Δεν έχετε προσθέσει κάτι ακόμη στη λίστα σας!

ΝΕΑ

Γερμανία: Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπεύθυνοι για επιπτώσεις στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Γερμανικό δικαστήριο διευκρίνισε σε αγωγή ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν χώρο για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις συνέπειες της δραστηριότητας στην υγεία των περιοίκων[i].

Η υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο στο Münster της Γερμανίας, αφορούσε έναν δήμο που ήθελε να καταγγείλει μια συμφωνία ενοικίασης με έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας σχετικά με την τοποθεσία των σταθμών βάσης.

Η απόφαση, η οποία απέρριψε το αίτημα του δήμου για τερματισμό της μίσθωσης κινητών σταθμών βάσης, διευκρινίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν χώρο για κεραίες κινητής τηλεφωνίας ευθύνονται μαζί με τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς για οποιαδήποτε ζημία μπορεί να προκαλέσει η επιχείρηση.

Stylized antennas around small house.Isolated on white background.3d rendered.

Αν και η ακτινοβολία είναι χαμηλότερη από τα όρια της νομοθεσίας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν ευθύνεται για αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ο εισαγγελέας Krahn-Zembol, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμο, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου ως εξής:

«Καθώς ακόμη και επίσημοι φορείς όπως η Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA) επισημαίνουν ότι οι οριακές τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πολύ υψηλές κατά τουλάχιστον ένα συντελεστή 10, ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει ευθύνη όταν συνάπτει συμφωνία με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα, σχεδόν 1.000 επιστημονικές μελέτες, σε σύνολο περισσότερων από 1.600 επιστημονικών μελετών για την κινητή τηλεφωνία, έχουν δείξει ότι βιολογικές επιδράσεις και επιβλαβείς επιπτώσεις συμβαίνουν με ασθενέστερη ακτινοβολία από τις εδώ και πολύ ξεπερασμένες οριακές τιμές της νομοθεσίας».

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια για τον κίνδυνο ευθύνης

Ο δικηγόρος Krah-Zembol συνεχίζει:

Εάν οι δήμοι ούτως ή άλλως συνάψουν συμφωνία, θα έπρεπε να αναρωτηθούν σε ποιο βαθμό και σε ποιο βαθμό θα έπρεπε να διαθέσουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου για αυτόν τον κίνδυνο ευθύνης.

Οι οριακές τιμές δεν προστατεύουν από αξιώσεις ευθύνης

Επιπλέον, ο δικηγόρος δηλώνει ότι το γεγονός και μόνο ότι τηρούνται οι οριακές τιμές δεν σημαίνει ότι αφαιρείται η ευθύνη για ζημίες:

«Ακόμη και αν οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς επανειλημμένα ισχυρίζονται ότι συμμορφώνονται με τις οριακές τιμές κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων τους, αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την ευθύνη από την πλευρά τους ή από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αντίθετα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (στη Γερμανία) έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι παραγωγοί ή οι φορείς εκμετάλλευσης δεν μπορούν να απελευθερωθούν αναφερόμενοι στις επίσημες οριακές τιμές εάν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν για πρόσθετες επιβλαβείς συνέπειες κ.λπ..

Αυτό είναι προφανές ακόμη και σήμερα , αφού ακόμη και η πλειονότητα των επιστημονικών μελετών δείχνει πρόσθετες επιδράσεις και βλαβερές επιπτώσεις παρόλο που η ακτινοβολία είναι χαμηλότερη από τις οριακές τιμές.»

Η ίδια ευθύνη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σουηδία

Ο Björn Gillberg από το Environmental Center έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια την κοινή ευθύνη που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν χώρο για κινητούς ιστούς και κινητούς σταθμούς βάσης.

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετές επιτυχείς υποθέσεις ζημιών κατά εταιρειών που βλάπτουν το περιβάλλον αναφέρει ότι:

«Πιστεύω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο ο πάροχος τηλεπικοινωνιών όσο και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για ζημίες που προκύπτουν από την επιχείρηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί αδικοπραξιών στον Περιβαλλοντικό Κώδικα.

Αυτό ισχύει επίσης για ζημιές για μειωμένες αξίες ακινήτων, όταν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επηρεαστεί από μειωμένες αξίες ακινήτων λόγω της επιχείρησης.»

Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν το ακίνητο τους για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε κάθε μεμονωμένη μίσθωση να συμφωνούν ότι ο μισθωτής (τηλεπικοινωνιακός φορέας) συμφωνεί να αναλάβει την ευθύνη για όλες τις αξιώσεις για απεριόριστο ποσό, για παράδειγμα σύμφωνα με την παρακάτω διατύπωση:

«Ο μισθωτής θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη για όλες τις αξιώσεις από τρίτους που προκύπτουν σε σχέση με την κατασκευή, τη λειτουργία ή την αποξήλωση και άλλως σε σχέση με τη χρήση του μισθωμένου ακινήτου.»[ii].

 

[i] German court finds property owners can be liable for health impacts from base station antennas on their property,  https://www.emfacts.com/2022/07/german-court-finds-property-owners-can-be-liable-for-health-impacts-from-base-station-antennas-on-their-property/

[ii] https://www.diagnose-funk.org/aktuelles/article-archiv/detail?newsid=1846


Υποστήριξη

Αναλυτικές περιγραφές προϊόντων και μηχανικός στη διάθεση σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την χρήση των προϊόντων πριν και μετά την αγορά τους

Ηθικό εμπόριο

Μόνο προϊόντα αξιόπιστων εταιρειών, που τα έχουμε δοκιμάσει για την αποτελεσματικότητα τους και όχι οτιδήποτε “πουλάει“

Δωρεάν μεταφορικά

Παράδοση χωρίς χρέωση στον χώρο σας ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Γενικής Ταχυδρομικής – Ισχύει εντός Ελλάδας, για όλες τις αγορές και ενοικιάσεις - Δεν ισχύει για ρούχα SHIELD

Παρακολούθηση παραγγελίας

Αποστολή tracking number με email / SMS για να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας

Εύκολη πληρωμή

Αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση / πληρωμή, πιστωτική κάρτα, μετρητά σε Viva Spot, Viva Wallet, Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, Paypal

Πληρωμή σε δόσεις

Δυνατότητα πληρωμής σε 3 άτοκες δόσεις πληρώνοντας μέσω Klarna. Δείτε πως γίνεται.

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από μηχανικό και την μείωση της επιβάρυνσης από ακτινοβολίες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2108081912
Δευ-Παρ 09:00-19:00

Φόρμα Επικοινωνίας

Φόρτωση...

Θέλετε να μη χάνετε είδηση;


Εγγραφείτε στο newsletter μας!

0
Shares