Δεν έχετε προσθέσει κάτι ακόμη στη λίστα σας!

Συχνές ερωτήσεις

Οδηγός αγοράς υλικών ηλεκτρομαγνητικής προστασίας / θωράκισης χώρων + Συχνές ερωτήσεις

Τα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης είναι μπογιές, υφάσματα, μεμβράνες τζαμιών, πλέγματα κ.α. που περιέχουν μέταλλα/ορυκτά που ανακλούν/απορροφούν τις ακτινοβολίες από κεραίες, ασύρματες συσκευές κ.α. σε ποσοστά >90%.

 1. Πότε προτείνεται χρήση υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης;
 2. Που εφαρμόζονται συνήθως λύσεις ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης;
 3. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειώσω την έκθεση μου σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;
 4. Πώς θωρακίζω ηλεκτρομαγνητικά το χώρο μου;
 5. Είναι ακριβά τα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης;
 6. Είναι εύκολη η τοποθέτηση των υλικών θωράκισης;
 7. Είναι ασφαλή τα υλικά θωράκισης;
 8. Τι διάρκεια ζωής έχουν τα υλικά θωράκισης;
 9. Τι ποσοστά μείωσης της ακτινοβολίας επιτυγχάνουν τα υλικά θωράκισης;
 10. Πως θωρακίζω το χώρο μου από την ακτινοβολία της γειτονικής κεραίας κινητής τηλεφωνίας (ή άλλες κεραίες ραδιοτηλεοπτικές, ραντάρ κ.α.);
 11. Είναι αλήθεια ότι αν βρίσκομαι κάτω από την κεραία δεν δέχομαι ακτινοβολία;
 12. Να βάλω κουρτίνες ή μεμβράνες θωράκισης στα παράθυρα;
 13. Να χρησιμοποιήσω πλέγμα η μπογιά σε εξωτερικό τοίχο;
 14. Να θωρακίσω μόνο τους τοίχους, οροφές, δάπεδα παράθυρα που βλέπουν προς τις πηγές ακτινοβολίας;
 15. Γιατί προτείνετε την ολόπλευρη θωράκιση ενός χώρου;
 16. Πως γίνεται συνήθως η ολόπλευρη θωράκιση ενός χώρου;
 17. Τι λύση θωράκισης προτείνετε στο στάδιο κατασκευής/ανακαίνισης μιας κατοικίας;
 18. Δεν μπορώ να θωρακίσω ένα χώρο βάζοντας αλουμινόχαρτο, συρματόπλεγμα, κοτετσόσυρμα κ.α.;
 19. Πως θωρακίζω τον χώρο από την ακτινοβολία του ηλεκτρικού πίνακα, καλωδίων ΔΕΗ, μετασχηματιστών;
 20. Πως θα μετρήσω τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο χώρο μου για να δω αν υπάρχει λόγος θωράκισης ή να διαπιστώσω ότι υπήρξε μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας μετά από εργασίες θωράκισης;
 21. Αν δεν έχει σήμα το κινητό μου, δεν σημαίνει ότι έχω χαμηλές τιμές ακτινοβολίας;
 22. Από τις μπάρες του σήματος δικτύου κινητής ή Wi-Fi, μπορώ να διαπιστώσω αν υπήρξε μείωση της ακτινοβολίας μετά από θωράκιση;
 23. Αν θωρακίσω το χώρο μου δεν θα πιάνει το κινητό μου;
 24. Αν δεν έχω καλό σήμα δεν θα δέχομαι πιο πολύ ακτινοβολία από το κινητό μου;
 25. Αν θωρακίσω το χώρο μου δεν εγκλωβίζω την ακτινοβολία από τις δικές μου συσκευές;
 26. Αν θωρακίσω το χώρο μου δεν θωρακίζω και τα φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία;
 27. Πρέπει να γειωθούν τα υλικά θωράκισης;
 28. Πως γίνεται η γείωση των προϊόντων θωράκισης;
 29. Τι είναι ο κλωβός Faraday, πως μπορώ να τον κατασκευάσω και που χρησιμεύει;
 30. Γιατί να αγοράσω από την Home Biology
 

Τα προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης προτείνονται όταν δεν μπορούμε να απομακρύνουμε ή αντικαταστήσουμε την πηγή ακτινοβολίας (π.χ. κεραία κινητής τηλεφωνίας, ασύρματες συσκευές δικές μας ή των γειτόνων, ηλεκτρολογικός πίνακας κ.α.) ή η μείωση της έκθεσης που επιτυγχάνουμε με άλλες μεθόδους δεν είναι επαρκής.

Η ηλεκτρομαγνητική θωράκιση αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της μελλοντικής παρουσίας νέων ασύρματων πηγών ακτινοβολίας (π.χ. νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νέες ασύρματες συσκευές γειτόνων, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοερασιτεχνών, δίκτυα ίντερνετ ευρείας κάλυψης WI-MAX, ραδιοδίκτυα ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, νέα ραντάρ και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές).

 • Σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α. (πιο επιβαρημένα τα δωμάτια με παράθυρα που έχουν οπτική επαφή με την κεραία).

 • Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών λόγω της παρουσία πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων ασύρματου ίντερνετ.

 • Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ο αριθμός των κεραιών κάθε τύπου αναμένεται να αυξηθεί μετά την νέα υπουργική απόφαση που διευκολύνει και απλοποιεί την αδειοδότηση τους)

 • Στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι.

 • Σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, μαιευτήρια, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας παιδιών, εμβρύων, εγκύων, ασθενών και ηλικιωμένων στις ασύρματες ακτινοβολίες.

 • Σε ξενοδοχεία, Spa, ιατρικά κέντρα, θεραπευτήρια κλπ που θέλουν να δημιουργήσουν χώρους μηδενικής ασύρματης ακτινοβολίας για τους συνειδητοποιημένους ως προς τις τεχνητές ακτινοβολίες πελάτες τους.

 • Σε γραφεία όπου λόγω της πληθώρας γειτονικών ασύρματων σημάτων υποβαθμίζεται η ποιότητα των ασύρματων εταιρικών δικτύων.

 • Σε κατοικίες κατασκευασμένες από ξύλο ή με λεπτούς τοίχους, στις οποίες οι ασύρματες ακτινοβολίες διεισδύουν ευκολότερα.

“Μια κύρια σύγχρονη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τεχνητό ηλεκτρομαγνητικό νέφος. Αυτή η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, γιατί διαφεύγει τον εντοπισμό της από τις αισθήσεις μας – μια συνθήκη που προκαλεί μια περιφρονητική στάση σε σχέση με την ανάγκη για την προσωπική μας προστασία. Κι όμως, η φύση του φαινομένου αυτού είναι τέτοια που κυριολεκτικά δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμε” Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

1) Για την θωράκιση από εξωτερικές ασύρματες πηγές ακτινοβολίας (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματες συσκευές γειτόνων) η μεγαλύτερη μείωση θα επιτευχθεί θωρακίζοντας τις πλευρές (τζάμια, τοίχους, οροφές, δάπεδα) που βλέπουν προς την πηγή.

Θωρακίζοντας και τις υπόλοιπες πλευρές των χώρων, αντιμετωπίζετε και την διείσδυση δευτερευόντων πηγών ακτινοβολίας αλλά και της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων, οπότε εξασφαλίζετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ποσοστά μείωσης της ακτινοβολίας >90%.

Προτεραιότητα στη θωράκιση έχουν πάντα οι τοίχοι, οι οροφές και τα παράθυρα που βλέπουν σε εξωτερικούς χώρους ή συνορεύουν με γειτονικά διαμερίσματα καθώς έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάζονται από τωρινές και μελλοντικές πηγές ακτινοβολίας.

radiationshieldingcurtains

2) Για την προστασία από ασύρματες πηγές ακτινοβολίας (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας), τα παράθυρα (συνήθως τα πιο ευάλωτα σημεία διείσδυσης εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών), μπορούν να θωρακιστούν τοποθετώντας αυτοκόλλητης μεμβράνη θωράκισης ή κουρτίνα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Η πιο συνηθισμένη λύση για τους τοίχους και τις οροφές είναι η μπογιά θωράκισης (εσωτερικά ή εξωτερικά). Βάφουμε τις πλευρές που βλέπουν προς την πηγή (π.χ. κεραία κινητής τηλεφωνίας, ασύρματες συσκευές γειτόνων κ.α.).

raditionshieldingpaint

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν πλέγματα θωράκισης.

