Δεν έχετε προσθέσει κάτι ακόμη στη λίστα σας!

ΝΕΑ

Σκάνδαλο Phonegate: Ανάκληση κινητών τηλεφώνων λόγω ακτινοβολίας

Μετά το σκάνδαλο “Dieselgate”, με αυτοκίνητα που εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από αυτούς που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους, το νέο σκάνδαλο “Phonegate” έρχεται να κλονίσει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις εταιρείες και τους φορείς ελέγχου...

Ανάκληση κινητών τηλεφώνων λόγω ακτινοβολίας

Με ιδιωτική πρωτοβουλία η αποκάλυψη των στοιχείων

Μετά από πιέσεις της οργάνωσης Phonegatealert[i], ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Δρ. Arazi, ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων (ANFR), έβγαλε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο Hapi 30, που κατασκευάζεται από τη γαλλική εταιρεία Mobiwire και πωλείται διεθνώς από την εταιρεία Orange, υπερβαίνει το όριο έκθεσης σε ακτινοβολία (ρυθμός ειδικής απορρόφησης = SAR = Specific absorption rate <2 W / kg).

Ο Δρ Arazi είχε υποβάλει αίτηση στην ANFR εδώ και αρκετά χρόνια για να δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα των μετρήσεων SAR, το οποίο έγινε τελικά με δικαστική απόφαση.

Με ανακοίνωση στις 6 Απριλίου 2018 ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός Συχνοτήτων αναφέρει ότι: "κάλεσε την εταιρεία MobiWire στις 22 Ιανουαρίου 2018 να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να θέσει τέλος στη διαπιστωθείσα μη συμμόρφωση με τα όρια ακτινοβολίας, των συσκευών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά."[ii]

Και άλλα τηλέφωνα υπερβαίνουν τα όρια ακτινοβολίας..

Μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, ο Gilles Brégant, Γενικός Διευθυντής της ANFR παραδέχεται πλέον ότι "Έχουμε καταγράψει και άλλα τηλέφωνα που υπερβαίνουν τα όρια" και υπόσχεται να δημοσιεύσει το όνομα των μοντέλων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες[iii].

Τα κινητά που δεν θα τηρούν τις προδιαγραφές θα είναι πολλά, κυρίως λόγω της πρόσφατης αλλαγής στον τρόπο μέτρησης του SAR κορμού, η οποία πλέον γίνεται σε μέγιστη απόσταση 0,5 cm από το σώμα.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Arazi: "Προηγουμένως, οι κατασκευαστές μπορούσαν να κάνουν μετρήσεις σε απόσταση 2,5 cm. Αυτά τα λίγα εκατοστά αλλάζουν τα πάντα: επέτρεπαν στους κατασκευαστές να επιδείξουν πολύ χαμηλότερες τιμές και επομένως να συμμορφώνονται πιο εύκολα με τα πρότυπα.".

Τι γράφει η Apple στις οδηγίες ασφαλείας των iPhone

Πολλοί κατασκευαστές, ανάμεσα στους οποίους και η Apple, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζουν ότι τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία, ενδεχομένως να υπερβαίνονται με την χρήση των συσκευών σε κοντινή απόσταση. Για το iPhone η Apple αναφέρει τα εξής[iv]:

“Το iPhone στέλνει και λαμβάνει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων μέσω των κεραιών του (...) Η κεραία δικτύου κινητής βρίσκεται στην κάτω άκρη του iPhone, αριστερά από το κουμπί Home. Οι κεραίες Wi-Fi και Bluetooh βρίσκονται στην πάνω άκρη του iPhone, δεξιά από το σημείο εισόδου των ακουστικών.

Κρατάτε το iPhone σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 cm από το σώμα σας, για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα έκθεσής σας παραμένουν κάτω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια.

Αν ανησυχείτε για την έκθεσή σας σε ραδιοκύματα, μειώστε το χρόνο ομιλίας σας στο iPhone και αυξήστε την απόστασή σας από αυτό χρησιμοποιώντας κάποια από τις διαθέσιμες επιλογές hands free ομιλίας που περιλαμβάνουν το ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα ακουστικά ή άλλα αξεσουάρ.”

Ποια είναι η πραγματικά ασφαλής έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες από κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, baby monitors κ.α.;

Τα επιτρεπτά από τη νομοθεσία όρια έκθεσης σε ακτινοβολίες από ασύρματες συσκευές είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερα από τα όρια που προτείνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια, καθώς η νομοθεσία αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο άμεσων επιδράσεων (θέρμανση των ιστών) και όχι μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Τα χαμηλότερα προτεινόμενα όρια πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, μετά και από την πρόσφατη πρόταση του συμβούλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Anthony B. Miller, να ενταχθούν οι ασύρματες ακτινοβολίες από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens)! Αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένες στα “πιθανά καρκινογόνα" (Group 2B carcinogens)[v]!

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο για τα ασφαλής όρια έκθεσης…

Σύμφωνα με τους φορείς που προτείνουν χαμηλότερα όρια, αυτά υπερβαίνονται σε κοντινές αποστάσεις από όλες τις κύριες ασύρματες συσκευές. Ωστόσο, τα όρια αυτά αφορούν 24ωρους μέσους όρους, οπότε παίζει σημαντικό ρόλο η διάρκεια χρήσης ασύρματων συσκευών, αλλά και τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας στους χώρους μας που οφείλονται σε εξωτερικές πηγές, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α. Μετρήστε την έκθεση σας σε ασύρματες ακτινοβολίες ενοικιάζοντας τον μετρητή Gigahertz HF38B (55 ευρώ διήμερη ενοικίαση, δωρεάν μεταφορικά)!

 

 

[i] https://www.phonegatealert.org/

[ii] https://www.phonegatealert.org/wp-content/uploads/2018/04/Phonegate-Alert-press-release-9-April-Rev-1.pdf

[iii] https://chameleonfire1.wordpress.com/2018/04/06/historic-cellphone-recall-due-to-excessive-radiation/

[iv] http://manuals.info.apple.com/en_US/iphone_4_important_product_information_guide.pdf

[v] https://www.home-biology.gr/apodedeigmena-karkinogones-tora-oi-asyrmates-aktinovolies


Υποστήριξη

Αναλυτικές περιγραφές προϊόντων και μηχανικός στη διάθεση σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την χρήση των προϊόντων πριν και μετά την αγορά τους

Ηθικό εμπόριο

Μόνο προϊόντα αξιόπιστων εταιρειών, που τα έχουμε δοκιμάσει για την αποτελεσματικότητα τους και όχι οτιδήποτε “πουλάει“

Δωρεάν μεταφορικά

Παράδοση χωρίς χρέωση στον χώρο σας ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Γενικής Ταχυδρομικής – Ισχύει εντός Ελλάδας, για όλες τις αγορές και ενοικιάσεις - Δεν ισχύει για ρούχα SHIELD

Παρακολούθηση παραγγελίας

Αποστολή tracking number με email / SMS για να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας

Εύκολη πληρωμή

Αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση / πληρωμή, πιστωτική κάρτα, μετρητά σε Viva Spot, Viva Wallet, Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, Paypal

Πληρωμή σε δόσεις

Δυνατότητα πληρωμής σε 3 άτοκες δόσεις πληρώνοντας μέσω Klarna. Δείτε πως γίνεται.

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από μηχανικό και την μείωση της επιβάρυνσης από ακτινοβολίες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2108081912
Δευ-Παρ 09:00-19:00

Φόρμα Επικοινωνίας

Φόρτωση...

Θέλετε να μη χάνετε είδηση;


Εγγραφείτε στο newsletter μας!

0
Shares