Προστατευτείτε από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων δικτύων WiFi κ.α. με πρωτοποριακά μονωτικά υλικά. Πως χρησιμοποιούνται ανακλαστικές μπογιές, αυτοκόλλητες μεμβράνες, υφάσματα, κουνουπιέρες, καλύμματα, κουρτίνες και πλέγματα.

Κατεβάστε τον πλήρη κατάλογο με όλα τα διαθέσιμα υλικά θωράκισης κάνοντας κλικ εδώ!

Πως θα μετρήσω τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο μου για να δω αν υπάρχει λόγος θωράκισης; Πως θα διαπιστώσω ότι υπήρξε μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας μετά την εγκατάσταση τους;

Μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από εξειδικευμένο μηχανικό που περιλαμβάνει μετρήσεις ακτινοβολιών υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων και τη ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ των ασύρματων ακτινοβολιών μετά την εφαρμογή κάποιας λύσης θωράκισης (ισχύει εντός Αττικής).

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας στο χώρο σας αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας.

Σε όσους πελάτες μας έχουν ήδη ενοικιάσει μετρητές και έπειτα αγοράζουν υλικά θωράκισης από τη Home Biology για να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας στο χώρο τους, αποστέλλουμε ξανά τους μετρητές ΔΩΡΕΑΝ (για 1 ημέρα).

Πως θωρακίζω ένα χώρο από τις ακτινοβολίες κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων δικτύων ίντερνετ (wi-fi), ασύρματων τηλεφώνων, κ.α.;

Οι ασύρματες ακτινοβολίες εισέρχονται στις κατοικίες εύκολα από τα τζάμια (εκτός αν έχουν κάποια μεταλλική επίστρωση) και μπλοκάρονται σε κάποιο βαθμό από τους τοίχους ανάλογα με το πάχος και το είδος του δομικού υλικού.

Τα υλικά θωράκισης είναι ειδικά υφάσματα, μεμβράνες τζαμιών, πλέγματα και μπογιές που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99% λόγω της αγώγιμης σύνθεσης τους.

 • Οι ειδικές αυτοκόλλητες μεμβράνες τζαμιών με μεταλλική επίστρωση ή οι κουρτίνες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης με ειδική πλέξη από χαλκό και ασήμι (Naturell της Swiss Shield), τοποθετούνται στα παράθυρα των κατοικιών, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ακτινοβολιών που οφείλονται σε εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας), δεδομένου ότι τα τζάμια είναι τα πιο ευάλωτα σημεία στη διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στο εσωτερικό των κτιρίων.

 • Οι τοίχοι των κτιρίων εμποδίζουν ένα μέρος της εξωτερικής ασύρματης ακτινοβολίας, ανάλογα με το πάχος και το είδος του δομικού υλικού. Βάφοντας και τους τοίχους με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (PRO54, HSF54, HSF64, HSF74 της Yshield), μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ακτινοβολιών στο χώρο, που είναι συνήθως επιθυμητή όταν υπάρχει πηγή σε κοντινή απόσταση (π.χ. κεραία κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση <200 m). Με μπογιά μπορεί να βαφτεί με κατάλληλη επεξεργασία ακόμη και το πάτωμα. Οι μπογιές παρέχουν τα υψηλότερα ποσοστά θωράκισης, ακόμη και πολύ υψηλής συχνότητας ακτινοβολίες, ενώ μονώνουν και από τα ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων (π.χ. από καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ).

 • Ταπετσαρία θωράκισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μπογιά σε εσωτερικούς τοίχους και οροφές (πιο δαπανηρή λύση – επιλέγεται συνήθως όταν οι τιμές ακτινοβολίες είναι αρκετά υψηλές).
 • Σε τοίχους που δεν έχουν σοβατιστεί ακόμη και σε πατώματα που δεν έχουν στρωθεί, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικό πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι αντί να βάψετε έπειτα τις επιφάνειες με μπογιά.Το πλέγμα έχει λεπτή ύφανση και είναι ανοξείδωτο οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. καρφώνοντας το σε εξωτερικούς τοίχους).
 • Πρακτική λύση για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (από υφάσματα Naturell, New-Daylite, Voile, Silver Tulle)  οι οποίες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση παρά μόνο από το κάτω μέρος του κρεβατιού (μπορείτε όμως να τοποθετήσετε και ένα ύφασμα θωράκισης κάτω από το στρώμα).. Τοποθετώντας μια τέτοια κουνουπιέρα στο κρεβάτι, εξασφαλίζετε την ελάχιστη διατάραξη του ύπνου σας από τωρινές αλλά και μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας σας και κάνετε ένα καθημερινό διάλειμμα από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση.