Υψηλότερο ποσοστό θωράκισης, παρέχουν οι ταπετσαρίες θωράκισης ECO P60/P80/P100 (60-100dB, 4-36€/m2 ανάλογα με το είδος και την ποσότητα παραγγελίας, υλικά: οικολογικά επιμεταλλωμένος ψευδάργυρος, κυτταρινικός πολτός, ίνες πολυεστέρα) που μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικούς τοίχους και οροφές. Όπως και οι μπογιές ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι ταπετσαρίες έχουν καλή διαπνοή, δεν οξειδώνονται και είναι οικολογικές (πτητικές ουσίες θα υπάρχουν μόνο στην κόλλα που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ για τις μπογιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης οικολογική βαφή από πάνω).Η βασική διαφορά είναι τα υψηλότερα ποσοστά θωράκισης που παρέχουν οι ταπετσαρίες. Από την άλλη, οι ταπετσαρίες έχουν μεγαλύτερο κόστος τοποθέτησης και ενδεχομένως γρηγορότερη φθορά, τουλάχιστον στις άκρες.Αν χρειαστείτε συνεργείο για την εγκατάσταση μπογιάς ή ταπετσαρίας θωράκισης, επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα δάπεδα, που συνήθως θωρακίζονται όταν υπάρχει στον από κάτω χώρο κεραία Wi-Fi, ασύρματου τηλεφώνου, baby monitor, “έξυπνη” τηλεόραση, κλιματιστικό, φωτιστικό κ.α. μπορούν να θωρακιστούν χρησιμοποιώντας κάτω από το υπάρχον δάπεδο, ανοξείδωτο πλέγμα ή μπογιά θωράκισης ή τοποθετώντας κάποιο μεταλιζέ ύφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης κάτω από μοκέτα ή χαλί που θα καλύπτει όλο το δάπεδο του κάθε χώρου.

Πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

radiationshieldigncanopies

3) Για την θωράκιση των μαγνητικών πεδίων από μετασχηματιστές συσκευών, ηλεκτρολογικούς πίνακες, καλώδια ΔΕΗ κ.α. χρησιμοποιούνται φύλλα μετάλλων με υψηλή μαγνητική διαπερατότητα, τα οποία έχουν ωστόσο μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παράθυρα.

Οι τιμές κυμαίνονται χονδρικά στα 5-10€/m2 για μπογιές θωράκισης, 25-65€/m2 για μεμβράνες και κουρτίνες θωράκισης, 10-40€/m2 για πλέγματα και μεταλιζέ υφάσματα θωράκισης που χρησιμοποιούνται για την θωράκιση από ασύρματες πηγές (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, ασύρματες συσκευές γειτόνων κ.α.).

Αρκετά πιο ακριβό είναι το κόστος της μαγνητικής θωράκισης, όπου το πιο οικονομικό υλικό μαγνητικής θωράκισης που εισάγεται στην Ελλάδα από την Home Biology έχει κόστος ~150€/m2.

Η μπογιά θωράκισης που αποτελεί το πιο δημοφιλές υλικό, είναι μια απλή μαύρη μπογιά ακρυλικού τύπου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στις περισσότερες εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειες (τοίχους, οροφές, δάπεδα κ.α.) από οποιονδήποτε ελαιοχρωματιστή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη). Από πάνω βάφεται χωρίς δυσκολία, με συμβατικές πλαστικές ή ακρυλικές μπογιές (θα απαιτηθούν 1-4 χέρια κάλυψης ανάλογα με το τελικό χρώμα – π.χ. 3-4 χέρια για λευκό χρώμα). Ενδεικτικά, ο ελαιοχρωματιστής που συνεργαζόμαστε δίνει τιμές 5-10€/m2 για 4-5 χέρια βαφής.

Η μεμβράνη θωράκισης είναι αυτοκόλλητη, τοποθετείται εσωτερικά, κολλάει στο τζάμι με νερό και σαπούνι και έχει απλές οδηγίες τοποθέτησης. Αν επιθυμείτε να τοποθετηθεί από συνεργείο, υπάρχει χρέωση 80-90 ευρώ + ΦΠΑ για συνολικές επιφάνειες μέχρι 10m2.

Η κουρτίνα θωράκισης μπορεί να έρθει έτοιμη ραμμένη με επιπλέον χρέωση ανά κουρτίνα 29€ για κρέμασμα σε ράγα με άγκιστρα και 49€ για κρέμασμα σε κουρτινόξυ​λο.

Το πλέγμα μπορεί εύκολα να κολληθεί /καρφωθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους/δάπεδα ή πίσω από γυψοσανίδα.

Η ταπετσαρία μπορεί να κολληθεί σε εσωτερικούς τοίχους (ή πίσω από γυψοσανίδα) και να βαφτεί από πάνω αν επιθυμείτε άλλο τελικό χρώμα. Προτείνουμε να τοποθετείται από ταπετσέρη.

Οι κουνουπιέρες θωράκισης παραδίδονται έτοιμες για κρέμασμα από το ταβάνι.

Το υλικό μαγνητικής θωράκισης μπορεί εύκολα να κολληθεί /καρφωθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους/δάπεδα ή πίσω από γυψοσανίδα.

Τα υφάσματα θωράκισης κατασκευάζονται όλα από κοινά υλικά (βαμβάκι, πολυεστέρα, χαλκός, ασήμι κ.α.) και δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

Τα υφάσματα Naturell, Ultima, Voile, Evolution και New Daylite είναι επιπλέον πιστοποιημένα και με τα οικολογικά σήματα Oeko-Tex® Standard 100 και 1000 («Ύφασμα Εμπιστοσύνης-Ελεγμένο για επιβλαβείς ουσίες»).

Οι μεμβράνες θωράκισης έχουν μη τοξική μεταλλική επίστρωση που επιπλέον δεν διαρρέει στον αέρα.

Τα πλέγματα θωράκισης περιέχουν μόνο μη τοξικό ανοξείδωτο χάλυβα.Τα χρώματα θωράκισης της Yshield ελέγχονται τακτικά από την TÜV-SÜD για την περιεκτικότητα σε VOC (πτητικές οργανικές ενώσεις) και PAH (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες).

Όλες μπογιές θωράκισης είναι οικολογικές και δεν μυρίζουν καθώς με προτεινόμενο όριο πτητικών ουσιών 30 gr/lt, περιέχουν 0,1-0,2 gr/lt ανάλογα με τον τύπο.

Επίσης με όριο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων0,2 mg/kg οι βαφές θωράκισης περιέχουν μόνο 0.002 mg / kg, (100 φορές κάτω από το όριο για τα παιδικά παιχνίδια!).

Όλα τα χρώματα θωράκισης δεν περιέχουν διαλύτες, πλαστικοποιητές ή οποιαδήποτε άλλα προβληματικά συστατικά.

