Δεν έχετε προσθέσει κάτι ακόμη στη λίστα σας!

Κύριες πηγές ακτινοβολίας

Γιατί μπορεί να εκτίθεστε σε υψηλές τιμές ακτινοβολίας – Οι κύριες πηγές σήμερα

Γνωρίζετε ότι...

 • Tα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια;
 • Υπάρχουν πλέον κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε γειτονιά, συνήθως καμουφλαρισμένες σε καμινάδες, θερμοσίφωνες, πινακίδες κλπ;
 • Τα φαινομενικά ασφαλή καλώδια παροχής ρεύματος της ΔΕΗ, που βρίσκονται παντού, είναι συχνά υπερφορτωμένα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλά μαγνητικά πεδία στις πλησιέστερες κατοικίες;
 • Ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα μόντεμ (Wi-Fi) και δεκάδες άλλες ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιείτε εσείς ή οι γείτονες σας, αποτελούν επίσης κεραίες συνεχούς εκπομπής που δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά hotspots σε διάφορα σημεία των κατοικιών;
 • Smartphone, laptop, tablet, smartwatch και άλλες φορητές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας αποτελούν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού την κύρια πηγή έκθεσης σε ακτινοβολίες;
 • Οι παραπάνω πηγές αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες υπερβάσεων των προτεινόμενων ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες σήμερα;

Διάφορες πηγές ακτινοβολίας

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών (...) με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον" Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211

"Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όλων των συχνοτήτων αποτελούν μία από τις πιο κοινές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιβαλλοντικές επιρροές, για την οποία το άγχος και οι υποθέσεις εξαπλώνονται. Όλοι οι πληθυσμοί τώρα εκτίθενται σε ποικίλους βαθμούς ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και τα επίπεδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται" Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 

1 

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ή αλλιώς σταθμοί βάσης, υπάρχουν πλέον παντού και αποτελούν την κύρια αιτία της ραγδαίας αύξησης της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης τα τελευταία χρόνια.

Βρίσκονται συνήθως σε ταράτσες κτιρίων και εκπέμπουν συνεχώς ασύρματη ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων, έτσι ώστε να είναι δυνατές οι τηλεφωνικές κλήσεις, η αποστολή SMS και η πλοήγηση στο ίντερνετ από τα κινητά τηλέφωνα.

Οι συνεχείς τεχνολογικές αναβαθμίσεις των εκπεμπόμενων σημάτων (2G, 3G και εσχάτως 4G) και η αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.

“50 χρόνια πριν, ήταν αδύνατο να μετρήσουμε τιμές ακτινοβολίας 10 pW/cm2 στην περιοχή συχνοτήτων 100 KHz - 300 GHz. Σήμερα αναλόγως με την τοποθεσία καταγράφονται τιμές ακτινοβολίας 1-100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα Β3-0280 [2]

Οι κεραίες είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες κ.α. για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.

 Καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Που καταγράφονται συνήθως οι υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας;

Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που, λόγω θέσης, είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ό,τι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι.

Υπάρχει κάποιος χάρτης με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Στη σελίδα της ΕΕΤΤ θα βρείτε χάρτη με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας.

Εισάγοντας τη διεύθυνση σας μπορείτε να επιλέξετε να εμφανιστεί η λίστα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε απόσταση <250 μέτρων ή <500 μέτρων ή σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία ή το χώρο εργασίας σας.

Προτείνουμε να αναζητήσετε τις κεραίες που βρίσκονται σε απόσταση <500 μέτρων, οι οποίες είναι και πιο πιθανό να επηρεάζουν το χώρο σας (ιδιαίτερα αν υπάρχει οπτική επαφή).

Αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των κεραιών που υπάρχουν γύρω σας!

Έχετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσιάζει μόνο τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές κεραίες που δεν έχουν αδειοδοτηθεί αλλά εκπέμπουν κανονικά…

Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις υγείας;

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση καρκίνων, αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά, καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα).

Από τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα «πιθανά καρκινογόνα».