Η ένδειξη σήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFiστο κινητό ή το λάπτοπ σας δεν αποτελεί μέτρηση πυκνότητας ισχύος. Η ένδειξη πλήρους σήματος μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα πυκνότητας ισχύος (< 10μW/m2), γεγονός μπορεί να σας αποπροσανατολίσει και όσον αφορά την ανάγκη θωράκισης αλλά και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της λύσης θωράκισης. Για παράδειγμα, οι αρχικές τιμές ακτινοβολίας της τάξεως των 500μW/m2 λόγω γειτονικού μόντεμ ή κεραίας κινητής τηλεφωνίας, μπορούν μετά την εφαρμογή κάποιας λύσης θωράκισης να πέσουν στα 50μW/m2, ωστόσο το κινητό σας ενδεχομένως να δείχνει πάλι fullσήμα παρόλο που είχατε 90% μείωση των τιμών ακτινοβολίας.

Το πραγματικό ποσοστό μείωσης των ακτινοβολιών εξαρτάται από την ανάκλαση που παρέχει κάθε υλικό αλλά και από το ποσοστό κάλυψης των επιφανειών. Κάθε μη θωρακισμένο σημείο αποτελεί πιθανό σημείο διείσδυσης που μπορεί να μειώσει τοπικά ή συνολικά το αποτέλεσμα της θωράκισης.

Η χρήση των κύριων υλικών θωράκισης που παρέχουν ποσοστά θωράκισης 20-40dB (μπογιές, αυτοκόλλητες μεμβράνες, κουρτίνες, κουνουπιέρες και πλέγματα θωράκισης), με κάλυψη >50% των επιφανειών ενός χώρου, σημαίνει πρακτικά συνήθως μείωση τιμών ακτινοβολίας της τάξεως του 85-95% λόγω μικρών ή μεγάλων διαρροών (πιθανά σημεία διείσδυσης: δάπεδο, πρίζες, ντουλάπες, λάστιχα τζαμιών, κλιματιστικά μηχανήματα κ.α.). Για υψηλότερα ποσοστά θωράκισης >99%, που είναι επιθυμητά συνήθως όταν καταγράφουμε τιμές >10000 μW/m2, προτείνεται η χρήση υλικών που παρέχουν θωράκιση >50dB (ειδικές ταπετσαρίες, κουνουπιέρες και κουρτίνες θωράκισης) ή ο συνδυασμός υλικών (π.χ. κουρτίνα και μεμβράνη) και η μεγαλύτερη έμφαση στην αποφυγή μη θωρακισμένων ανοιγμάτων.

Για την θωράκιση από εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας η μεγαλύτερη μείωση θα επιτευχθεί θωρακίζοντας τα τζάμια, τους τοίχους και την οροφή που βλέπουν προς την πηγή. Θωρακίζοντας και τις υπόλοιπες πλευρές των χώρων, αντιμετωπίζετε και την διείσδυση της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων. Η ολόπλευρη θωράκιση των χώρων αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού και της ισχύος των υπαρχόντων πηγών ή της μελλοντικής παρουσίας νέων πηγών ακτινοβολίας.

Οι λύσεις ολόπλευρης ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης συνιστώνται περισσότερο στους χώρους των υπνοδωματίων, καθώς οι τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές θεωρούνται πιο επιβαρυντικές τις κρίσιμες ώρες του ύπνου.

Τo κοινό συρματόπλεγμα ή κοτετσόσυρμα λόγω του μεγάλου ανοίγματος οπών παρέχει χαμηλό ποσοστό θωράκισης, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες. Επίσης, υλικά όπως το αλουμινόχαρτο είναι ακατάλληλα για χρήση ως μέσα θωράκισης καθώς δεν είναι διαπνέοντα, συχνά συγκρατούν την υγρασία (προκαλώντας μούχλα σε τοίχους) και οξειδώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Που εφαρμόζονται συνήθως λύσεις ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης από ασύρματες ακτινοβολίες;

 • Σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α. (πιο επιβαρημένα τα δωμάτια με παράθυρα που έχουν οπτική επαφή με την κεραία).
 • Σε διαμερίσματα πολυκατοικιών λόγω της παρουσία πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων ασύρματου ίντερνετ.
 • Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ο αριθμός των κεραιών κάθε τύπου αναμένεται να αυξηθεί μετά την νέα υπουργική απόφαση που διευκολύνει και απλοποιεί την αδειοδότηση τους) 
 • Στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι.
 • Σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, μαιευτήρια, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας παιδιών, εμβρύων, εγκύων, ασθενών και ηλικιωμένων στις ασύρματες ακτινοβολίες.
 • Σε ξενοδοχεία, Spa, ιατρικά κέντρα, θεραπευτήρια κλπ που θέλουν να δημιουργήσουν χώρους μηδενικής ασύρματης ακτινοβολίας για τους συνειδητοποιημένους ως προς τις τεχνητές ακτινοβολίες πελάτες τους.
 • Σε γραφεία όπου λόγω της πληθώρας γειτονικών ασύρματων σημάτων υποβαθμίζεται η ποιότητα των ασύρματων εταιρικών δικτύων.
 • Σε κατοικίες κατασκευασμένες από ξύλο ή με λεπτούς τοίχους, στις οποίες οι ασύρματες ακτινοβολίες διεισδύουν ευκολότερα.

Τα υλικά θωράκισης αποτελούν μοναδική ασπίδα προστασίας στην συνεχή αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης που οφείλεται σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (WI-FI), βάσεις ασύρματων τηλεφώνων, δορυφόρους, ραντάρ, δίκτυα WI-MAX (WI-FI μεγάλης εμβέλειας), κεραίες υπουργείων, πρεσβειών και ενόπλων δυνάμεων, κεραίες ραδιοερασιτεχνών, ραδιοδίκτυα αστυνομίας, ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές.

“Μια κύρια σύγχρονη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τεχνητό ηλεκτρομαγνητικό νέφος. Αυτή η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, γιατί διαφεύγει τον εντοπισμό της από τις αισθήσεις μας – μια συνθήκη που προκαλεί μια περιφρονητική στάση σε σχέση με την ανάγκη για την προσωπική μας προστασία. Κι όμως, η φύση του φαινομένου αυτού είναι τέτοια που κυριολεκτικά δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμε” Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

Πως θωρακίζω ένα χώρο από τις ακτινοβολίες γραμμών υψηλής τάσης, μετασχηματιστών, ηλεκτρολογικών πινάκων, κινητήρων κ.α.;

Οι παραπάνω πηγές παράγουν μαγνητικά πεδία λόγω της διαρροής τους με ρεύμα και ηλεκτρικά πεδία λόγω της ύπαρξης τάσης.

Θωράκιση μαγνητικών πεδίων

Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν τα περισσότερα υλικά ανεπηρέαστα. Ο μόνος τρόπος να θωρακιστούν είναι με την χρήση ειδικών πολύ ακριβών υλικών (>150€/τ.μ.).

Σε αντίθεση με τις ασύρματες ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων (π.χ. από κεραίες) οι οποίες ανακλώνται εύκολα από ειδικά αγώγιμα υλικά (μπογιές, μεμβράνες, κουρτίνες κλπ), στα μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων μπορούμε μόνο να εκτρέψουμε την πορεία τους.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης, επειδή έχουν πολύ υψηλή διαπερατότητα, «έλκουν» τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων αναγκάζοντας τις να περάσουν μέσα από αυτά, μειώνοντας έτσι τις τιμές μαγνητικών πεδίων στον υπόλοιπο χώρο.

Λόγω κόστους και περιορισμών στην εφαρμογή τους η χρήση τους προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλών τιμών ακτινοβολίας, όταν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την πηγή.

Υλικά όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος ή το αλουμίνιο δεν είναι κατάλληλα για την θωράκιση των μαγνητικών πεδίων όπως πολύς κόσμος πιστεύει, καθώς έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα ~1).  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, κεραμικά κ.α. με πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα (σχετική διαπερατότητα >2000).

Παραδείγματα περιπτώσεων που η μαγνητική θωράκιση είναι πιο αποτελεσματική είναι η θωράκιση τοίχου πίσω από ηλεκτρικό πίνακα ή ολόκληρου μηχανήματος που περιέχει μετασχηματιστή ή μοτέρ.

Όσα περισσότερα στρώματα τέτοιων υλικών τοποθετήσετε (ιδανικά με κάποιο διάκενο μεταξύ τους) τόσο περισσότερη η μείωση. Επίσης, επειδή τα υλικά θωράκισης έλκουν τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων, στα άκρα των επιφανειών θωράκισης θα καταγράφονται τοπικά υψηλότερες τιμές μαγνητικών πεδίων.