Τα συστατικά των βαφών θωράκισης είναι σχετικά κοινά, επιπλέον έχουν επιλεγεί προσεκτικά, ανεξάρτητα από την τιμή και σύμφωνα με την υψηλή ποιότητα και την ασφάλειά τους. Ο άνθρακας είναι το δεύτερο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα και το 15ο σε αφθονία χημικό στοιχείο στο φλοιό της Γης. Ο μαύρος άνθρακας που χρησιμοποιεί η Yshield είναι υψηλής ποιότητας, αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε συσκευασίες τροφίμων (π.χ. πλαστικά μπουκάλια γάλακτος), σε πλαστικά παιδικά παιχνίδια κ.α. Σε όλες αυτές τις χρήσεις, όπως και στην μπογιά θωράκισης, ο μαύρος άνθρακας είναι δεσμευμένος με άλλα συστατικά και δεν μπορεί να εισπνευστεί (επιπλέον ο μαύρος άνθρακας δεν αποτελεί αποδεδειγμένο καρκινογόνο ακόμη και για τους εργαζόμενους στην παραγωγή που εισπνέουν μεγάλες ποσότητες σκόνης μαύρου άνθρακα - πηγή  International Agency for Research on Cancer – IARC).  Ο γραφίτης, που περιέχεται στις μπογιές θωράκισης HSF54, HSF64, HSF74, αποτελεί την πιο γνωστή ορυκτή μορφή του άνθρακα (μαζί με το διαμάντι) και το βασικό συστατικό για την κατασκευή των κοινών μολυβιών, και έχει εξαιρετικά μικρή τοξικότητα για τους ανθρώπους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και να καταποθεί με ασφάλεια.

Οι βαφές θωράκισης δεν περιέχουν σαν συντηρητικό τα αμφιλεγόμενα CIT και νανοσωματίδια αργύρου αλλά μόνο με το MIT / BIT που έχει πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση, η οποία επιβεβαιώνεται τακτικά από πελάτες με χημικές ευαισθησίες. Ως εναλλακτική λύση, υπάρχει και η βαφή HSF74 που είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους συντηρητικά. 

Οι βαφές θωράκισης δεν περιέχουν μέταλλα, οπότε δεν οξειδώνονται και χρήζουν αντικατάστασης μόνο αν έχουν εμφανή φθορά (λόγω υγρασίας κ.α.).

Τα υφάσματα θωράκισης έχουν διαφορετικές αντοχές στα πλυσίματα ανάλογα με το είδος του υφάσματος (πιο ανθεκτικά τα υφάσματα Naturell, Voile, Ultima, Steel Twin, Steel Gray). Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να μην τα πλένετε όσο συχνά θα πλένατε τα συμβατικά υφάσματα.

Για την πλύση όλων των υφασμάτων θωράκισης σας προτείνουμε το υγρό απορρυπαντικό TEXCARE. Η ειδική οικολογική σύσταση του απορρυπαντικού που αναπτύχθηκε από τη Yshield, διατηρεί καλύτερα τα υφάσματα, εξασφαλίζει την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο ύφασμα (π.χ. μυρωδιά) και επιτυγχάνει την ελάχιστη εξασθένηση της θωράκισης μετά το πλύσιμο (1 λίτρο επαρκεί για 20 πλυσίματα - τιμή συσκευασίας 1 λίτρου = 19,90 ευρώ).

Οι μεμβράνες θωράκισης έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (>12 χρόνια) ωστόσο η διατήρηση της πρόσφυσης τους εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τρόπος και η συχνότητα καθαρισμού, η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες κ.α.

Το μεταλιζέ ύφασμα θωράκισης περιέχει χαλκό και νικέλιο που μπορούν να οξειδωθούν με τον χρόνο, ιδιαίτερα όταν έχουμε υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Αντίθετα, τα πλέγματα θωράκισης είναι ανοξείδωτα με πολύ αντοχή σε υγρασία και αλάτι.

Το ποσοστό μείωσης της ακτινοβολίας που επιτυγχάνει κάθε υλικό θωράκισης μετράται σε dB – ντεσιμπέλ και κυμαίνεται στα 20-100 Db όπου 20dB = 99% μείωση, 30dB=99,9% μείωση, 40dB=99,99% μείωση κ.ο.κ.).

Στη σελίδα κάθε προϊόντος μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά ποσοστά θωράκισης που επιτυγχάνονται ανά συχνότητα και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά θωράκισης με βάση τα πρότυπα IEEE Std 299- 2006 ή ASTM-D4935-10.

Σε υλικά θωράκισης που έχουν ανοίγματα/οπές όπως υφάσματα και πλέγματα, τα ποσοστά θωράκισης μειώνονται όσο ανεβαίνει η συχνότητα (μεγαλύτερη συχνότητα = μικρότερο μήκος κύματος). Παραδείγματα πιο υψηλών συχνοτήτων εκπομπής είναι τα ραντάρ ή τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Αντίθετα, σε υλικά θωράκισης όπου δεν υπάρχουν ανοίγματα/οπές όπως οι μεμβράνες, μπογιές και ταπετσαρίες, τα ποσοστά θωράκισης παραμένουν σχετικά σταθερά σε όλο το φάσμα των ασύρματων εφαρμογών.

Το πραγματικό ποσοστό μείωσης των ακτινοβολιών εξαρτάται από την ανάκλαση που παρέχει κάθε υλικό αλλά και από το ποσοστό κάλυψης των επιφανειών. Κάθε μη θωρακισμένο σημείο αποτελεί πιθανό σημείο διείσδυσης που μπορεί να μειώσει τοπικά ή συνολικά το αποτέλεσμα της θωράκισης.

Η χρήση των κύριων υλικών θωράκισης που παρέχουν ποσοστά θωράκισης 20-40dB (μπογιές, αυτοκόλλητες μεμβράνες, κουρτίνες, κουνουπιέρες και πλέγματα θωράκισης), με κάλυψη >50% των επιφανειών ενός χώρου, σημαίνει πρακτικά συνήθως μείωση τιμών ακτινοβολίας της τάξεως του 85-95%, λόγω μικρών ή μεγάλων διαρροών (πιθανά σημεία διείσδυσης: δάπεδο, πρίζες, ντουλάπες, λάστιχα τζαμιών, κλιματιστικά μηχανήματα κ.α.).

Για παράδειγμα με ένα σύνηθες ποσοστό θωράκισης 90%, τιμές ακτινοβολίας 1000μW/m2 θα πέσουν στα 100μW/m2 μετά τη θωράκιση.

Για υψηλότερα ποσοστά θωράκισης, που είναι επιθυμητά συνήθως όταν  καταγράφουμε τιμές >10000 μW/m2, προτείνεται η μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή μη θωρακισμένων πλευρών/σημείων ή/και η χρήση υλικών που παρέχουν θωράκιση >50dB (ταπετσαρίες, κουνουπιέρες και κουρτίνες θωράκισης) ή ο συνδυασμός υλικών (π.χ. 3 χέρια μπογιάς εσωτερικά + 3 χέρια εξωτερικά / μπογιά+πλέγμα / κουρτίνα+μεμβράνη).

Τα παράθυρα (συνήθως τα πιο ευάλωτα σημεία διείσδυσης εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών), μπορούν να θωρακιστούν τοποθετώντας αυτοκόλλητης μεμβράνη θωράκισης ή κουρτίνα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Η πιο συνηθισμένη λύση για τους τοίχους και τις οροφές είναι η βαφή θωράκισης (εσωτερικά ή εξωτερικά). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ταπετσαρίες θωράκισης (σε περιπτώσεις με πολύ υψηλές τιμές ακτινοβολίας) ή πλέγματα θωράκισης.

Πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Όλα τα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης προστατεύουν και από τις νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Μπορείτε να δείτε τα αντίστοιχα διαγράμματα θωράκισης  για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιούν κυρίως τα δίκτυα 5G δηλαδή τα 700MHz και τα 3500-3800 MHz.

Όσα υλικά θωράκισης δεν έχουν ανοίγματα/οπές όπως οι μπογιές, η ταπετσαρία και οι μεμβράνες θωράκισης διατηρούν τα ποσοστά θωράκισης ακόμη και σε υψηλότερες συχνότητες.

Σε υλικά θωράκισης που έχουν ανοίγματα/οπές όπως υφάσματα και πλέγματα, τα ποσοστά θωράκισης μειώνονται όσο ανεβαίνει η συχνότητα (μεγαλύτερη συχνότητα = μικρότερο μήκος κύματος).

Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται πλευρικά κυρίως στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων από το σημείο εκπομπής, επιβαρύνοντας περισσότερο τα δωμάτια που «βλέπουν» προς την κεραία.