Περισσότερα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις επιπτώσεις τους στην υγεία..

«Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο αν υπήρχε αντίστοιχη αβεβαιότητα για την βλαπτικότητα του» Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

Πόση ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ασφαλής;

Πολλοί επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια προτείνουν τιμές έκθεσης σε ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων < 100 μW/m2 (υψηλότερες τιμές μπορεί να καταγράφονται ακόμη σε αποστάσεις >500 μέτρων από την κεραία, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οπτική επαφή της κεραίας με το χώρο).

Τα επιτρεπτά από την νομοθεσία όρια είναι πολύ υψηλότερα. Περισσότερα για τα ασφαλή όρια έκθεσης..

Πως θα μετρήσω την ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής μου;

Μετρητής ακτινοβολίας HF38BΟ πιο οικονoμικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή HF38B της Gigahertz που καταγράφει εύκολα τις τιμές ακτινοβολίας από τις πιο κοινές ασύρματες πηγές. 

Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων και εξατομικευμένη μελέτη με ανάλυση των μετρήσεων και προτάσεις για την μείωση της έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες.

Πως θα μειώσω την έκθεση μου στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας;

 • Εντοπίστε τα πιο επιβαρημένα σημεία με τη βοήθεια ενός μετρητή ακτινοβολίας και μετακινήστε τα σημεία μεγάλης χρήσης (π.χ. κρεβάτι, καθιστικό, γραφείο) μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας.
 • Θωρακίστε τους χώρους σας με τη βοήθεια σύγχρονων υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99%.
 • Τοποθετήστε αυτοκόλλητη μεμβράνη ή κουρτίνα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού, που συνήθως αποτελούν τα σημεία διείσδυσης του μεγαλύτερου ποσοστού εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών.
 • Βάψτε τους τοίχους που βλέπουν προς την κεραία με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης. Βάφοντας και τους υπόλοιπους τοίχους/οροφές εξασφαλίζετε χαμηλότερες τιμές ακτινοβολίας και προστατεύεστε και από άλλες μη εμφανείς ή μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας.
 • Καλύψτε το κρεβάτι σας με μια κουνουπιέρα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, που εγγυάται ελάχιστες τιμές ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης τις κρίσιμες ώρες του ύπνου.

Δείτε στο βίντεο πως θα εντοπίσετε τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής, τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ-ρούτερ των γειτόνων σας και άλλες ασύρματες συσκευές!

2

Καλώδια διανομής ρεύματος ΔΕΗ

Κολώνα ηλεκτροδότησηςΓνωρίζετε ότι τα καλώδια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, που βρίσκονται σε κάθε δρόμο, μπορεί να σας εκθέτουν σε υψηλότερα μαγνητικά πεδία από ότι τα καλώδια υψηλής τάσης;

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μαγνητικά πεδία εξαρτώνται από την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που τα διαρρέει και τα καλώδια χαμηλής τάσης μπορεί να διαρρέονται από μεγάλες ποσότητες ρεύματος ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον τα καλώδια χαμηλής τάσης συνήθως βρίσκονται σε πιο κοντινές αποστάσεις από ότι τα καλώδια υψηλής τάσης (που έχουν ελάχιστη απόσταση 20 μέτρων από τις κατοικίες).

Τα εκπεμπόμενα από τα καλώδια μαγνητικά πεδία, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρική ενέργειας (αύξηση >50% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού την χρονική περίοδο 1990-2009!).

Που καταγράφονται συνήθως οι υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας;

Σε απόσταση <10 μέτρων από καλώδια χαμηλής ή/και μέσης τάσης, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Συνηθισμένες οι υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων σε διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου που έχουν κοντά τους εναέρια καλώδια χαμηλής ή μέσης τάσης.

Επίσης, σε υπόγειους ή ισόγειους χώρους όταν από το μπροστινό πεζοδρόμιο περνούν υπόγεια καλώδια χαμηλής ή μέσης τάσης, ιδιαίτερα σε ισόγεια καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους (ο εντοπισμός των υπογείων καλωδίων ρεύματος γίνεται με τη βοήθεια ενός μετρητή ακτινοβολίας).

Υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας συνήθως εκπέμπουν τα καλώδια που βρίσκονται κοντά σε εναέριους ή υπόγειους μετασχηματιστές (υποσταθμούς).

Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις υγείας;

Οι ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με τις αποβολές εγκυμοσύνης, το Αλτσχάϊμερ, την λευχαιμία, τον καρκίνο του στήθους και του δέρματος, την αϋπνία, τις θρομβώσεις, βλάβες στο DNA, τον διαβήτη, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τις νευρωτικές διαταραχές, την κατάθλιψη κ.α.

Περισσότερα για τα καλώδια της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις τους στην υγεία..

"Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακόηθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού" Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εργασιακής επιδημιολογίας

Πόση ακτινοβολία από καλώδια της ΔΕΗ είναι ασφαλής;

Πολλοί επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια προτείνουν τιμές έκθεσης σε μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων <200 nT.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει τα μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων στα πιθανά καρκινογόνα με βάση έρευνες για την πρόκληση παιδικής λευχαιμίας από την έκθεση σε τιμές 300-400nT.

Τα επιτρεπτά από την νομοθεσία όρια είναι πολύ υψηλότερα. Περισσότερα για τα ασφαλή όρια έκθεσης..

Πως θα μετρήσω την ακτινοβολία από τα καλώδια που υπάρχουν δίπλα στο σπίτι μου;

Μετρητής ακτινοβολίας NFA30MΟ πιο οικονομικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή μαγνητικών πεδίων NFA30M της Gigahertz

Ο μετρητής NFA30M είναι πολύ απλός στη χρήση, σας δείχνει απευθείας την συνολική τιμή μαγνητικού πεδίου με το πάτημα ενός κουμπιού και μπορεί να καταγράφει αθόρυβα τις μετρήσεις στην ενσωματωμένη κάρτα μνήμης του, δείχνοντας σας την διακύμανση των τιμών και τους μέσους όρους έκθεσης.

Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων και εξατομικευμένη μελέτη με ανάλυση των μετρήσεων και προτάσεις για την μείωση της έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες.

Πως θα μειώσω την έκθεση μου στα μαγνητικά πεδία από τα γειτονικά καλώδια της ΔΕΗ;

 • Εντοπίστε τα πιο επιβαρημένα σημεία με τη βοήθεια ενός μετρητή ακτινοβολίας και μετακινήστε τα σημεία μεγάλης χρήσης (π.χ. κρεβάτι, καθιστικό, γραφείο) μακριά από τα σημεία υψηλών μαγνητικών πεδίων. Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν τα περισσότερα δομικά υλικά σχεδόν ανεπηρέαστα, ωστόσο μειώνονται με την απόσταση καλώδια.
 • Επικοινωνήστε με την ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τηλ.:+30 210 9281600) που αποτελεί η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και ζητήστε να λάβει μέτρα για την μείωση των τιμών ακτινοβολίας στο χώρο σας υπογειοποιώντας τα γειτονικά καλώδια (αν έτσι αυξάνεται η απόσταση τους από τους χώρους σας) ή/και λαμβάνοντας μέτρα για την καλύτερη κατανομή των φορτίων στο τοπικό δίκτυο διανομής ρεύματος (π.χ. αλλαγή φορτίων σε κάθε γραμμή, προσθήκη γραμμών μέσης τάσης ή/και μετασχηματιστών, αποφυγή συνδέσεων ουδετέρων από διαφορετικά κυκλώματα ή/και άλλα εξειδικευμένα μέτρα που προτείνονται από σχετικούς οδηγούς μείωσης των μαγνητικών πεδίων από το ηλεκτρικό δίκτυο[1]). Η κινητοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ μετά από καταγγελία πολίτη δεν αποκλείεται (με το κόστος των εργασιών να επιβαρύνει τον καταγγέλλοντα), ωστόσο δεν είναι συνηθισμένη. Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων είναι πιο εφικτή σε περιπτώσεις καλωδίων χαμηλής τάσης και λιγότερο εφικτή σε περιπτώσεις καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης.
 • Χρησιμοποιήστε υλικά μαγνητικής θωράκισης, που αποτελούν κράματα μετάλλων (όχι μόλυβδος!) με πολύ υψηλή μαγνητική διαπερατότητα, τα οποία όμως έχουν πολύ υψηλό κόστος (>150 ευρώ/m2) και άλλες ιδιαιτερότητες. Η τοποθέτηση τους δεν προτείνεται χωρίς να έχει προηγηθεί μέτρηση των μαγνητικών πεδίων.

