Δεν έχετε προσθέσει κάτι ακόμη στη λίστα σας!

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα

Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών ραδιενέργειας; Από πού προήλθε το ραδιενεργό Ρουθήνιο; Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία; Πώς θα μετρήσετε τα επίπεδα ραδιενέργειας;

Μέτρηση ακτινοβολίας σε παιδική χαρά

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας[1].

Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Ποια είναι η πηγή προέλευσης του Ρουθηνίου;

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, η πηγή προέλευσης δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και παραμένει άγνωστη.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, κος Κώστας Ελευθεριάδης, τόνισε ότι "Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους"[2] .

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κο. Θανάση Γεράνιο, “Δεν μπορεί να είναι από νοσοκομειακό χώρο που χρησιμοποιεί ρουθήνιο και ραδιενεργά υλικά για ιατρικούς σκοπούς. Δεν μπορεί να προκαλέσει νέφος τέτοιας εμβέλειας, διότι μιλάμε για ανίχνευση ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα”[3].

Πιθανές πηγές προέλευσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι “Χώροι επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Χιλιάδες τόνοι πυρηνικών αποβλήτων βρίσκονται σε μονάδες τέτοιες και τίθενται σε επεξεργασία. Υπάρχουν σε πολλές περιοχές στον κόσμο. Η Ρωσία έχει, η Γερμανία επίσης.”

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας της Γερμανίας (FORP), εικάζει ότι η απελευθέρωση του ραδιενεργού στοιχειού έχει γίνει στην νότια Ρωσία[4].

Καθυστερημένη ενημέρωση

Παρότι, οι αυξημένες τιμές ραδιενέργειας καταγράφηκαν πρώτη φορά στις 27 Σεπτεμβρίου, η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έγινε στις 09 Οκτωβρίου.

Αν και, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, οι αυξημένες αυτές τιμές ραδιενέργειας δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερου μεγέθους διαρροών ραδιενέργειας ή/και πυρηνικών ατυχημάτων, όπως στο Τσερνομπίλ, το κοινό ενημερώνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να λάβει μέτρα προφύλαξης.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 152 περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές κ.α.[5]

Για την Ελλάδα ο σημαντικότερος κίνδυνος προέρχεται από τους 143 ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς με κοντινότερους σε εμάς αυτούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Πυρηνικά εργοστάσια σχεδιάζει να δημιουργήσει και η Τουρκία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε κοντινές περιοχές μας (Συρία, Τουρκία, Ρωσία), αλλά και πιο απομακρυσμένες (Βόρεια Κορέα), δημιουργούν επιπλέον ανησυχία για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας.

H εκτίμηση του κου Γεράνιου είναι ότι: “σήμερα μπορεί να συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα που δεν θα έχει σχέση με το ρουθήνιο, αλλά που οι επιπτώσεις του θα είναι, το λιγότερο, ανάλογες της Χιροσίμα. Εννοώ τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι πιθανότητες για μείζον συμβάν είναι σήμερα μεγαλύτερες απ' ό,τι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε, παρ' όλους τους συναγερμούς για εκτόξευση εχθρικών πυρηνικών πυραύλων, καμία πλευρά δεν απαντούσε, θεωρώντας ότι επρόκειτο για "λάθος συναγερμό".

Σήμερα, με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες για ένα τραγικό συμβάν”.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

Ο καθηγητής πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κος Θανάσης Γεράνιος, τονίζει ότι:

“δεν υπάρχουν "αθώες" ποσότητες ραδιενέργειας. Γι' αυτό, δεν είμαι υπέρ των ορίων όσον αφορά ραδιενεργά στοιχεία.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι υπεισέρχονται οικονομικές παράμετροι στα όρια που τίθενται κατά καιρούς. Σας θυμίζω τα οικονομικά κίνητρα την εποχή του Τσερνόμπιλ με διαμάχη χωρών για τη θέσπιση υψηλών ορίων σε προϊόντα που εισήγαν και χαμηλών σε αυτά που εκείνες παρήγαν και εξήγαν... Τα επιτρεπτά όρια από το 1950 ως σήμερα συνεχώς ελαττώνονται, για να φτάσουν σήμερα στο μηδέν.”

“Έχει αποδειχθεί ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε επιπλέον ραδιενέργεια από τη φυσική ραδιενέργεια (ραδόνιο, κάλιο), αλλά και στοιχεία από τον εξωγήινο χώρο.

Επομένως, τα μάτια μας πρέπει να είναι ανοιχτά και να μην αποδεχόμαστε εκπτώσεις στην απαίτησή μας "όχι επιπλέον ραδιενέργεια".

Στην Ιατρική σε ρωτάνε, για λόγους διάγνωσης και θεραπείας, αν δέχεσαι να ακτινοβοληθείς με προσωπικό γνώμονα το μεγάλο όφελος υγείας που θα έχεις από τη χρήση αυτή.

Όμως, δεν σε ρωτάνε και δεν είναι αποδεκτό να επιβαρυνθείς με ραδιενέργεια από πυρηνικές δοκιμές ή από ατυχήματα πυρηνικών εργοστασίων ή μονάδων επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων κ.ά.”.

Πώς θα μετρήσω την ραδιενέργεια

Μπορείτε να μετρήσετε την ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα με ένα μετρητή ραδιενέργειας τύπου Geiger.