Ωστόσο και τα κτίρια στα οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες δέχονται ένα (συνήθως μικρότερο) μέρος της ακτινοβολίας τους.

Ανάλογα με την κατεύθυνση των κεραιών μπορεί να επιβαρύνεται σημαντικά ο ακριβώς από κάτω όροφος.

Οι υπόλοιποι όροφοι του ίδιου κτιρίου επιβαρύνονται συνήθως κυρίως μέσω ανακλάσεων της ακτινοβολίας στα απέναντι κτίρια. Πιο επιβαρυμένα είναι τα σημεία που βλέπουν σε τζάμια.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο ή σε γειτονικά κτίρια προτείνουμε να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Οι μεμβράνες θωράκισης έχουν λίγο χαμηλότερο ποσοστό θωράκισης σε σχέση με τα περισσότερα υφάσματα για κουρτίνα θωράκισης, ωστόσο και οι δύο επιλογές καλύπτουν αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Επίσης, το ποσοστό θωράκισης στα υφάσματα (όπως και στα πλέγματα/σίτες) πέφτει όσο ανεβαίνει η συχνότητα (π.χ. νέα δίκτυα 5G), ενώ στις μεμβράνες θωράκισης παραμένει σχετικά σταθερό.

Στην πράξη, πολλές φορές μια μεμβράνη θωράκισης που τοποθετείται στο τζάμι και έχει μόνο μικρά σημεία διαρροής τα λάστιχα των τζαμιών, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια κουρτίνα που τοποθετείται σε κουρτινόξυλο με απόσταση από το παράθυρο και μεγαλύτερα σημεία διαρροής στο πλάι.

Από την άλλη, οι κουρτίνες θωράκισης μπορούν να καλύψουν και ολόκληρο τον τοίχο αν το επιθυμείτε (χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ράγα ή κουρτινόξυλο για όλη την πλευρά), οπότε μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε θωρακίσει με άλλο τρόπο και τους πλαϊνούς τοίχους π.χ. βάφοντας τους με μπογιά θωράκισης.

Σε σχέση με τις αυτοκόλλητες μεμβράνες, οι κουρτίνες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με ανοιχτά τα παράθυρα (βολικό το καλοκαίρι).

Επίσης μπορούν να μεταφερθούν σε περίπτωση μετακόμισης.

Τις κουρτίνες μπορείτε να τις παραγγείλετε να έρθουν ραμμένες στην διάσταση που επιθυμείτε και να τις κρεμάσετε μόνοι σας περνώντας τις σε ράγα ή σε κουρτινόξυλο.

Τις μεμβράνες μπορείτε να τις τοποθετήσετε μόνοι σας ή με την βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου συνεργείου (π.χ. συνεργεία που τοποθετούν αντηλιακές μεμβράνες σε κτίρια/αυτοκίνητα ή αυτοκόλλητες επιγραφές κλπ). Το συνεργείο προτείνεται ιδιαίτερα όταν έχετε να καλύψετε μεγάλα τζάμια.

Τέλος, η μεμβράνη θωράκισης RF Shield 26 έχει μικρότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο υλικού και συνήθως απαιτούνται και λιγότερα τετραγωνικά μέτρα υλικού αφού καλύπτονται μόνο τα τζάμια σε αντίθεση με τις κουρτίνες που καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, οπότε απαιτούνται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα υλικού, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο πελάτης θέλει η κουρτίνα να έχει πτυχώσεις.

Για εξωτερική χρήση είναι κατάλληλες οι μπογιές θωράκισης και τα πλέγματα θωράκισης.

Στις συχνότητες που εκπέμπουν τα τωρινά δίκτυα 2G, 3G, 4G, 5G (700-3800MHz), το πλέγμα V4A10 έχει το χαμηλότερο ποσοστό θωράκισης, και το ένα χέρι βαφής HSF54 έχει λίγο χαμηλότερο ποσοστό από το πλέγμα V4A03 που έχει το υψηλότερο ποσοστό θωράκισης.

Ωστόσο, σας προτείνουμε τα 2 ή 3 χέρια βαφής HSF54, που έχουν υψηλότερο ποσοστό θωράκισης από οποιοδήποτε πλέγμα, επιπλέον η μπογιά είναι πιο οικονομική και εύκολη στην τοποθέτηση. Βάφετε σε βαμμένη επιφάνεια χωρίς αστάρι (αστάρι χρειάζεται όταν η επιφάνεια δεν είναι βαμμένη ή είναι πορώδης / απορροφητική). 

Θωρακίζουμε τον τοίχο/οροφή που έχει εντοπιστεί η ασύρματη συσκευή του γείτονα (με μέτρηση ακτινοβολίας) ή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ασύρματη συσκευή,  βάφοντας με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Όταν η ασύρματη συσκευή του γείτονα βρίσκεται από κάτω , τα δάπεδα μπορούν να θωρακιστούν χρησιμοποιώντας κάτω από το υπάρχον δάπεδο, ανοξείδωτο πλέγμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ή μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ή τοποθετώντας κάποιο πολυεστερικό ύφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης κάτω από μοκέτα ή χαλί που να καλύπτει όλο το δάπεδο του κάθε χώρου.

Για την θωράκιση από εξωτερικές ασύρματες πηγές ακτινοβολίας (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματες συσκευές γειτόνων) η μεγαλύτερη μείωση θα επιτευχθεί θωρακίζοντας τα τζάμια, τους τοίχους και την οροφή που βλέπουν προς την πηγή.

Θωρακίζοντας και τις υπόλοιπες πλευρές των χώρων, αντιμετωπίζετε και την διείσδυση δευτερευόντων πηγών ακτινοβολίας αλλά και της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων, οπότε εξασφαλίζετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ποσοστά μείωσης της ακτινοβολίας >90%.

Προτεραιότητα στη θωράκιση έχουν πάντα οι τοίχοι, οι οροφές και τα παράθυρα που βλέπουν σε εξωτερικούς χώρους ή συνορεύουν με γειτονικά διαμερίσματα καθώς έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάζονται από τωρινές και μελλοντικές πηγές ακτινοβολίας.

ELECTROMAGNETICSHIELDING

Με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε καλύψει επαρκώς την πιο επιβαρυμένη πλευρά, η ολόπλευρη θωράκιση:

 • Αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της μελλοντικής παρουσίας νέων ασύρματων πηγών ακτινοβολίας (π.χ. νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νέες ασύρματες συσκευές γειτόνων, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοερασιτεχνών, δίκτυα ίντερνετ ευρείας κάλυψης WI-MAX, ραδιοδίκτυα ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, νέα ραντάρ και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές).

 • Προστατεύει και από την ακτινοβολία πηγών μέρους του τεχνητού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που δεν καταγράφεται στις μετρήσεις ακτινοβολίας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που συνήθως περιλαμβάνουν τις πιο κοινές ασύρματες εφαρμογές στο φάσμα των 30-3000ΜΗz (27-10000ΜΗz οι μετρήσεις της Home Biology).

 • Επιτυγχάνει πιο εύκολα ποσοστά μείωσης της ακτινοβολίας >90% καθώς αντιμετωπίζει και την διείσδυση δευτερευόντων πηγών ακτινοβολίας αλλά και της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων.

 • Οι λύσεις ολόπλευρης θωράκισης προτείνονται ιδιαίτερα στους χώρους των υπνοδωματίων, (καθώς οι τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές θεωρούνται πιο επιβαρυντικές τις κρίσιμες ώρες του ύπνου) και σε χώρους όπου λόγω θέσης, ύψους ορόφου και ανοιχτού ορίζοντα, είναι δυνητικά περισσότερο εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολίες από εξωτερικές κεραίες.