Στην περίπτωση των καλωδίων της ΔΕΗ η μαγνητική θωράκιση των καλωδίων ή ολόκληρου του χώρου που μας ενδιαφέρει δεν είναι συνήθως εφικτή ή πρακτική. Επιπλέον είναι πολύ ακριβή λύση και η αποτελεσματικότητα της δεν είναι εγγυημένη καθώς οι τιμές μαγνητικών πεδίων επηρεάζονται και από φαινόμενα όπως η ασύμμετρη κατανομή των φορτίων σε τριφασικά καλώδια ή η ύπαρξη κομμένων ουδετέρων αγωγών στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, ή/και η ύπαρξη ρευμάτων διαρροής (plumbing currents/ stray currents/ net currents) στις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης ή/και καλοριφέρ ή σε άλλα ηλεκτρολογικά ζητήματα τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διορθωθούν και μπορεί να μην επηρεαστούν στον αναμενόμενο βαθμό από τις εργασίες θωράκισης.

Τα υλικά μαγνητικής θωράκισης είναι αδιαφανή οπότε δεν ενδείκνυται για την διατήρηση της λειτουργικότητας των τζαμιών (δεν υπάρχουν ειδικές κουρτίνες ή μεμβράνες μαγνητικής θωράκισης). Σε χώρους που έχουν παράθυρα, συνήθως απαιτείται και η θωράκιση των παραθύρων για να υπάρξει σημαντική μείωση. Εναλλακτικά, μπορεί δημιουργηθούν ειδικές κατασκευές που να καλύπτουν μόνο κάποιο σημείο υψηλής χρήσης (π.χ. θέση εργασίας, κρεβάτι υπνοδωματίου κ.α.).

Το κόστος των υλικών μαγνητικής θωράκισης κυμαίνεται από 100-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (π.χ. http://www.aaronia-shop.com/products/magnetfeld-abschirmplatten-aaronia-magnoshield.html).

Το πιο οικονομικό υλικό στην Ευρώπη είναι, από όσο γνωρίζουμε, το MCL61, που αποτελεί κράμα κοβαλτίου, σιδήρου και μολυβδένιου και εισάγεται στην Ελλάδα από την Home Biology. Είναι ελαφρύ (265 g/m²) και μπορεί να κολληθεί εύκολα στον τοίχο και το πάτωμα με κόλλα. Ανάλογα με την επιφάνεια κάλυψης (εσωτερικός ή εξωτερικός τοίχος ή οροφή) προτείνεται είτε να κολληθεί απευθείας με κόλλα και να βαφτεί από πάνω ή να τοποθετηθεί κάτω από γυψοσανίδα κλπ. Το MCL61, έχει πλάτος 61cm και τιμή ~150-160€/m2 ανάλογα με την ποσότητα παραγγελίας (100€/τρέχον μέτρο για παραγγελία έως 20 τρέχοντα μέτρα και 90€/τρέχον μέτρο για παραγγελία >20 τρέχοντα μέτρα). Συνήθως προτείνονται 1-2 φύλλα για τη θωράκιση από καλώδια, 2-4 φύλλα για τη θωράκιση από ηλεκτρικούς πίνακες.

Για εξειδικευμένες συμβουλές στη επιλογή και την εγκατάσταση των υλικών θωράκισης από μαγνητικά πεδία, ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας.

Θωράκιση ηλεκτρικών πεδίων

Οι γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων κατευθύνονται προς σημεία χαμηλότερου δυναμικού και για αυτό έλκονται από τα γειωμένα αγώγιμα υλικά.

Έτσι, τα ηλεκτρικά πεδία που οφείλονται σε γραμμές υψηλής τάσης δεν επηρεάζουν συνήθως καθόλου το εσωτερικό των γειτονικών κτιρίων αφού γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση ξύλινες κατοικίες).

Ωστόσο, στους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης οι τιμές ηλεκτρικών πεδίων μπορεί να είναι υψηλές. Οι τιμές μπορούν να μειωθούν τοποθετώντας σε σημεία που βλέπουν προς τις γραμμές υψηλής τάσης, δέντρα ή άλλα αγώγιμα αντικείμενα (π.χ. πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι) τα οποία γειώνουν τις γραμμές των ηλεκτρικών πεδίων.

Για τα ηλεκτρικά πεδία σε εσωτερικούς χώρους που οφείλονται στα καλώδια των κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικούς πίνακες κ.α.,  βολική λύση για τη θωράκιση τους είναι η χρήση αγώγιμης μπογιάς ή αγώγιμης κουνουπιέρας η οποία γειώνεται και έλκει τα ηλεκτρικά πεδία.