3

Ασύρματα τηλέφωνα DECT και μόντεμ Wi-Fi

Ασύρματο routerΓνωρίζετε ότι οι κεραίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μπορεί να σας εκθέτουν σε υψηλότερα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων από ό,τι μια γειτονική κεραία κινητής τηλεφωνίας;

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρώτες, αν και χαμηλότερης ισχύος από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βρίσκονται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους και σε πολύ κοντινότερη απόσταση από το σώμα μας.

Που καταγράφονται συνήθως οι υψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ;

Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και γραφεία λόγω της πληθώρας ασύρματων συσκευών.

Υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις υγείας;

Οι ακτινοβολίες από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, τις καρδιακές αρρυθμίες, την υπογονιμότητα κ.α. Από τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα «πιθανά καρκινογόνα».

Περισσότερα για τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ και τις επιπτώσεις τους στην υγεία..

"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ. David Carpenter, σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany Νέας Υόρκης

Πόση ακτινοβολία από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ είναι ασφαλής;

Οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια προτείνουν τιμές έκθεσης σε ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων < 100 μW/m2 (υψηλότερες τιμές καταγράφονται συνήθως όταν υπάρχει ασύρματη συσκευή σε απόσταση <4 μέτρων στον ίδιο ή σε διπλανό χώρο).

Τα επιτρεπτά από την νομοθεσία όρια είναι πολύ υψηλότερα. Περισσότερα για τα ασφαλή όρια έκθεσης..

Πως θα μετρήσω την ακτινοβολία από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, τα δικά μου και των γειτόνων μου;

Μετρητής HF38BΟ πιο οικονoμικός τρόπος είναι η ενοικίαση του μετρητή HF38B της Gigahertz που καταγράφει εύκολα τις τιμές ακτινοβολίας από τις πιο κοινές ασύρματες πηγές. 

Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων και εξατομικευμένη μελέτη με ανάλυση των μετρήσεων και προτάσεις για την μείωση της έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες.

Πως θα μειώσω την έκθεση μου στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ;

 • Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα) ή τουλάχιστον με κάποιο ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας σε stand by (π.χ. ασύρματα τηλέφωνα Gigaset της εταιρείας Siemens, που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+).
 • Αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου (Ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ.
 • Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router - τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline τους βάζετε σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων όπου θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ).
 • Εντοπίστε με τη βοήθεια ενός μετρητή ακτινοβολίας τις ασύρματες συσκευές των γειτόνων και ζητήστε τους να τις απομακρύνουν ή απενεργοποιήσουν ή αντικαταστήσουν με ασφαλέστερες εναλλακτικές
 • Αν δεν μπορέσετε να συνεννοηθείτε με τους γείτονες μετακινήστε τα σημεία μεγάλης χρήσης (π.χ. κρεβάτι, καθιστικό, γραφείο) μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας.
 • Εναλλακτικά, θωρακίστε τους χώρους σας με τη βοήθεια σύγχρονων υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99%.
 • Τοποθετήστε ύφασμα που ανακλά τις ασύρματες ακτινοβολίες στο καθιστικό ή το κρεβάτι σας όταν εντοπίσετε ασύρματο τηλέφωνο ή μόντεμ στον από κάτω χώρο.
 • Βάψτε τους τοίχους από τους οποίους προέρχεται η ασύρματη ακτινοβολία με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης. Βάφοντας και τους υπόλοιπους τοίχους/οροφές εξασφαλίζετε χαμηλότερες τιμές ακτινοβολίας και προστατεύεστε και από άλλες μη εμφανείς ή μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας.
 • Καλύψτε το κρεβάτι σας με μια κουνουπιέρα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, που εγγυάται ελάχιστες τιμές ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης τις κρίσιμες ώρες του ύπνου.
 • Οι θήκες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης HB Wireless Pocket Shield καλύπτουν τα ασύρματα modem/routers, wi-fi repeaters, powerline adaptors, baby monitor κ.α. (και τις εξωτερικές κεραίες αν υπάρχουν) και μειώνουν σε ποσοστό 90% την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, αλλά διατηρούν το σήμα (Wi-Fi κ.α.) τουλάχιστον στους κοντινούς της ασύρματης συσκευής χώρους (τιμή 24,50-36,50 ευρώ).