 • Μια συνολική λύση, την μείωση των τιμών ακτινοβολίας σε όλους τους χώρους ενός κτιρίου ή/και την προστασία τους από τωρινές και μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας, που έχει καλή αναλογία αποτελεσματικότητας θωράκισης/κόστους είναι η ολόπλευρη εξωτερική θωράκιση του κτιρίου (τοίχοι και δάπεδο ταράτσας) με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HSF54 (ποσοστό θωράκισης 37dB το ένα χέρι – 44dB τα 2 χέρια βαφής – κόστος ανά χέρι 6,5-7,9€/m2 ανάλογα με το πόσο λεία είναι η επιφάνεια) και η τοποθέτηση μεμβρανών RF Shield 26 (ποσοστό θωράκισης 26dB - κόστος 37€/m2) ή κουρτινών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (ποσοστό θωράκισης 25-57dB- κόστος 27-67€/m2) στα παράθυρα.

 • Εάν επιθυμείτε την μείωση των τιμών ακτινοβολίας σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. υπνοδωμάτια) ή/και την προστασία τους από τωρινές και μελλοντικές πηγές ακτινοβολίας, μία λύση που έχει καλή αναλογία αποτελεσματικότητας θωράκισης/κόστους είναι η ολόπλευρη εσωτερική βαφή τοίχων και οροφής με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HSF54 (ποσοστό θωράκισης 37dB το ένα χέρι – 44dB τα 2 χέρια βαφής– κόστος ανά χέρι ~6,5€/m2) και η τοποθέτηση μεμβρανών RF Shield 26 (ποσοστό θωράκισης 26dB - κόστος 37€/m2) ή κουρτινών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (ποσοστό θωράκισης 25-57dB- κόστος 27-67€/m2) στα παράθυρα.

 • Τα δάπεδα μπορούν να θωρακιστούν χρησιμοποιώντας κάτω από το υπάρχον δάπεδο, ανοξείδωτο πλέγμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης V4A10-V4A03 (ποσοστό θωράκισης 40-50dB - κόστος 10-23€/m2 ανάλογα με το είδος και την ποσότητα παραγγελίας) ή μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HSF54 (ποσοστό θωράκισης 37dB το ένα χέρι – 44dB τα 2 χέρια βαφής – κόστος ανά χέρι 6,5-7,9€/m2 ανάλογα με το πόσο λεία είναι η επιφάνεια) ή τοποθετώντας κάποιο πολυεστερικό ύφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (ποσοστό θωράκισης 100dB - κόστος 18-40€/m2 ανάλογα με το είδος και την ποσότητα παραγγελίας) κάτω από μοκέτα ή χαλί που να καλύπτει όλο το δάπεδο του κάθε χώρου.

 • Πρακτική λύση για τα υπνοδωμάτια αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (ποσοστό θωράκισης 25-50dB - κόστος 799-1699€ ανάλογα με το ύφασμα και το μέγεθος της κουνουπιέρας). Οι κουνουπιέρες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση παρά μόνο από το κάτω μέρος του κρεβατιού, ενώ μπορούν να μεταφερθούν και σε περίπτωση μετακόμισης ή χρήσης και σε άλλη κατοικία. Το κάτω μέρος του κρεβατιού ή του στρώματος μπορείτε να το καλύψετε με τα καλύμματα δαπέδου από ύφασμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.

Προτείνουμε τις ίδιες λύσεις με παραπάνω, με έμφαση στη θωράκιση του δαπέδου, αν έχετε γείτονες στους από κάτω χώρους.

Αν προγραμματίζετε εργασίες τοποθέτησης νέου δαπέδου, είναι μεγάλη και ίσως μοναδική ευκαιρία να προβείτε προηγουμένως σε ηλεκτρομαγνητική θωράκιση του δαπέδου (με μπογιά ή πλέγμα), καθώς είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί μελλοντικά όταν έχετε ήδη κλείσει τα δάπεδα, ενώ υπερτερεί σημαντικά έναντι της τοποθέτησης υφάσματος θωράκισης κάτω από χαλί ή μοκέτα. Η θωράκιση του δαπέδου μας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τις τωρινές και μελλοντικές εκπομπές των ασύρματων συσκευών των γειτόνων από κάτω.

Τo κοινό συρματόπλεγμα ή κοτετσόσυρμα λόγω του μεγάλου ανοίγματος οπών παρέχει χαμηλό ποσοστό θωράκισης, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες και δεν εφαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους.

Υλικά όπως το αλουμινόχαρτο είναι ακατάλληλα για χρήση ως μέσα θωράκισης καθώς δεν είναι διαπνέοντα, συγκρατούν την υγρασία (προκαλώντας μούχλα σε τοίχους) και οξειδώνονται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Οι παραπάνω πηγές παράγουν μαγνητικά πεδία λόγω της διαρροής τους με ρεύμα και ηλεκτρικά πεδία λόγω της ύπαρξης τάσης.

Θωράκιση μαγνητικών πεδίων

Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν τα περισσότερα υλικά ανεπηρέαστα. Ο μόνος τρόπος να θωρακιστούν είναι με την χρήση ειδικών πολύ ακριβών υλικών (>150€/τ.μ.).

Σε αντίθεση με τις ασύρματες ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων (π.χ. από κεραίες) οι οποίες ανακλώνται εύκολα από ειδικά αγώγιμα υλικά (μπογιές, μεμβράνες, κουρτίνες κλπ), στα μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων μπορούμε μόνο να εκτρέψουμε την πορεία τους.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης, επειδή έχουν πολύ υψηλή διαπερατότητα, «έλκουν» τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων αναγκάζοντας τις να περάσουν μέσα από αυτά, μειώνοντας έτσι τις τιμές μαγνητικών πεδίων στον υπόλοιπο χώρο.

Λόγω κόστους και περιορισμών στην εφαρμογή τους η χρήση τους προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλών τιμών ακτινοβολίας, όταν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την πηγή.

Υλικά όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος ή το αλουμίνιο δεν είναι κατάλληλα για την θωράκιση των μαγνητικών πεδίων όπως πολύς κόσμος πιστεύει, καθώς έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα ~1). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, κεραμικά κ.α. με πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα >2000).

Παραδείγματα περιπτώσεων που η μαγνητική θωράκιση είναι πιο αποτελεσματική είναι η θωράκιση τοίχου πίσω από ηλεκτρικό πίνακα ή ολόκληρου μηχανήματος που περιέχει μετασχηματιστή ή μοτέρ.

Όσα περισσότερα στρώματα τέτοιων υλικών τοποθετήσετε (ιδανικά με κάποιο διάκενο μεταξύ τους) τόσο περισσότερη η μείωση. Επίσης, επειδή τα υλικά θωράκισης έλκουν τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων, στα άκρα των επιφανειών θωράκισης θα καταγράφονται τοπικά υψηλότερες τιμές μαγνητικών πεδίων.

Στην περίπτωση των καλωδίων της ΔΕΗ η μαγνητική θωράκιση των καλωδίων ή ολόκληρου του χώρου που μας ενδιαφέρει δεν είναι συνήθως εφικτή ή πρακτική. Επιπλέον είναι πολύ ακριβή λύση και η αποτελεσματικότητα της δεν είναι εγγυημένη καθώς οι τιμές μαγνητικών πεδίων επηρεάζονται και από φαινόμενα όπως η ασύμμετρη κατανομή των φορτίων σε τριφασικά καλώδια ή η ύπαρξη κομμένων ουδετέρων αγωγών στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, ή/και η ύπαρξη ρευμάτων διαρροής (plumbing currents/ stray currents/ net currents) στις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης ή/και καλοριφέρ ή σε άλλα ηλεκτρολογικά ζητήματα τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν και μπορεί να μην επηρεαστούν στον αναμενόμενο βαθμό από τις εργασίες θωράκισης.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης είναι αδιαφανή οπότε δεν ενδείκνυται για την διατήρηση της λειτουργικότητας των τζαμιών (δεν υπάρχουν ειδικές κουρτίνες ή μεμβράνες μαγνητικής θωράκισης). Σε χώρους που έχουν παράθυρα, συνήθως απαιτείται και η θωράκιση των παραθύρων για να υπάρξει σημαντική μείωση. Εναλλακτικά, μπορεί δημιουργηθούν ειδικές κατασκευές που να καλύπτουν μόνο κάποιο σημείο υψηλής χρήσης (π.χ. θέση εργασίας, κρεβάτι υπνοδωματίου κ.α.).