3) Τι είναι ο κλωβός Faraday, πως μπορώ να τον κατασκευάσω και που χρησιμεύει;

Κλωβός Faraday αποκαλείται κάθε αγώγιμο περίβλημα που καλύπτει όλες τις πλευρές ενός χώρου και θωρακίζει από τις περισσότερες τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (εξαίρεση: τα μαγνητικά πεδία από καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ).

Για να τον δημιουργήσουμε μπορούμε να καλύψουμε κάθε επιφάνεια ενός χώρου με υλικά θωράκισης που γειώνονται (π.χ. μπογιά ή πλέγμα για τους τοίχους ή αγώγιμα υφάσματα για τα παράθυρα κλπ).

Οι αγώγιμες κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης από ύφασμα Silver-Tulle ή Silver Tricot σε συνδυασμό με το αντίστοιχο ύφασμα θωράκισης στο πάτωμα, δημιουργούν εύκολα ένα κλωβό Faraday στο χώρο του κρεβατιού.

Η δημιουργία ενός κλωβού Faraday χρησιμεύει:

 • στην προστασία του ευαίσθητου στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές ηλεκτρονικού εξοπλισμού εργαστηρίων, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, στούντιο ηχογράφησης κ.α
 • στην αποφυγή της ασύρματης υποκλοπής δεδομένων σε εταιρικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.α.
 • στην διατήρηση της λειτουργικότητας ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκίνητων κ.α. κατά τη διάρκεια ηλιακής ή γεωμαγνητικής καταιγίδας (έχουν συμβεί στην πρόσφατη ιστορία προκαλώντας μεγάλες ζημιές ενώ θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο να συμβούν και στο άμεσο μέλλον) ή λόγω εκπομπής EMP (electromagnetic pulse) σε περίπτωση πολέμου με ηλεκτρομαγνητικά ή πυρηνικά όπλα (δημοφιλής θεωρία κυρίως στις Η.Π.Α.)

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Γιατί η έκθεση μας σε ακτινοβολίες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι κύριες πηγές; Υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία; Μας προστατεύουν τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας; Γιατί δεκάδες φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους την ανεξέλεγκτης χρήσης τεχνολογίας, ιδιαίτερα από εγκύους και παιδιά; Υπάρχουν τρόποι προστασίας;

Περισσότερα..

Μετρήστε εύκολα την ακτινοβολία στο χώρο σας ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίες!

Ο οικονομικός και αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ ρούτερ, καλώδια της ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές και άλλες πηγές ακτινοβολίας!

Περισσότερα..

Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης κατοικιών και χώρων εργασίας

Ολοκληρωμένες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε κατοικίες, χώρους εργασίας και οικόπεδα από μηχανικό Ε.Μ.Π. και αναλυτική έκθεση με όλους τους τρόπους για τη μείωση της ηλεκτρομαγνητικής σας επιβάρυνσης!

Περισσότερα..

Προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης

Μετρητές Ακτινοβολίας

Δημοφιλή άρθρα

Πότε υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Γιατί τα νέα ασφαλή όρια έκθεσης που προτείνονται από επιστημονικούς φορείς τα τελευταία χρόνια υπερβαίνονται συχνά στις σύγχρονες κατοικίες; Πόσο μας προστατεύει η ισχύουσα νομοθεσία;

Περισσότερα...

Τι δεν γνωρίζετε για την ραδιενέργεια και το ραδόνιο στην Ελλάδα

Ποιες οι πηγές ραδιενέργειας γύρω μας και τι ισχύει τελικά για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία; Τι υποστηρίζει η ανατρεπτική θεωρία Radiation Hormesis; Για ποιο είδος ραδιενέργειας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής σχολείου και παιδικού σταθμού: Ψηφιακή εκπαίδευση και ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση

Ποια σχολεία έχουν πιο ανεβασμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ποιες οι επιπτώσεις από την αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών; Ποιοι παράγοντες στο σχολεία μπορεί να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού;

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες: Μια πιθανή αιτία υπογονιμότητας που δεν έχετε λάβει υπόψη σας

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες από laptop, tablet, smartphone κ.α. αποτελεί αρνητικό παράγοντα που συμβάλλει στην σύγχρονη αύξηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ποιες άλλες πηγές...

Περισσότερα...

Σοκαριστικές προειδοποιήσεις φορέων και επιστημόνων για τους κινδύνους από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες

Πόσο μας επηρεάζουν ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ (Wi-Fi), κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, baby monitor κ.α. Τι προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Περισσότερα...