HB Pocket Shield

4 

Smartphone, tablet, laptop, smartwatch και άλλες φορητές ασύρματες συσκευές

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοποθετεί για αρκετή ώρα την ημέρα μια κεραία συνεχούς εκπομπής ασύρματης ακτινοβολίας δίπλα στο κεφάλι, στο χέρι, πάνω στην κοιλιά και τα γεννητικά όργανα.

Οι κεραίες Wi-Fi/Bleutooth/Data που διαθέτουν τα smartphone, laptop, tablet, smartwatch, αν και χαμηλότερης ισχύος, αποτελούν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού την κύρια πηγή έκθεσης σε ακτινοβολίες, λόγω της πολύωρης χρήσης και της μικρής απόστασης τους από το σώμα (συνήθεις τιμές έκθεσης >1000μW/m2, ενώ προτείνονται <100μW/m2).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα πιθανά καρκινογόνα βασισμένος σε έρευνες που συνδέουν την χρήση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση καρκίνων στο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία::«Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους παιδικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση επιληπτικών επεισοδίων, καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων (σε ηλικία 25-30 ετών), Αλτσχάϊμερ, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (σε ηλικία 50-60 ετών)».

Η κοντινή χρήση smartphone, laptop, tablet ή η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου στην τσέπη των παντελονιών υποβάλλει τα ιδιαίτερα ευαίσθητα γεννητικά όργανα σε αυξημένη ποσότητα ακτινοβολίας.

Περισσότερα για την σύνδεση των ασύρματων ακτινοβολιών με την υπογονιμότητα…

Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, τα νεανικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες ενώ η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος.

Περισσότερα για τις επιπτώσεις των ασύρματων ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

Πως θα μειώσετε την έκθεση σας στην ακτινοβολία των φορητών ασύρματων συσκευών σας