Το πιο οικονομικό υλικό μαγνητικής θωράκισης στην Ευρώπη είναι, από όσο γνωρίζουμε, το MCL61, που αποτελεί κράμα κοβαλτίου, σιδήρου και μολυβδένιου και εισάγεται στην Ελλάδα από την Home Biology. Είναι ελαφρύ (265 g/m²) και μπορεί να κολληθεί εύκολα στον τοίχο και το πάτωμα με κόλλα. Ανάλογα με την επιφάνεια κάλυψης (εσωτερικός ή εξωτερικός τοίχος ή οροφή) προτείνεται είτε να κολληθεί απευθείας με κόλλα και να βαφτεί από πάνω ή να τοποθετηθεί κάτω από γυψοσανίδα κλπ. Συνήθως προτείνονται 1-2 φύλλα για τη θωράκιση από καλώδια, 2-4 φύλλα για τη θωράκιση από ηλεκτρικούς πίνακες.

Μείωση των μαγνητικών πεδίων σε κάποιο βαθμό παρέχουν και τα φύλλα από χάλυβα. Τα υλικά αυτά, δεν έχουν κάποια προδιαγραφή για το ποσοστό μείωσης των μαγνητικών πεδίων ωστόσο αποτελούν πιο οικονομικές επιλογές με ωστόσο πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες εγκατάστασης. Καλή επιλογή θεωρείται ο ανοξείδωτος μαγνητικός χάλυβας σειρά 430. Επιλέξτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πάχος (π.χ. 3mm).

Για εξειδικευμένες συμβουλές στη επιλογή και την εγκατάσταση των υλικών θωράκισης από μαγνητικά πεδία, ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας.

Θωράκιση ηλεκτρικών πεδίων

Οι γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων κατευθύνονται προς σημεία χαμηλότερου δυναμικού και για αυτό έλκονται από τα γειωμένα αγώγιμα υλικά.

Έτσι, τα ηλεκτρικά πεδία που οφείλονται σε γραμμές υψηλής τάσης δεν επηρεάζουν συνήθως καθόλου το εσωτερικό των γειτονικών κτιρίων αφού γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση ξύλινες κατοικίες).

Ωστόσο, στους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης οι τιμές ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να είναι υψηλές. Οι τιμές μπορούν να μειωθούν τοποθετώντας σε σημεία που βλέπουν προς τις γραμμές υψηλής τάσης, δέντρα ή άλλα αγώγιμα αντικείμενα (π.χ. πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι) τα οποία γειώνουν τις γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων.

Για τα ηλεκτρικά πεδία σε εσωτερικούς χώρους που οφείλονται στα καλώδια των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες κ.α., βολική λύση για τη θωράκιση τους είναι η χρήση αγώγιμης μπογιάς ή αγώγιμης κουνουπιέρας η οποία γειώνεται και έλκει τα ηλεκτρικά πεδία.

Μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από εξειδικευμένο μηχανικό (ενδεικτικό κόστος υπηρεσίας 160 ευρώ + ΦΠΑ για ακίνητα μέχρι 150 m2) που περιλαμβάνει μετρήσεις ακτινοβολιών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων και μελέτη με προτάσεις για την μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας. Σε όσους πελάτες αγοράζουν υλικά θωράκισης από τη Home Biology για να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο τους παρέχεται δωρεάν επαναμέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μετά τη θωράκιση (ισχύει εντός Αττικής).

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο σας αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας.

Σε όσους πελάτες μας έχουν ήδη ενοικιάσει τους μετρητές HF38B/ HF58B και έπειτα αγοράζουν υλικά θωράκισης από τη Home Biology για να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο τους, αποστέλλουμε ξανά τους μετρητές χωρίς χρέωση (για 1 ημέρα).

Την μείωση που επιτυγχάνεται με τα υλικά θωράκισης είναι εύκολο να την διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια μέτρηση με μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων με κατευθυντική κεραία, με κατεύθυνση προς την θωρακισμένη επιφάνεια και την πηγή.

Σε κουρτίνες και μεμβράνες θωράκισης συνήθως αρκεί το ανοιγοκλείσιμο του τζαμιού ή της κουρτίνας για να διαπιστωθεί η μείωση.

Σε τοίχους θα πρέπει να έχετε καταγράψει την μέτρηση πριν τη θωράκιση και μετά τη θωράκιση. Δεδομένου ότι οι αλλαγές στις εισερχόμενες τιμές ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνές λόγω αυξημένης ζήτησης δεδομένων ή λόγω προσθήκης νέων κεραιών ή λόγω αλλαγής κατεύθυνσης εκπομπής ή μετά από εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύου κλπ καλό είναι οι μετρήσεις πριν και μετά τη θωράκιση να γίνονται σε κοντινά διαστήματα ή/και να καταγράφεται και μια εξωτερική μέτρηση για σύγκριση.

Αν και πολύ σπάνια έχουν θέσει πελάτες μας ζήτημα μη ικανοποιητικής θωράκισης, αυτή δεν σχετίζεται με κακή απόδοση ή αστοχία των υλικών θωράκισης αλλά έχει πάντα κάποια λογική εξήγηση όπως η λανθασμένη χρήση του μετρητή ακτινοβολίας, οι μεγάλες διαρροές από μη θωρακισμένα σημεία, η αύξηση των εξωτερικών τιμών εξαιτίας της προσθήκης νέων πηγών ή της αύξησης της ισχύος ή αλλαγής κατεύθυνσης των υπαρχουσών πηγών κ.α.

Αν έχετε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των υλικών θωράκισης, προτείνουμε να κάνετε δοκιμή με την θωράκισης ενός τοίχου / παραθύρου ή ενός χώρου προτού προχωρήσετε σε μεγάλης έκτασης θωράκιση.

Αν το κινητό σας τηλέφωνο έχει χαμηλό σήμα στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος σας (Cosmote ή Vodafone ή Wind) δεν έχει κεραία κοντά σας ή δεν φτάνει το σήμα του στο χώρο σας. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει δίπλα σας κεραία από τους άλλους 2 παρόχους.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε ανεβασμένες τιμές ακτινοβολίας από ένα πλήθος άλλων ασύρματων πηγών όπως ασύρματες συσκευές γειτόνων, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοερασιτεχνών, δίκτυα ίντερνετ ευρείας κάλυψης WI-MAX, ραδιοδίκτυα ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, ραντάρ και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές.

Η ένδειξη σήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFi στο κινητό ή το λάπτοπ σας δεν αποτελεί μέτρηση ακτινοβολίας (πυκνότητας ισχύος).

Αν και μετά από εργασίες θωράκισης μπορεί να έχετε μείωση η απώλεια σήματος δικτύου κινητής ή Wi-Fi, αυτό δεν είναι δεδομένο.

Η απώλεια σήματος εξαρτάται από τις αρχικές τιμές πυκνότητας ισχύος και τα σημεία διαρροής.

Επιπλέον, ένδειξη καλού ή πλήρους σήματος μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα πυκνότητας ισχύος (< 5μW/m2).

Για παράδειγμα, οι αρχικές τιμές ακτινοβολίας της τάξεως των 500μW/m2 λόγω γειτονικού μόντεμ ή κεραίας κινητής τηλεφωνίας, μπορούν μετά την εφαρμογή κάποιας βασικής λύσης θωράκισης να πέσουν στα 50μW/m2, ωστόσο το κινητό σας ενδεχομένως να δείχνει πάλι full σήμα παρόλο που είχατε 90% μείωση των τιμών ακτινοβολίας.