Νέα έκθεση ανατρέπει όσα γνωρίζατε για τις επιπτώσεις των μη ιονίζουσων ακτινοβολιών

Τι δείχνουν νεότερες έρευνες για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε κοινές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως κινητά τηλέφωνα, ασύρματες συσκευές, καλώδια ΔΕΗ κ.α.; Τα συγκλονιστικά συμπεράσματα της έκθεσης κορυφαίων...

Περισσότερα...

Ηλεκτροϋπερευαισθησία: Η αλλεργία του 21ου αιώνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την έχουν αποκαλέσει και «γρίπη των γιάπηδων», «ασθένεια των μικροκυμάτων» και περιλαμβάνει ανεξήγητες αλλεργίες, σφύριγμα στα αυτιά, ταχυκαρδία και αρρυθμίες, εξάντληση, μούδιασμα του κεφαλιού, συνεχείς πονοκεφάλους κ.α Μήπως επηρεάζει...

Περισσότερα...

Γιατί μπορεί να εκτίθεστε σε υψηλές τιμές ακτινοβολίας – Οι κύριες πηγές σήμερα

Γνωρίζετε ότι... Tα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν πλέον κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε γειτονιά, συνήθως καμουφλαρισμένες σε...

Περισσότερα...

Ακτινοβολίες ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ ρούτερ (Wi-Fi), tablet, laptop, smartphone: Επιπτώσεις υγείας - Τρόποι μείωσης έκθεσης - Ασφαλείς εναλλακτικές

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των ασύρματων μόντεμ, τηλεφώνων, τάμπλετ και λάπτοπ; Πως μπορείτε να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση; Πως θα αποφύγετε τις ακτινοβολίες από τους γείτονες; Υπάρχουν ασφαλείς...

Περισσότερα...

Ακτινοβολία Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας: Επιπτώσεις υγείας, νομοθεσία, τρόποι προστασίας

Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας; Πως θα τις εντοπίσετε ακόμη και αν είναι καμουφλαρισμένες; Υπάρχουν επιπτώσεις υγείας; Ποιοι ωφελούνται από την τοποθέτηση τους; Τι πληρώνουν οι εταιρείες για...

Περισσότερα...

Καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πυλώνες: ακτινοβολίες, επιπτώσεις, ασφαλής απόσταση

Πόσο ακτινοβολούν πυλώνες, καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ; Τι τιμές ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων προκαλούν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και πότε αυτές καταγράφονται; Γιατί οι συχνότερες αιτίες ανεβασμένων τιμών δεν είναι αυτές που...

Περισσότερα...

Ποιες ακτινοβολίες αποτελούν κίνδυνο για την εγκυμοσύνη και πιθανή αιτία πρόκλησης αυτισμού

Υπάρχουν επιπτώσεις σε εγκύους και παιδιά από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων, ασύρματων μόντεμ, laptop, tablet, κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πυλώνων κ.α.; Ποια η σύνδεση με τη σύγχρονη αύξηση των παιδικών προβλημάτων νόησης και...

Περισσότερα...

Υπάρχει ασφαλές baby monitor (ενδοεπικοινωνία για μωρά) με χαμηλή ή χωρίς ακτινοβολία;

Τι ακτινοβολίες εκπέμπουν τα baby monitors; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού; Ποιες οι ασφαλέστερες συσκευές ενδοεπικοινωνίας; Να προτιμήσω αναλογικού ή ψηφιακού τύπου; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση; Πόσο εύκολο...

Περισσότερα...

Οδηγός επιλογής ακινήτου για αγορά ή ενοικίαση: Συμβουλές για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικά επιβαρημένων χώρων

Τι να προσέξετε όταν αναζητάτε ένα ακίνητο με χαμηλή ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση Τι ρόλο παίζει η τοποθεσία Ποια τα μειονεκτήματα των χαμηλών και ποια των υψηλών ορόφων Με πηγές ακτινοβολίας πρέπει να αποφύγετε την γειτνίαση και ποιες οι...

Περισσότερα...

Τρόποι προστασίας από ακτινοβολίες κινητών, ασύρματων, κεραιών, πυλώνων κ.α.

Απλές συμβουλές και λύσεις για να μειώσετε εύκολα την καθημερινή σας έκθεση σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά και ασύρματα τηλεφώνα, μόντεμ-ρούτερ (Wi-Fi), ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια και πυλώνες...

Περισσότερα...