 • Απενεργοποιείστε τις κεραίες Wi-Fi και data του κινητού/tablet/laptop σας και ενεργοποιείστε τις, μόνο την ώρα που θέλετε να περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Η αναζήτηση σήματος δημιουργεί αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας και επιπλέον τα περισσότερα applications, κατεβάζουν συνέχεια δεδομένα όταν μπορούν, αυξάνοντας σημαντικά την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.
 • Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το όταν είναι πραγματικά απαραίτητο – επικοινωνήστε καλύτερα με SMS. Προτιμήστε τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν κάνετε κλήσεις μεγάλης διάρκειας.
 • Όταν βρίσκεστε πολλές ώρες σε συγκεκριμένο εσωτερικό χώρο, μπορείτε να κάνετε προσωρινή εκτροπή τις κλήσεις που έρχονται στο κινητό σας τηλέφωνο, σε σταθερή τηλεφωνική γραμμή (ενσύρματο τηλέφωνο), ώστε να αποφύγετε την ακτινοβολία. Αυτό γίνεται εύκολα πληκτρολογώντας από το κινητό σας ένα συνδυασμό αριθμών/συμβόλων (διαφορετικός ανάλογα με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας).
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί (καλύτερο σήμα υπάρχει συνήθως δίπλα στα παράθυρα).
 • Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ αφού η ακτινοβολία του ανακυκλώνεται εσωτερικά ανακλώμενη στις μεταλλικές επιφάνειες, ενώ καθώς μετακινήστε το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.
 • Απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας κατά την διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή καλώδιο hands-free.
 • Μην έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας όταν μιλάτε από hands free, καθώς τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.
 • Απενεργοποιείστε την κεραία Bluetooth και ενεργοποιήστε την μόνο όταν πρόκειται να την χρησιμοποιήσετε. Προσοχή: σε smartphone / tablet/ laptop της Apple η κεραία Bluetooth πρέπει να απενεργοποιείται από το μενού των ρυθμίσεων και όχι από το γρήγορο μενού (ακόμη και σε λειτουργία πτήσης!).
 • Η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται αφού αποτελεί ασθενή αλλά συνεχή πηγή ακτινοβολίας. Εξαίρεση: όταν μιλάτε πολύ στο κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα σε χώρους με κακό σήμα, είναι προτιμότερο να έχετε το τηλέφωνο και το ακουστικό Bluetooth μακριά και να χρησιμοποιείτε ακουστικό Bluetooth όταν πρόκειται να μιλήσετε. Επίσης η χρήση Bluetooth προτείνεται και κατά την οδήγηση για λόγους ασφαλείας - επιπλέον ο νέος ΚΟΚ τιμωρεί την χρήση ενσύρματου handsfree.
 • Μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.
 • Αποφύγετε την χρήση smartwatch. Εναλλακτικά, αν είναι εφικτό απενεργοποιήστε τις κεραίες Wi-Fi/ Bluetooth και ενεργοποιείστε τις, μόνο την ώρα που θέλετε να στείλετε δεδομένα.
 • Το κάλυμμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ΗΒ Wireless Belly Shield όταν το τοποθετείτε πάνω σας κατά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, smartphone, tablet, laptop ή άλλης φορητής ασύρματης συσκευής, ανακλά την ασύρματη ακτινοβολία σε ποσοστό 90%, προστατεύοντας κοιλιά, έμβρυο (σε περίπτωση κύησης) και τα ευαίσθητα στα μικροκύματα γεννητικά όργανα (τιμή 39,50 ευρώ).

HB wireless belly shield

Θέλετε να μάθετε περισσότερους τρόπους προστασίας;

Ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης της κατοικίας ή του χώρου εργασίας σας από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις όλων των ειδών ακτινοβολίας και αναλυτική μελέτη με προτάσεις για την μείωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον κάθε χώρο.
Περισσότερα...

 

[1] Electric and Magnetic Field Management Book, Electric Power Research Institute (EPRI)

 

 


Υποστήριξη

Αναλυτικές περιγραφές προϊόντων και μηχανικός στη διάθεση σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την χρήση των προϊόντων πριν και μετά την αγορά τους

Ηθικό εμπόριο

Μόνο προϊόντα αξιόπιστων εταιρειών, που τα έχουμε δοκιμάσει για την αποτελεσματικότητα τους και όχι οτιδήποτε “πουλάει“

Δωρεάν μεταφορικά

Παράδοση χωρίς χρέωση στον χώρο σας ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Γενικής Ταχυδρομικής – Ισχύει εντός Ελλάδας, για όλες τις αγορές και ενοικιάσεις - Δεν ισχύει για ρούχα SHIELD

Παρακολούθηση παραγγελίας

Αποστολή tracking number με email / SMS για να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας

Εύκολη πληρωμή

Αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση / πληρωμή, πιστωτική κάρτα, μετρητά σε Viva Spot, Viva Wallet, Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, Paypal

Πληρωμή σε δόσεις

Δυνατότητα πληρωμής σε 3 άτοκες δόσεις πληρώνοντας μέσω Klarna. Δείτε πως γίνεται.

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από μηχανικό και την μείωση της επιβάρυνσης από ακτινοβολίες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2108081912
Δευ-Παρ 09:00-19:00

Φόρμα Επικοινωνίας

Φόρτωση...

Θέλετε να μη χάνετε είδηση;


Εγγραφείτε στο newsletter μας!

0
Shares