Ακόμη και λύσεις δημιουργίας πλήρων κλωβών Faraday, με θωρακισμένα όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα, πρίζες, εξαερισμός, σωληνώσεις κλπ ), κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που επιτυγχάνουν εύκολα ποσοστά μείωσης >99% δεν μπορούν να σας εγγυηθούν πλήρη απώλεια σήματος.

Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του σήματος που είχατε πριν την θωράκιση αλλά και τα πραγματικά επίπεδα ακτινοβολίας από την πλησιέστερη κεραία του παρόχου σας.

Αν έχετε χαμηλό σήμα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε και χαμηλές τιμές ακτινοβολίας από τις κεραίες του παρόχου σας, οπότε με την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση, το σήμα αυτό μπορεί να χειροτερέψει ή και να χαθεί.

Αν ωστόσο έχετε καλό σήμα και ανεβασμένες τιμές ακτινοβολίας από τις κεραίες του παρόχου σας (π.χ. όταν η κεραία κινητής τηλεφωνίας από την οποία προσπαθείτε να προστατευτείτε ανήκει στον πάροχό σας) τότε το σήμα στο τηλέφωνο σας, πιθανότατα δεν θα χαθεί ακόμη και με μείωση της ακτινοβολίας >90%.

Η ολόπλευρη θωράκιση ενός χώρου μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του σήματος κινητής τηλεφωνίας στο εσωτερικό του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί η έκθεση σας σε ακτινοβολίες.

Θωρακίζοντας ένα χώρο μπορείτε να πετύχετε μείωση >90% στην ακτινοβολία που δέχεστε ολόκληρη την ημέρα, η οποία συνήθως υπερκαλύπτει την ενδεχόμενη αύξηση κατά την παροδική χρήση του κινητού τηλεφώνου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουμε αυξημένες τιμές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων από εξωτερικές πηγές ή/και δεν γίνεται πολύωρη χρήση κινητού τηλεφώνου στο χώρο που έχει θωρακιστεί.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε κάποιο χώρο που δεν έχετε θωρακίσει.

Η ακτινοβολία από τις μη ασύρματες ηλεκτρικές συσκευές δεν εγκλωβίζεται στον χώρο που έχουμε θωρακίσει.

Όταν η συσκευή είναι ασύρματη π.χ. βάση ασύρματου τηλεφώνου, Wi-Fi modem κ.α. υπάρχει ανάκλαση της ακτινοβολίας στους θωρακισμένους τοίχους, ωστόσο για να υπάρξει πρακτικά αύξηση της έκθεσης μας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα πρέπει να κάθεστε πολλές ώρες δίπλα στην ασύρματη συσκευή και ταυτόχρονα δίπλα σε ένα θωρακισμένο τοίχο, κάτι το οποίο πρακτικά δεν συμβαίνει συχνά.

Επιπλέον, σε ένα πλήρως ή μερικώς θωρακισμένο δωμάτιο, το φαινόμενο της ανάκλασης της ακτινοβολίας που θα εισέρχεται από μη θωρακισμένα ανοίγματα δεν είναι κάτι αρνητικό ή σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε την θωράκιση.

Για να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση και το φαινόμενο της ανάκλασης πιο κατανοητά, θα κάνουμε έναν παραλληλισμό της μείωσης ακτινοβολίας από μια γειτονική κεραία κινητής τηλεφωνίας με χρήση υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης με την μείωση του ηλιακού φωτός σε ένα διαφανές δωμάτιο με την χρήση κουρτινών ή άλλων υλικών συσκότισης.

Όσα περισσότερα σημεία του χώρου καλύψουμε, τόσο μεγαλύτερη η μείωση φωτός (ή αντίστοιχα της ακτινοβολίας) που θα πετύχουμε.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μετά την μερική συσκότιση του χώρου, θα τοποθετήσουμε καθρέπτες στο χώρο που ανακλούν το ηλιακό φως και πάλι το συνολικό φως  (και αντίστοιχα της ακτινοβολίας) θα είναι λιγότερο από αυτό που είχαμε αρχικά.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται φυσικά στο περιβάλλον όπως τα κύματα Schumann (προκαλούνται από εκφορτίσεις κεραυνών στην κοιλότητα που δημιουργείται ανάμεσα στην επιφάνεια της γης και την ιονόσφαιρα.), έχουν εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες (ELF), κυρίως στο φάσμα 0-40Hz.

Τόσο χαμηλόσυχνα κύματα είναι δύσκολο να θωρακιστούν από τα συνήθη υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (μπογιές, πλέγματα, κουρτίνες κ.α.) των οποίων τα πιστοποιητικά θωράκισης αφορούν το φάσμα πάνω από τα 40MHz (=40.000.000 Hz) δηλαδή τουλάχιστον 1 εκατομμύριο φορές υψηλότερες συχνότητες.

H θωράκιση τόσο χαμηλόσυχνων πεδίων μπορεί να γίνει μόνο με συμπαγείς πλήρως μεταλλικούς κλωβούς Faraday, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που κατασκευάζονται κυρίως για εργαστήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και data centers και κατά βάση δεν αφορούν το ευρύ κοινό.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τα φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, παρουσία των οποίων το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε και απαιτούνται για τη σωστή ψυχολογική, νευρολογική και σωματική απόδοση, πλέον υπερκαλύπτονται από τα χιλιάδες τεχνητά πεδία υψηλής συχνότητας και μεγαλύτερου εύρους. Μόλις εισαχθεί συχνότητα με υψηλότερο εύρος, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να συντονιστεί σε αυτό το "δυνατότερο" σήμα.

Αυτό το πρόβλημα έρχονται να λύσουν συσκευές παραγωγής παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (PEMF) που παράγουν πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, τα οποία καλύπτουν τα επιβλαβή τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλότερων συχνοτήτων.

Οι συχνότητες που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές είναι κύρια στο φάσμα <15 Hz (με πρόγραμμα και για την κύρια συχνότητα Schumann 7,83 Hz στη συσκευή Earthpulse), αντίστοιχες με αυτές που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε κατάσταση χαλάρωσης.

Όλα τα υλικά θωράκισης θωρακίζουν (ανάλογα με τον τύπο) από ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (από κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ) ή μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων (από μετασχηματιστές, ηλεκτρικούς πίνακες κλπ) ανεξάρτητα από τον αν τα γειώσουμε ή όχι.

Η γείωση των υλικών θωράκισης βοηθά σε κάποιες περιπτώσεις όταν θέλουμε να μειώσουμε τα ηλεκτρικά πεδία π.χ. από τα καλώδια/πρίζες στους τοίχους.

Ωστόσο, με βάση τους ηλεκτρολογικούς κανονισμούς (ΕΛΟΤ HD384, IEV 826-03-03,IEV 195-06-11, DIN VDE 0100-100:2009-06) οποιαδήποτε υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης έχουν εξωτερική αγωγιμότητα, τοποθετούνται σταθερά και μπορούν να θεωρηθούν αγώγιμα μέρη του κτιρίου, τότε πρέπει να γειωθούν για λόγους ασφαλείας.

Ποια υλικά χρειάζονται γείωση

Αγώγιμα υλικά όπως οι μπογιές, ταπετσαρίες και πλέγματα θωράκισης που τοποθετούνται σταθερά σε μεγάλες επιφάνειες, μπορούν να θεωρηθούν μέρη του κτιρίου και γι’αυτό πρέπει να γειωθούν, αν και κανονικά δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με αυτά (είναι κάτω από μη αγώγιμα στρώματα βαφής,  κάτω από γυψοσανίδες, δάπεδα κ.α.) οπότε είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε επαφή με εμάς και ταυτόχρονα με επικίνδυνη τάση.

Ποια υλικά δεν χρειάζονται γείωση

Οι μεμβράνες, το υλικό μαγνητικής θωράκισης MCL61 και όσα υφάσματα θωράκισης δεν έχουν εξωτερική αγωγιμότητα δεν μπορούν ή/και δεν χρειάζεται να γειωθούν.