Οι μετρητές ραδιενέργειας τύπου Geiger περιέχουν σωλήνες Geiger – Muller οι οποίοι εντοπίζουν τα ραδιενεργά σωματίδια βήτα και τις ραδιενεργές ακτινοβολίες γάμα και Χ και μετρούν τον ρυθμό ενεργού δόσης ραδιενέργειας σε μSv/h (μικρο σιβέρτ ανά ώρα) από το υπέδαφος, δομικά υλικά, ιατρικά μηχανήματα, απόβλητα βιομηχανιών, νοσοκομείων, εργοστασίων, πυρηνικά ατυχήματα κ.α.

Με ένα μετρητή ραδιενέργειας μπορείτε να διαπιστώνετε πρώτοι κάθε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή σας!

Η Home Biology σας προτείνει τους μετρητές ραδιενέργειας τύπου Geiger της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας Quartarad, που έχει εξειδίκευση σε ανιχνευτές ραδιενέργειας από το 1990 και είναι μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του Ινστιτούτου Μηχανικής και Φυσικής της Μόσχας (MIFI).

Μετρητές της έχουν δοκιμαστεί από την ιαπωνική Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και βαθμολογήθηκαν στο ίδιο επίπεδο στην ακρίβεια με επαγγελματικούς επιστημονικούς σταθμούς μέτρησης που κοστίζουν πάνω από 2000 δολάρια!

Οι μετρητές ραδιενέργειας που σας προτείνουμε είναι οι εξής:

Radex RD1212-ΒΤ: Τιμή αγοράς 349 ευρώ - Τιμή διήμερης ενοικίασης 50 ευρώ

Radex One: Τιμή αγοράς 229 ευρώ

Δωρεάν μεταφορικά εντός Ελλάδος – Στις τιμές περιλαμβάνεται 24% Φ.Π.Α.

Τι διαφορές έχουν οι 2 μετρητές ραδιενέργειας;

Ο μετρητής Radex One έχει τον ίδιο αισθητήρα Geiger Muller που έχει και το πιο ακριβό μοντέλο RD1212 το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το Εργαστήριο Βαθμονόμησης Οργάνων Ιοντίζουσων Ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (δείτε εδώ το πιστοποιητικό).

Ωστόσο, ο Radex One είναι πιο μικρός σε μέγεθος, έχει πιο μικρή οθόνη και μενού, με συνέπεια ο RD1212-BT να είναι πιο εύχρηστος.

Επίσης, ο RD1212-BT μπορεί να αποθηκεύει τις μετρήσεις του στην εσωτερική του μνήμη ή να τις μεταφέρει σε Η/Υ (με καλώδιο USB) ή σε smartphone (μέσω Bluetooth), ενώ διαθέτει και εφαρμογή για την χαρτογράφηση των μετρήσεων.

Ο Radex One μπορεί να αποθηκεύει τις μετρήσεις ραδιενέργειας μόνο συνδέοντας τον με Η/Υ (με καλώδιο USB) και δεν παρέχει την δυνατότητα χαρτογράφησης των μετρήσεων.

Μάθετε περισσότερα για τους μετρητές ραδιενέργειας και τα ασφαλή όρια έκθεσης…

 

 

[1]ΕΕΑΕ:Ανίχνευση ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα της χώρας

[2] News24: Τι είναι το ραδιενεργό 'Ρουθήνιο 106' που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ti-einai-to-radienergo-roythhnio-106-poy-anixneuthhke-sthn-atmosfaira-ths-elladas.4886951.html

[3] Φως στο μυστήριο με τον ραδιενεργό εισβολέα ρουθήνιο-106 https://www.b2green.gr/el/post/50954/

[4] Daily Mail: Mysterious spike in radioactive particles across Europe that has baffled scientists may have come from RUSSIA http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4969638/Russia-responsible-radioactive-particles-Europe.html

[5] UNSCEAR 2008 REPORT: VOLUME I, page 15


Υποστήριξη

Αναλυτικές περιγραφές προϊόντων και μηχανικός στη διάθεση σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με την χρήση των προϊόντων πριν και μετά την αγορά τους

Ηθικό εμπόριο

Μόνο προϊόντα αξιόπιστων εταιρειών, που τα έχουμε δοκιμάσει για την αποτελεσματικότητα τους και όχι οτιδήποτε “πουλάει“

Δωρεάν μεταφορικά

Παράδοση χωρίς χρέωση στον χώρο σας ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Γενικής Ταχυδρομικής – Ισχύει εντός Ελλάδας, για όλες τις αγορές και ενοικιάσεις - Δεν ισχύει για ρούχα SHIELD

Παρακολούθηση παραγγελίας

Αποστολή tracking number με email / SMS για να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται η παραγγελία σας

Εύκολη πληρωμή

Αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση / πληρωμή, πιστωτική κάρτα, μετρητά σε Viva Spot, Viva Wallet, Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, Paypal

Πληρωμή σε δόσεις

Δυνατότητα πληρωμής σε 3 άτοκες δόσεις πληρώνοντας μέσω Klarna. Δείτε πως γίνεται.

H No1 εταιρεία μετρήσεων ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Από το 2010, εκατοντάδες ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, μας έχουν εμπιστευτεί για την αξιόπιστη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από μηχανικό και την μείωση της επιβάρυνσης από ακτινοβολίες.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2108081912
Δευ-Παρ 09:00-19:00

Φόρμα Επικοινωνίας

Φόρτωση...

Θέλετε να μη χάνετε είδηση;


Εγγραφείτε στο newsletter μας!

0
Shares