξη των επίπλων έτσι ώστε τα σημεία υψηλής χρήσης (κρεβάτι, γραφείο, καθιστικό) να μην βρίσκονται στα πιο επιβαρημένα σημεία.
 • Η θωράκιση των μαγνητικών πεδίων γίνεται με φύλλα κραμάτων μετάλλων υψηλής μαγνητικής διαπερατότητας, έχει μεγάλο κόστος και δεν εγγυάται την επίτευξη υψηλού ποσοστού θωράκισης (επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες). Πρώτα προτείνουμε να εξετάζονται οι λύσεις απομάκρυνσης των καλωδίων σε συνεννόηση με την τοπική ΔΕΔΔΗΕ (όταν δέχεται να κάνει εργασίες, με το κόστος να επιβαρύνει τον καταναλωτή).

Περισσότερα για τα καλώδια και τους υποσταθμούς ρεύματος

Ραδιενέργεια

 • Ραδιενέργεια παράγεται από το υπέδαφος, δομικά υλικά (κεραμικά πλακάκια, πάγκοι γρανίτη, τούβλα, τσιμέντο, ελαφρόπετρα, πέτρες από ηφαιστειακή τέφρα, φωσφογύψος κ.α.), ιατρικά μηχανήματα, κεραμικά σκεύη, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, εργοστασίων τσιμέντου, αλουμίνας και φωσφορικών λιπασμάτων, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη κ.α.
 • Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να προκληθούν και εξαιτίας διαρροών από σταθμούς πυρηνικής ενέργειας (143 εργοστάσια στην Ευρώπη με κοντινότερα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχία - προσεχώς και σε Τουρκία).
 • Μετρήστε τα επίπεδα ραδιενέργειας στο χώρο σας με ένα μετρητή ραδιενέργειας (η πρόταση μας: o μετρητής Geiger Quartarad RD1212 – 45 ευρώ 2ημερη ενοικίαση, 65 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 329 ευρώ αγορά) ή ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology.

Περισσότερα για τη ραδιενέργεια

Ραδόνιο

 • Ραδιενεργό αέριο που εκλύεται από το υπέδαφος και υπάρχει παντού – στην Ελλάδα καταγράφονται ανεβασμένες τιμές ραδονίου σε ~10% των κατοικιών!
 • Επιβαρύνονται περισσότερο οι χαμηλοί όροφοι και τα υπόγεια, ιδιαίτερα σε περιοχές με ανεβασμένε επίπεδα ραδονίου – βρείτε την περιοχή σας στον χάρτη με τα επίπεδα ραδονίου στην Ελλάδα.
 • Ανήκει στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα και είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα (πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο).
 • Μετρήστε τα επίπεδα ραδονίου στο χώρο σας με τον μετρητή Corentium Home – 55 ευρώ εβδομαδιαία ενοικίαση, 249 ευρώ αγορά.
 • Τα ανεβασμένα επίπεδα ραδονίου αντιμετωπίζονται με καλύτερο αερισμό των χώρων,  ανοίγοντας περισσότερο τα παράθυρα ή εγκαθιστώντας σύστημα τεχνητού εξαερισμού και με το σφράγισμα ενδεχόμενων ρωγμών σε τοίχους, δάπεδα και σωληνώσεις.

Περισσότερα για το ραδόνιο

Δεκάδες γνωστές και άγνωστες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας

 • Ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται και σε μία πληθώρα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από  άλλες πηγές όπως έξυπνοι μετρητές ρεύματος, συστήματα συναγερμού, φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, εσωτερική ηλεκτρική καλωδίωση, ηλεκτρολογικοί πίνακες, φωτιστικά φθορισμού, ηλεκτρικές συσκευές χωρίς γείωση / με μοτέρ / με μετασχηματιστή, μαγνητισμένο χάλυβα σε σκυρόδεμα κ.α.
 • Μετρήστε την ακτινοβολία που δέχεστε από όλες τις εμφανείς και μη πηγές ακτινοβολίας ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης της κατοικίας ή του χώρου εργασίας από μηχανικό της Home Biology.

Περισσότερα για τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης

Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά σας

Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά σας;

Βρείτε τις πλησιέστερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στους χώρους σας βάζοντας την διεύθυνση σας στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Πόση ακτινοβολία δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας

Πόση ακτινοβολία δέχεστε από τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας;

Δείτε πως θα εντοπίσετε και θα μετρήσετε την ακτινοβολία από τα ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi  μόντεμ, baby monitor και άλλες ασύρματες συσκευές των γειτόνων σας (ενεργοποιήστε τους υπότιτλους). 

Πως θα μειώσετε την έκθεση σας σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Πως θα μειώσετε την έκθεση σας σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό με συμβουλές προστασίας από τις πιο συνηθισμένες πηγές ακτινοβολίας σήμερα.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος καθημερινά σε ένα μείγμα ακτινοβολιών:

 • Ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (ασύρματα) από κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες – δείτε που υπάρχουν κοντά σας κάνοντας κλικ εδώ - έρχονται και τα νέα δίκτυα 5G με δεκαπλάσιες κεραίες), έξυπνες συσκευές, bluetooth, έξυπνους μετρητές, συστήματα συναγερμού, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματες κονσόλες παιχνιδιών, κεραίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, ραντάρ, baby monitor κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων από μετασχηματιστές και καλώδια ΔΕΗ, καλώδια οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συστήματα θέρμανσης κ.α. (μη ιονίζουσα ακτινοβολία)
 • Ραδιενέργεια (σωματίδια α, β, ακτινοβολία γ, Χ) από δομικά υλικά,  ακτινογραφίες, υπέδαφος, ραδόνιο, πυρηνικά ατυχήματα κ.α. (ιονίζουσα ακτινοβολία)
Πως μπορώ να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;