Διάφορα υφάσματα που έχουν εξωτερική αγωγιμότητα αλλά χρησιμοποιούνται φορητά όπως κουρτίνες, κουνουπιέρες, υπνόσακοι, σεντόνια κλπ δεν είναι απαραίτητο να γειωθούν, αλλά μπορούμε να τα γειώσουμε αν θέλουμε να προστατευτούμε και από τα ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων.

Π.χ. μπορούμε να γειώσουμε κουνουπιέρες από υφάσματα με εξωτερική αγωγιμότητα π.χ. SAFECAVE ή Silver Tulle αν θέλουμε να προστατευτούμε από τα ηλεκτρικά πεδία των φωτιστικών στα κομοδίνα (όταν βρίσκονται εκτός της κουνουπιέρας) ή από την καλωδίωση στους τοίχους.

Πως γίνεται η γείωση των προϊόντων θωράκισης;

Για την σύνδεση των αγώγιμων υλικών θωράκισης υπάρχουν διάφορα σετ γείωσης ανάλογα με το υλικό, που θα τα βρείτε στη σελίδα του κάθε προϊόντος.

Εσωτερικά η γείωση συνήθως γίνεται στον αγωγό προστασίας μιας πρίζας με ειδικό φις που κουμπώνει στην πρίζα.

Εξωτερικά, η γείωση γίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, στην ισοδυναμική γείωση του κτιρίου, σε ήδη γειωμένες εγκαταστάσεις όπως μεταλλική βάση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α.

Η εγκατάσταση των σετ γείωσης για τα υλικά θωράκισης, είναι απλή διαδικασία για τους εσωτερικούς χώρους και πιο σύνθετη για τους εξωτερικούς χώρους, οπότε προτείνουμε να την  κάνει ηλεκτρολόγος με βάση τους ελληνικούς κανονισμούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (πρότυπο ΕΛΟΤ HD384).

Ο ηλεκτρολόγος θα ελέγξει την ύπαρξη λειτουργική γείωσης και ότι γειώνονται στο ίδιο αγωγό προστασίας ή συνδέονται με ισοδυναμική σύνδεση τα αγώγιμα στοιχεία (μεταλλικές συσκευές, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Η γείωση των υλικών θωράκισης επιτρέπεται στα δίκτυα TNS ή TT που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται να γίνεται σε δίκτυα με αγωγούς PEN (κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Για την εφαρμογή οποιασδήποτε γείωσης αγώγιμου υλικού είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία του Διακόπτη Διαρροής Έντασης (ρελέ) στον ηλεκτρικό σας πίνακα. Η γείωση συνήθως γίνεται στον αγωγό προστασίας μιας πρίζας ή στην ισοδυναμική σύνδεση του κτιρίου ή σε μεταλλικές σωληνώσεις νερού ή στην γείωση στον ηλεκτρικό πίνακα. Εξωτερικά, αν υπολογίζεται και σαν αντικεραυνική προστασία ή συνδέεται με αυτήν, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα αντίστοιχα πρότυπα που αφορούν την αντικεραυνική. Η γείωση πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφαιρείται εύκολα (π.χ. από παιδιά που παίζουν, κατοικίδια ζώα).Ο πελάτης θα πρέπει να επιθεωρεί οπτικά την γείωση για τυχόν ζημιές τακτικά. Η YSHIELD και η Home Biology αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για ζημιές που προκαλούνται από εσφαλμένα εκτελεσθείσα εγκατάσταση και γείωση. Ο ηλεκτρολόγος που εκτελεί τις εργασίες έχει ευθύνη για όλα τα μέτρα ασφαλείας. 

Αναλυτικές πληροφορίες για την γείωση των υλικών θωράκισης μπορείτε να βρείτε και στο φυλλάδιο της Yshield. https://pdf.yshield.com/pdf/YSHIELD-Erdung-Grounding.pdf

Κλωβός Faraday αποκαλείται κάθε αγώγιμο περίβλημα που καλύπτει όλες τις πλευρές ενός χώρου και θωρακίζει από τις περισσότερες τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (εξαίρεση: τα μαγνητικά πεδία από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ).

Για να τον δημιουργήσουμε μπορούμε να καλύψουμε κάθε επιφάνεια ενός χώρου με υλικά θωράκισης που γειώνονται (π.χ. μπογιά ή πλέγμα για τους τοίχους ή αγώγιμα υφάσματα για τα παράθυρα κλπ).

Οι αγώγιμες κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης από ύφασμα Silver-Tulle σε συνδυασμό με το αντίστοιχο κάλυμμα δαπέδου, δημιουργούν εύκολα ένα κλωβό Faraday στο χώρο του κρεβατιού.

Ολοκληρωμένους επαγγελματικούς κλωβούς Faraday παράγει η εταιρεία Holland Shielding της οποίας αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι η Home Biology.

Η δημιουργία ενός κλωβού Faraday χρησιμεύει:

 • στην προστασία του ευαίσθητου στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές ηλεκτρονικού εξοπλισμού εργαστηρίων, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, στούντιο ηχογράφησης κ.α

 • στην αποφυγή της ασύρματης υποκλοπής δεδομένων σε εταιρικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.

 • στην διατήρηση της λειτουργικότητας ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκίνητων κ.α. κατά τη διάρκεια ηλιακής ή γεωμαγνητικής καταιγίδας (έχουν συμβεί στην πρόσφατη ιστορία προκαλώντας μεγάλες ζημιές ενώ θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο να συμβούν και στο άμεσο μέλλον) ή λόγω εκπομπής EMP (electromagnetic pulse) σε περίπτωση πολέμου με ηλεκτρομαγνητικά ή πυρηνικά όπλα (δημοφιλής θεωρία κυρίως στις Η.Π.Α.)

 • Διαθέτουμε την μεγαλύτερη εμπειρία από εργασίες θωράκισης στην Ελλάδα και μπορούμε να σας κατευθύνουμε εύκολα στην κατάλληλη λύση για την περίπτωση σας.
 • Παρέχουμε τις πιο οικονομικές τιμές, αντίστοιχες με του κατασκευαστή και χωρίς χρέωση μεταφορικών, ανεξαρτήτως βάρους!
 • Σας βοηθάμε στην εγκατάσταση παρέχοντας διασύνδεση με συνεργαζόμενα συνεργεία (ελαιοχρωματισμούς, τοποθέτηση μεμβράνης κ.α.).
 • Δίνουμε την δυνατότητα δωρεάν επαναμέτρησης στους πελάτες που έχουν πραγματοποιήσει Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης ή έχουν ενοικιάσει τους μετρητές ακτινοβολίας (HF38B/HF58B/NFA30M).

 

 


Υποστήριξη

Αναλυτικές περιγραφές προϊόντων και μηχανικός στη διάθεση σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την χρήση των προϊόντων πριν και μετά την αγορά τους

Ηθικό εμπόριο

Μόνο προϊόντα αξιόπιστων εταιρειών, που τα έχουμε δοκιμάσει για την αποτελεσματικότητα τους και όχι οτιδήποτε “πουλάει“

Δωρεάν μεταφορικά

Παράδοση χωρίς χρέωση στον χώρο σας ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Γενικής Ταχυδρομικής – Ισχύει εντός Ελλάδας, για όλες τις αγορές και ενοικιάσεις - Δεν ισχύει για ρούχα SHIELD

Παρακολούθηση παραγγελίας

Αποστολή tracking number με email / SMS για να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας

Εύκολη πληρωμή

Αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση / πληρωμή, πιστωτική κάρτα, μετρητά σε Viva Spot, Viva Wallet, Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, Paypal

Πληρωμή σε δόσεις

Δυνατότητα πληρωμής σε 3 άτοκες δόσεις πληρώνοντας μέσω Klarna. Δείτε πως γίνεται.

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από μηχανικό και την μείωση της επιβάρυνσης από ακτινοβολίες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2108081912
Δευ-Παρ 09:00-19:00

Φόρμα Επικοινωνίας

Φόρτωση...

Θέλετε να μη χάνετε είδηση;


Εγγραφείτε στο newsletter μας!

0
Shares